Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ



ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009-ΠΗΓΗ pasok.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ALPHARADIO»ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να καλημερίσω φίλες και φίλοι στην τηλεφωνική γραμμή τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργό τον κ. Γιώργο Φλωρίδη. Καλημέρα κ. Φλωρίδη.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καλή σας ημέρα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Λοιπόν, πώς τα είδατε τα της Commission και πού παραπέμπουν όλα αυτά κατά τη γνώμη σας;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αναμενόμενα κ. Παπαπαναγιώτου ήταν αυτά. Στην πραγματικότητα η ελληνική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδυναμώθηκε όταν ξεκίνησε εκείνη η υπόθεση της απογραφής, η πολιτική θέση εννοώ, γιατί εκεί πήγε να παίξει η Νέα Δημοκρατία ένα εσωτερικό παιχνίδι, αγνοώντας όμως την ίδια στιγμή που έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έδιναν σωστά στοιχεία, ότι την ίδια στιγμή εξέθετε με έναν τρόπο βάναυσο τα κοινοτικά όργανα, τα οποία στην πραγματικότητα τα κατηγορούσε ότι με τους ελέγχους που είχαν κάνει παλαιότερα και πιστοποιούσαν τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν συνένοχα αυτά τα όργανα στο να αποκρύπτονται στοιχεία.
Από εκεί λοιπόν ένα εσωτερικό πολιτικό μικροκομματικό παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας μετατράπηκε σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα. Και βεβαίως το γεγονός ότι η χώρα εγκατέλειψε πολύ γρήγορα σημαντικές συμφωνίες με την Ευρώπη, όπως ήταν η συμφωνία του Ελσίνκι για τα θέματα που αφορούσαν την Τουρκία κλπ, και επίσης ότι είναι απούσα συστηματικά αυτά τα χρόνια από τις ευρωπαϊκές διεργασίες οδήγησε σ' αυτή την εξέλιξη. Βέβαια η διεθνής κρίση τι έκανε; Απλώς ανέδειξε όλη τη γύμνια ή όλο το κώλυμα της…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι προϋπάρχοντα προβλήματα όλα αυτά.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ακριβώς…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όλα αυτά είναι προϋπάρχοντα προβλήματα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σας θυμίζω για πολλοστή φορά τη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη τον Ιούνιο του 2008 ότι δυστυχώς πιάσαμε πάτο. Λοιπόν, εκείνη η δήλωση έδειχνε ότι το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα γινόταν εκρηκτικό και γινόταν εκρηκτικό επειδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το έχουμε δει πολλές φορές αυτό, πήρε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία διευκόλυναν τη μεταφορά πλούτου από το Δημόσιο Ταμείο στους πολύ πλούσιους της χώρας και τελικά το Δημόσιο Ταμείο έμεινε χωρίς χρήματα. Μ' αυτή την έννοια ήμασταν ανοχύρωτοι απολύτως απέναντι σε μια κρίση που πλέον ήρθε να δυσχεράνει περισσότερο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Κύριε Φλωρίδη, εσάς σας προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα δεν είναι σε χειρότερη μοίρα και σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι ας πούμε, ξέρω ΄γω, η Ιρλανδία, η Γαλλία ή η Ισπανία, εκεί υπήρξε μια διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά της Commission, τους δόθηκε παραπάνω χρόνος για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους ή είναι λογικό ότι εφόσον έχουμε μικρότερο πρόβλημα εμείς συντομότερα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Υπάρχει ένα διπλό πρόβλημα εδώ κ. Παπαπαναγιώτου. Πρώτον, το έλλειμμα της χώρας, της Ελλάδας δηλαδή, δεν είναι αυτό που αποτυπώνεται τώρα. Όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ένα παράδειγμα να σας πω, ότι τα 6 δισεκατομμύρια που οφείλουν τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή στους προμηθευτές, είναι δηλαδή δαπάνες που έγιναν και οφείλονται, δεν αποτυπωνόταν στο έλλειμμα. Τώρα αν μόνο τα 6 δις προσθέσετε στο έλλειμμα θα καταλάβετε πού θα πάει. Αλλά το σημαντικότερο είναι το εξής, ότι η Ελλάδα είναι απούσα αυτά τα χρόνια, όπως είπα πριν, από τις ευρωπαϊκές διεργασίες. Δεν είναι εκεί. Δεν συμμετέχει. Δεν έχει συμμαχίες. Δεν ενισχύει τη θέση της.
Όταν λοιπόν απέχεις από το ευρωπαϊκό σύστημα είναι προφανές ότι σε μεταχειρίζονται κατά το δοκούν και ανάλογα το πώς διαμορφώνονται κάποιες αντιλήψεις, αυτές που διαμορφώνονται εν πάση περιπτώσει εκεί. Και βέβαια πρέπει να σας πω και κάτι άλλο. Αν έχεις έναν Πρωθυπουργό…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ο οποίος δηλώνει ότι έχει κουραστεί και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν έχει έναν αντίκτυπο μόνο εσωτερικό. Όλα αυτά συνιστούν, είναι σημεία, είναι στοιχεία τα οποία αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και όλοι ξέρουμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες το παιχνίδι παίζεται εκεί. Αν δεν είσαι εκεί, με ισχυρή διαπραγματευτική θέση, τότε είναι προφανές ότι τα πράγματα εξελίσσονται δυσάρεστα για σένα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν καινούργια μέτρα κ. Φλωρίδη.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Προσέξτε. Είμαστε αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση η οποία δυστυχώς δεν έχει επεξεργαστεί εδώ και οκτώ μήνες που ξέσπασε η διεθνής κρίση, αλλά και τουλάχιστον ένα χρόνο που ήταν ορατή η εθνική κρίση, η εσωτερική κρίση, δεν έχει επεξεργαστεί ένα σοβαρό σχέδιο. Νόμιζαν ότι το επικοινωνιακό παιχνίδι μπορεί να καλύψει τις αδυναμίες, όμως τώρα πλέον ο βασιλιάς είναι γυμνός.
Βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια κατάσταση που δεν είχαν μάθει να τη διαχειρίζονται. Νόμιζαν ότι η χώρα προχωρούσε τα προηγούμενα χρόνια με τον αυτόματο πιλότο, ότι ό,τι φτιάξαμε γινόταν έτσι από μόνο του περίπου, ότι τα πράγματα οδηγούνταν από μόνα τους εκεί και βεβαίως όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τόσα μεγάλα προβλήματα δεν μπορούν πια να τα διαχειριστούν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει χαθεί η ελπίδα από τον κόσμο και το μεγάλο ζητούμενο για το λαό μας σήμερα, όπως και για τους λαούς της Ευρώπης, είναι να υπάρξει ελπίδα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλά, δεν ήταν και όλα αγγελικά…
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτό δεν φαίνεται.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε Φλωρίδη, δεν ήταν και όλα αγγελικά πλασμένα και όλα εντάξει. Και το έλλειμμα και το χρέος ήταν μεγάλο. Δηλαδή μην πάμε στο άλλο άκρο τώρα, ότι από τον παράδεισο βρεθήκαμε στην κόλαση στο επίπεδο της οικονομίας.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Θέλω λίγο να θυμηθούμε αν έχει καμιά σχέση αυτή η Ελλάδα με την Ελλάδα του 2004. Εγώ δεν λέω ότι παραδώσαμε πια μια χώρα την καλύτερη του κόσμου, αλλά παραδώσαμε μια χώρα που μέσα από μια συστηματική δουλειά κατάφερε μερικά σημαντικά πράγματα. Αντί να χτίσουν εκεί πάνω αφαίρεσαν ό,τι είχε φτιαχτεί τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τώρα οι δυσκολίες μας.
Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα είναι πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα. Σε ποια κατεύθυνση; Βλέπουμε σήμερα και εδώ στη χώρα μας και στην Ευρώπη και στον κόσμο, δηλαδή και στην Αμερική ότι το «σύστημα» που προκάλεσε η κρίση, οι αντιλήψεις και οι πολιτικές που προκάλεσαν την κρίση αμύνονται με νύχια και με δόντια. Πώς; Λένε: κοιτάξτε, εμείς οικονομήσαμε ό,τι οικονομήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μη μας λέτε τώρα να πληρώσουμε, θα πληρώσετε εσείς, διότι οι τράπεζες, ξέρετε, παίζουν ρόλο, διότι οι επιχειρήσεις παίζουν, διότι, διότι, διότι.
Λένε δηλαδή πράγματα που στην πραγματικότητα θέλουν να μας πείσουν όλους ότι η λύση είναι μια και μοναδική. Όπως τα οικονομούσαν τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα να συνεχίσουν να τα κονομάνε ή εν πάση περιπτώσει να μην βάλουν κανένα μερίδιο στην αντιμετώπισή της. Αυτό είναι…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εσείς συμφωνείτε κ. Φλωρίδη ότι θα πρέπει να επανέλθει ο συντελεστής ας πούμε του 35% στη φορολόγηση των επιχειρήσεων ή όχι;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εγώ λέω κ. Παπαπαναγιώτου ότι πρέπει να φορολογηθούν –γιατί πρέπει να κάνουμε τη διάκριση– τα κέρδη των επιχειρήσεων που διανέμονται ως εισόδημα. Τι εννοώ; Κάποιος που παίρνει 50.000 το χρόνο από τη δουλειά που κάνει, από την εργασία που προσφέρει, φορολογείται με το συντελεστή, ξέρω ΄γω, το 35%. Κάποιος που παίρνει ένα εκατομμύριο μέρισμα ως εισόδημα από μια τράπεζα ή από μια επιχείρηση δεν φορολογείται καθόλου.
Άρα το ζήτημα είναι ότι πρέπει να φορολογήσουμε το εισόδημα από το κεφάλαιο τουλάχιστον όσο το εισόδημα από την εργασία. Δεν είναι δυνατόν ο συντελεστής εργασία να επιβαρύνεται στην οικονομική δραστηριότητα υπέρμετρα και πολύ πιο πάνω από το συντελεστή κεφάλαιο. Αυτό λέμε και είναι πάρα πολύ απλό.
Πού είναι λοιπόν το κεφάλαιο; Το κεφάλαιο είναι στα μερίσματα και το κεφάλαιο βρίσκεται στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και το κεφάλαιο επίσης βρίσκεται στις μεγάλες κληρονομιές. Τι έκανε γι' αυτά η κυβέρνηση; Μείωσε και τη φορολογία στο κεφάλαιο που διανέμεται και γίνεται εισόδημα, κατήργησε και τη φορολογία στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, κατήργησε και τη φορολογία στις μεγάλες κληρονομιές και έγιναν τα μεγάλα κόλπα αυτά τα χρόνια και τώρα όλοι αυτοί λένε: κοιτάξτε, εμείς πήραμε ό,τι πήραμε, αλλά δεν πρόκειται να βάλουμε μια, θα πληρώσετε εσείς.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Απέναντι σ' αυτή την αντίληψη που έχει υιοθετήσει ως πολιτική η κυβέρνηση εμείς είμαστε απολύτως αντίθετοι και δείχνουμε μ' αυτά που λέμε πού είναι το θέμα. Το θέμα είναι ότι ο λογαριασμός για την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να σταλεί σε κείνους που προκάλεσαν την κρίση και βγάλανε πολλά λεφτά. Αυτό λέει η δικαιοσύνη.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε Φλωρίδη, σας ευχαριστώ. Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ. Καλή σας ημέρα.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: