Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Αγαθό σε ανεπάρκεια το νερό


ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - iatronet.gr της Σοφίας Νέττα
Σήμερα όλα τα ποτάμια της χώρας μας κατευθύνονται και αποβάλλονται στη θάλασσα χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας, πρόληψης, περισυλλογής και διαχείρισης των χρήσιμων αυτών ποσοτήτων ύδατος που χάνονται ανεκμετάλλευτες.
Με αποτέλεσμα, τους θερινούς μήνες κάθε χρόνο να εμφανίζονται απαράδεκτα προβλήματα ελλείψεων, τα οποία θα ήταν δυνατόν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε σωστή πρόληψη και προστασία με τεχνητά μέσα υποστήριξης στη συγκράτηση όλων αυτών των χρήσιμων ποσοτήτων και υδάτινων όγκων που χάνονται κατευθυνόμενα ελεύθερα στη θάλασσα.
Ενώ γνωρίζουμε μικρές χώρες με πολύ λιγότερες βροχοπτώσεις να συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες σε τεχνητές υδατοδεξαμενές με σύγχρονα τεχνικά έργα και να δημιουργούν πλήρη επάρκεια ύδατος, τόσο αρδεύσεων όσο και υδρεύσεως για όλο το χρόνο.
Σήμερα στη χώρα μας, όσον αφορά τα μέσα που χρησιμοποιούνται για πρόληψη και προστασία τεχνικών υποστηρίξεων συγκράτησης και περισυλλογής υδάτινων όγκων για άρδευση στη γεωργία, βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση, ενώ συγχρόνως ο εναπομείνας υδροφόρος ορίζοντας έχει γίνει επικίνδυνα επιβαρυμένος και αυτό βλέπουμε και ακούμε κάθε μέρα σε ημερήσιο τύπο και ΜΜΕ.
Τα ποτάμια και οι λίμνες επιβαρύνονται και μολύνονται καθημερινά, δυστυχώς, από κάθε μορφής ρυπάνσεις, καθώς επίσης και από συνεχή, πολλές φορές, διάθεση εντός αυτών αστικών και βιομηχανικών και άλλων επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων.
Η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων είναι μια από τις πιο σοβαρές αιτίες επιβαρύνσεως του υδροφόρου ορίζοντα σήμερα, εκτός των χημικών και τοξικών ρυπάνσεως που δημιουργούνται από βιομηχανικές και λοιπές δραστηριότητες.
Με όλα τα δυσμενή που αναφέραμε, να έχω και σήμερα το 80% του υδροφόρου ορίζοντα της χώρας με ακατάλληλα ύδατα και πολλές φορές επικίνδυνα για την ανθρώπινη κατανάλωση και να ευθύνονται, δυστυχώς, για μια επιβάρυνση στη νοσηρότητα του πληθυσμού της χώρας μας.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας –ΕΣΥ και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Εταιρείας Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Τσαντίρη, Δ/ντή ΕΣΥ στην επιστημονική Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα του ΄Υδατος που διοργάνωσε με θέμα: ‘Νερό, Αγαθό εν Ανεπαρκεία και Κινδύνω’.
‘Η συσχέτιση στατιστικών στοιχείων και μελετών Αμερικανών επιδημιολόγων και ιατρών δημόσιας υγείας ως και αναφορά σε μηνιαία περιοδικά δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρουν, αιτία νοσηρότητας καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου ως και νεφρικής ανεπάρκειας από το ακατάλληλο και πολλές φορές επικίνδυνο νερό που χρησιμοποιείται και επιβαρύνεται ο οργανισμός με προσθετικό χαρακτήρα, συσσωρευόμενες ή χημικές και άλλες τοξικές χημικές επιβαρύνσεις στα διάφορα όργανα, παρά τη δυνατότητα που ο ανθρώπινος οργανισμός έχει να αποβάλλει μεγάλο αριθμό βλαπτικών παραγόντων.
Ακόμα και η νόμιμη διαδικασία που χρησιμοποιείται σήμερα για την απολύμανση του νερού, η χλωρίωση, που μας έσωσε από παλιότερες ασθένειες όπως η χολέρα, ο τύφος, γαστρεντερίτιδα, κλπ. σήμερα αναφέρεται σε μελέτες και έγκυρα στατιστικά στοιχεία Αμερικάνων επιδημιολόγων να ευθύνεται για πολύ μεγαλύτερες ασθένειες που λαμβάνουν τη μορφή επιδημίας και στη χώρα μας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, αγγειοπάθειες, καρκίνοι, νεφρική ανεπάρκεια, κλπ.
Και βεβαίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αλληλοεπίδραση των υπολοίπων χημικών και τοξικών ενώσεων που πολλές φορές υπάρχουν εντός του παρωχημένου ύδατος σε πολλές περιοχές της χώρας και δημιουργούν απερίγραπτη νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε αποδεικνύουν αύξηση συγκεκριμένων δεικτών νοσηρότητας και συγκεκριμένων ασθενειών που αυξάνονται ετησίως με μαθηματική ακρίβεια.
Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας τα δυσμενή αυτά στατιστικά στοιχεία να τα μετατρέπουμε τουλάχιστον ως επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα για ενημέρωση των υπεύθυνων της πολιτείας ώστε να δημιουργηθεί η αιτία για λήψη μέτρων βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υδάτων στους πολίτες για αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας’, κατέληξε ο κ. Τσαντίρης.
''ΚΡΑΧΤΗΣ' kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: