Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ποιες αλλαγές συζητούνται Ενδεκαετή υποχρεωτική εκπαίδευση στο τραπέζι του διαλόγου για την Παιδεία

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΥΟΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

ΑΠΕ
Ο κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης



Την επέκταση της διάρκειας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 11 χρόνια, προσθέτοντας δύο επιπλέον τάξεις για νήπια και προνήπια, εξετάζει το Συμβούλιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γιώργος Μπαμπινιώτης, σχολίασε σχετικά ότι «το βάρος πρέπει να πέσει στην υποχρεωτική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο, και να ενισχυθεί με υπηρεσίες συμβουλευτικού τύπου και υποστήριξης των μαθητών».

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η σκέψη για διεύρυνση του σχολικού ωραρίου μέχρι τις 4 το απόγευμα για το Γυμνάσιο «όχι για διδακτικούς, αλλά για κοινωνικούς και παιδευτικούς λόγους», ανέφερε, στοχεύοντας «και στην αποφυγή της σχολικής διαρροής».

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο διεύρυνσης του σχολικού ωραρίου όχι ως παραμονή στο σχολείο ή με προσθήκη γνωστικών αντικειμένων, αλλά ως χρόνου «αξιοποίησης δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων των μαθητών».

Για τον χαρακτήρα του Λυκείου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε πως κατά τη συζήτηση «φάνηκε ότι υπάρχουν δύο απόψεις».

Η μία «στοχεύει στην αυτοτέλεια του Λυκείου, που θα πρέπει να δίνει γενική παιδεία και μέσα από επιλογές να διαμορφώνονται οι τάσεις των παιδιών, με υποχρεωτικά μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα επιλογών». Αποτέλεσμα, δήλωσε ο Γ.Μπαμπινιώτης, θα είναι η διαμόρφωση ενός είδους εθνικού απολυτηρίου.

Η άλλη άποψη προτείνει τη δημιουργία γενικών κύκλων μέσα στο Λύκειο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας υποδομών πριν γίνει υποχρεωτικό το δεύτερο έτος στα ήπια, ενώ άσκησε κριτική σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για μη συμμετοχή στο διάλογο, ενώ η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ επισήμανε τις χαμηλές δαπάνες για την Παιδεία.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: