Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Άρον - άρον στο τραπέζι και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Η κυβέρνηση ανακινεί το θέμα εν μέσω θέρους - Περιορισμένα τα περιθώρια αλλαγών, αν δεν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα

Η κυβέρνηση ανοίγει, εν μέσω θέρους, το θέμα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης παρέδωσαν επιστολή στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, με την οποία ζητούν τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προτείνει τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία. Σημειώνεται, πάντως, ότι η κίνηση διαθέτει έντονα επικοινωνιακό χαρακτήρα, καθώς ριζικές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν, εάν δεν προηγηθεί αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει πριν περάσει μια πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση, δηλαδή πριν το 2013.

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση, εάν δεν μεσολαβήσει διάστημα πέντε ετών από την ολοκλήρωση της προηγούμενης. Οι κ.κ. Παυλόπουλος και Δένδιας αναφέρουν στην επιστολή τους, ότι βάση για το διάλογο στο πλαίσιο της Επιτροπής θα αποτελέσουν και οι προτάσεις που έχουν διατυπώσει στο παρελθόν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, παράδωσε την επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής, Απόστολο Σταύρου ζητώντας να προχωρήσει αμέσως στη σύγκλησή της. Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίου Τύπου, μετά την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συγκροτείται για όλη την Βουλευτική Περίοδο και, άρα, μπορεί πλέον να συνεδριάζει και κατά τη διάρκεια διακοπής των εργασιών της Βουλής μεταξύ δύο Συνόδων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Παυλόπουλου - Δένδια:

"Ύστερα από σχετική εντολή του Πρωθυπουργού, σας προτείνουμε να προκαλέσετε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ασχοληθεί, στο πλαίσιο των κατά τα άρθρα 43Α παρ. 2α αρμοδιοτήτων της, με το θέμα της αλλαγής του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο.

Η Επιτροπή, με βάση και τις προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί ιδίως από την πλευρά του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέκου Αλαβάνου, και του μέλους της και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και με βάση άλλες απόψεις που είναι δυνατόν να αναζητήσει και να προκαλέσει, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατύπωση πρότασης για την αλλαγή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, προς την προαναφερόμενη κατεύθυνση, πάντοτε βεβαίως μέσα στα όρια που διαγράφονται από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Είναι αυτονόητο ότι τιθέμεθα αμέσως στη διάθεση της Επιτροπής, προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις της Κυβέρνησης, αλλά και για να διευκολύνουμε, γενικότερα, το έργο της καθ’ όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής της με το αντικείμενο αυτό".

Στάση αναμονής τηρεί το ΠΑΣΟΚ

Τη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας περιμένει το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, σχολιάζοντας την επιστολή Παυλόπουλου - Δένδια. "Το ΠΑΣΟΚ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο είχε ζητήσει την σύγκλιση της Επιτροπής για αντίστοιχα θέματα που είχε απορρίψει η κυβέρνηση", πρόσθεσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: