Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης καθιστά απαραίτητο τον συντονισμό των μελών της Ε.Ε.


ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 ΠΗΓΗ -ΕΞΠΡΕΣ

Toυ Γιώργου Μαρκατάτου, διευθύνοντος συμβούλου της ELYROS

TOYΣ έξι τελευταίους μήνες η ευρωπαϊκή οικονομία γνώρισε πρωτοφανή στα χρονικά πίεση, που προκλήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Δοκιμάστηκε η ανθεκτικότητα και η ταχύτητα αντίδρασης της Ε.Ε. Τέθηκαν στο προσκήνιο προκλήσεις σε επίπεδο συντονισμού και έγινε εντονότερη η ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των 27 κρατών - μελών. Το φθινόπωρο του περασμένου έτους η Ε.Ε. ανέλαβε τη δράση που ήταν απαραίτητη για να εμποδίσει την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τον Δεκέμβριο επιτεύχθηκε συμφωνία για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Ανάκαμψη της Οικονομίας (ΕΣΑΟ), με σκοπό να σταματήσει η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάκαμψη. Η Επιτροπή και τα κράτη - μέλη ανταποκρίθηκαν θετικά στην ανάγκη θέσπισης μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προετοιμασία για την ανάκαμψη.

Η κρίση που διέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία υποχρέωσε τα κράτη - μέλη να πάρουν αρκετά μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές εξελίξεις στις οικονομίες. Τώρα που τα μέτρα εφαρμόζονται, αρχίζει να γίνεται αισθητή η ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού για να μεγιστοποιηθούν τα θετικά διασυνοριακά αποτελέσματά τους. Σκοπός της παρούσας ανακοίνωσης είναι να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα για να αντιμετωπιστεί η κρίση και να αρχίσει η ανάκαμψη της Ε.Ε.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, τόσο από την άποψη του μεγέθους των κινήτρων όσο και σε σχέση με την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων:

-Τα περισσότερα κράτη - μέλη έχουν ήδη θεσπίσει ή εξαγγείλει δέσμες μέτρων παροχής δημοσιονομικών κινήτρων, που ανταποκρίνονται στον συνολικό στόχο του 1,5% του ΑΕΠ της ένωσης. Λαμβανομένων υπόψη των συνεπειών των αυτόματων σταθεροποιητών, έχει καταστεί διαθέσιμη για την οικονομική ανάκαμψη δημοσιονομική στήριξη ίση με το 3,3% του ΑΕΠ περίπου, ποσοστό που ισοδυναμεί με ποσό που υπερβαίνει τα 400 δισ. ευρώ και αποτελεί τεράστια ώθηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

- Τα περισσότερα από τα μέτρα των κρατών - μελών έχουν ως στόχο την τόνωση της ζήτησης και είναι συμβατά με πιο μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η ενίσχυση των δεξιοτήτων, η αύξηση των επενδύσεων στην καινοτομία, η διάδοση του διαδικτύου υψηλής ταχύτητας και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων υποδομών μεταφορών και ενέργειας.

- Η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει ότι κατά τον σχεδιασμό των μέτρων για τη στήριξη της ζήτησης, τα κράτη - μέλη έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλήρως την ευελιξία που επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Μέσω της ενιαίας αγοράς, όλα τα κράτη - μέλη θα ωφεληθούν άμεσα και έμμεσα από τις παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες που ανατίθενται ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας δέσμης κινήτρων. Τα κράτη - μέλη πρέπει να αποδώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη μεγιστοποίηση των θετικών δευτερογενών συνεπειών της ενιαίας αγοράς, η οποία ήταν κατά το παρελθόν, και θα παραμείνει, η κινητήρια δύναμη για την οικονομική και κοινωνική ευημερία και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ε.Ε.

Στο έγγραφο της Επιτροπής, μεταξύ άλλων τονίζονται οι ακόλουθες αρχές που πρέπει να διέπουν τις ενέργειες των κρατών - μελών με σκοπό τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας:

- Διατήρηση του ανοικτού χαρακτήρα εντός της εσωτερικής αγοράς.

- Εξασφάλιση της μη ύπαρξης διακρίσεων.

- Προσανατολισμός των παρεμβάσεων με βάση τους πιο μακροπρόθεσμους στόχους της πολιτικής μας.

- Με την αρχή του «σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα», να μην ξεχνούμε τις ΜμΕ.

- Oσο το δυνατόν ταχύτερη επάνοδο των δημόσιων ελλειμμάτων σε θέσεις συμβατές με τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, αντιμετωπίζοντας συγχρόνως δυναμικά τα αίτια που βρίσκονται πίσω από τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Τα ακόλουθα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη - μέλη στην κατάρτιση κατάλληλων και αποτελεσματικών μέτρων:

- Διατήρηση των ατόμων σε απασχόληση, ιδίως με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στις προσωρινές εύκαμπτες διευθετήσεις του χρόνου απασχόλησης. Η προσωρινή προσαρμογή του ωραρίου εργασίας («μειωμένη απασχόληση») σύμφωνα με τις ανάγκες παραγωγής μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ευελιξίας της εισροής εργασίας.

- Ενίσχυση της ενεργοποίησης και επαρκής εισοδηματική στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από την οικονομική επιβράδυνση, κάνοντας πλήρη χρήση των παροχών κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με την προσέγγιση της ευελιξίας με ασφάλεια.

- Επένδυση στην επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων ιδίως για τους εργαζομένους με μειωμένο ωράριο και σε τομείς που βρίσκονται σε παρακμή.

- Μετριασμός του άμεσου αντικτύπου της χρηματοπιστωτικής κρίσης στους ιδιώτες με τη λήψη ειδικών μέτρων για την πρόληψη της υπερχρέωσης και τη διατήρηση της πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

- Διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων εντός της ενιαίας αγοράς, η οποία θα αποτελέσει πηγή νέων ευκαιριών.

- Εξέταση της δυνατότητας λήψης μέτρων στήριξης, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για άτομα χαμηλής ειδίκευσης.

- Παροχή επαρκούς στήριξης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και του προβλήματος των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα τη σχολική εκπαίδευση. Τα κράτη - μέλη πρέπει να προετοιμασθούν και να ενθαρρύνουν μιαν αύξηση της ζήτησης για εκπαίδευση και κατάρτιση λόγω της οικειοθελούς παράτασης του χρόνου φοίτησης των υφιστάμενων σπουδαστών και της αναζήτησης νέων δεξιοτήτων από άτομα που έχουν χάσει την εργασία τους.

Eνταξη των μέτρων που αποβλέπουν στην αναθεώρηση της νομοθεσίας περί προστασίας της απασχόλησης σε ένα πλαίσιο ευελιξίας με ασφάλεια, που καλύπτει όλες τις συνιστώσες, με σκοπό την ελάττωση του κατακερματισμού και τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εργασίας.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: