«Ο ΣΥΡΙΖΑ λεηλάτησε τον ΣΥΝ» Ο Λεωνίδας Κύρκος μιλάει για «ταπεινωτικό αποτέλεσμα» και ζητεί αλλαγή πλεύσης


ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - πηγη εδω!!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

Φώτης Κουβέλης:   «Η πολιτική συμμαχία  του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε  προβλήματα γιατί είναι  ένα συνεργατικό σχήμα  και αναζητείται κάθε φορά  ο κοινός πολιτικός τόπος»
Ταπεινωτικό χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Λεωνίδας Κύρκος, ζητώντας άμεσα-μέσω των «ΝΕΩΝ»- αλλαγή πλεύσης για το κόμμα του. Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, ο οποίος καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διαφοροποίησε τη θέση του για την πορεία του ΣΥΝ επιλέγοντας ως προσωπική του στάση την αφωνία, δεν κρύβει πλέον την απογοήτευση αλλά και την οργή του.
Την ίδια ώρα ο Φώτης Κουβέλης καταλογίζει ευθέως στο πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ τον εκλογικό καταποντισμό και ζητάει επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΣΥΝ και συμμάχων.
Ο Λεωνίδας Κύρκος με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» αποδίδει το «ταπεινωτικό αποτέλεσμα» σε λάθη που όπως λέει βάρυναν το κόμμα και κυρίως «σε συμβολικά λάθη που οφείλονται στην κατάργηση της γραμμής του κόμματος». Ο ηγέτης της ανανεωτικής Αριστεράς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «λεηλατήθηκε η γραμμή του Συνασπισμού» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με την επισήμανση ότι «πρέπει να προχωρήσουμε και να διορθώσουμε ό,τι διορθώνεται γιατί ο κόσμος μας που πολέμησε τόσα χρόνια δεν πολέμησε ώστε να υπάρχει ένα τέτοιο μόνιμο αποτέλεσμα».
«Να γίνει έντιμη συζήτηση»
Ο κ. Κύρκος θεωρεί ότι αμέσως πρέπει να γίνει βαθιά συζήτηση μέσα στον Συνασπισμό για τα αίτια του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και εκφράζει την ελπίδα «να γίνει μία έντιμη συζήτηση που δεν θα έχει φανφάρες αλλά θα προχωρήσει σε βάθος». Ο ηγέτης της Αριστεράς αναφέρεται και στις σχέσεις του διδύμου Αλαβάνος- Τσίπρας από τους οποίους ζητάει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την έξοδο από την κρίση. Όσο για τις μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν κλονιστεί, επισημαίνει ότι «χρειάζεται από τη μεριά τους γενναιότητα που δεν ξέρω αν την έχουν». Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ
Ταυτόχρονα, ο Λεωνίδας Κύρκος εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του με όσα ανέφερε χθες ο Φώτης Κουβέλης σε σχέση με την αρνητική επίδραση του σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό αποτέλεσμα, ζητώντας ανακαθορισμό βασικών στοιχείων της πολιτικής του αλλά και της σχέσης του με τον Συνασπισμό. Είναι ενδεικτικό πως μιλώντας στη ΝΕΤ ο επικεφαλής της ανανεωτικής πτέρυγας της Κουμουνδούρου υποστήριξε ανοιχτά ότι η πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ «δημιούργησε προβλήματα γιατί είναι ένα συνεργατικό σχήμα και αναζητείται κάθε φορά ο κοινός πολιτικός τόπος». Προχωρώντας μάλιστα ακόμη περισσότερο τη σκέψη του, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «το πολιτικό στίγμα του συνεργατικού σχήματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι ήταν εκείνο το οποίο δεν επέτρεψε να διαμορφωθεί μία ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών ζήτησε επιπλέον επανακαθορισμό βασικών στοιχείων της πολιτικής του συνεργατικού σχήματος. Για μία ακόμη φορά ο κ. Κουβέλης μίλησε για σειρά λαθών που οδήγησαν «σ΄ αυτό το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό» και παράλληλα τόνισε ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαμορφώσει στοιχεία για την εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας, η οποία δεν μπορεί να προωθηθεί ερήμην μιας εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης.
ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ
Και ο Φώτης Κουβέλης καταλογίζει ευθέως στο πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ τον εκλογικό καταποντισμό και ζητάει επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΣΥΝ και συμμάχων
«Δεν ξέρω αν έχουν τη γενναιότητα»
Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ μίλησε και για τις σχέσεις του διδύμου Αλαβάνος- Τσίπρας από τους οποίους ζητάει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την έξοδο από την κρίση. Όσο για τις μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν κλονιστεί, επισημαίνει ότι «χρειάζεται από τη μεριά τους γενναιότητα που δεν ξέρω αν την έχουν»
«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει να κάνει με λάθη ή παραλείψεις»
Η ΕΠΙΣΗΜΗ φωνή του Συνασπισμού εξακολουθεί να θεωρεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν έχει να κάνει με χειρισμούς ή λάθη και παραλείψεις στην τακτική του προηγούμενου διαστήματος», όπως ανέφερε χθες στον City ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Καρίτζης.
Σύμφωνα με τον κ. Καρίτζη, τα αίτια είναι βαθύτερα και σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο η Αριστερά παρεμβαίνει στην κοινωνία. Ο κ. Καρίτζης που βρίσκεται στον πυρήνα των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα είπε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα διότι το πρόβλημα εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί η Αριστερά με τον κόσμο. Παράλληλα, στελέχη του Αριστερού Ρεύματος όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης παραδέχτηκαν ότι το αποτέλεσμα «μας προβληματίζει πολύ σοβαρά» και πρόσθεσαν ότι πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια χωρίς αυτοκτονικές τάσεις εσωστρέφειας.
Επιπλέον, ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του Συνασπισμού Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά, άφησε αιχμές για την Ανανεωτική Πτέρυγα και αναφέρθηκε σε «πρώτες αντιδράσεις επιφανειακές που “τρώνε από τα έτοιμα”». Όπως είπε, «επειδή αποδίδω ένα πολύ μικρό μέρος απωλειών στο τελικό αποτέλεσμα τις όποιες ενστάσεις, διαφωνίες ή διαφορετικές πρακτικές στον χώρο μας, θα ήταν ανούσιο να συζητηθεί αυτή τη στιγμή». Παράλληλα κάλεσε τους συντρόφους του της Ανανεωτικής Πτέρυγας να δουλέψουν όλοι μαζί, «για να ψάξουμε σε βάθος τις αιτίες που αφήνουν την Αριστερά σε συνθήκες μεγάλης, εντατικής κρίσης». Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται διάσπαση είπε ότι αυτό είναι έξω από τη λογική της πλειοψηφίας του ΣΥΝ και προσέθεσε πως «αν γίνει διχασμός και αν γινόταν ποτέ, θα γίνει με ευθύνη ατόμων που θα μετανιώσουν την άλλη μέρα».
«Δεν το μετάνιωσα»
Ο Νίκος Μπίστης, πρώην στέλεχος του ΣΥΝ και νυν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην έξοδό του από την Κουμουνδούρου απαντούσε στον Νίκο Βούτση: «Εγώ πάντως δεν το μετάνιωσα». Μάλιστα παρότρυνε τους συντρόφους του στον Συνασπισμό «να σκεφτούν σοβαρά» (τι θα πράξουν), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι τον κ. Αλαβάνο όταν είπε ότι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με κάθοδο στον Άδη. Τελικά αποδεικνύεται ότι στον Άδη μπορείς να κατέβεις και μόνος σου... Το αποτέλεσμα πρέπει να τους προβληματίσει πολύ σοβαρά και νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουν με πολλή σοβαρότητα το ερώτημα, το οποίο εδώ και καιρό απέφευγαν ή απαντούσαν με καλαμπούρια».
Σήμερα η πρώτη αποτίμηση
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων θα επιχειρήσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού. Για πρώτη φορά μετά την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί τετ α τετ και με τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας που μιλούν για λάθη και παραλείψεις στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκε με το σκεπτικό ότι πρώτα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του Συνασπισμού. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η αναβολή επιβλήθηκε λόγω της απουσίας του Αλ. Αλαβάνου στην Κρήτη. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην Αθήνα χθες το βράδυ.
Το Σάββατο συνεδριάζει και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)