Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (26/03/2009)

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 (πηγη SIGMALIVE.GR)

Η αναβολή της συνάντησης του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, οι εορτασμοί για την χθεσινή επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, η εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Ορμήδειας για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή τους και η κατάσχεση νέας ποσότητας κροτίδων από την Αστυνομία, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο «Αποδείξεις –Ονόματα για επίορκους αστυνομικούς», γράφει, ότι αποκαλύπτει σήμερα συγκεκριμένα περιστατικά που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του ανώτερου δικηγόρου της Εισαγγελίας, Σάββα Μάτσα, ότι αστυνομικοί «στήνουν κατηγορητήρια» και μαρτυρίες είτε για να εκδικηθούν είτε για να καλύψουν δικές τους παρανομίες. Γράφει, επίσης, ότι με το σύνθημα «Δεν θέλουμε σκουπίδια, θέλουμε ζωή», 400 περίπου κάτοικοι της Ορμήδειας πραγματοποίησαν χθες, λίγο πριν από το μεσημέρι, δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για την επικείμενη εφαρμογή κυβερνητικής απόφασης, για δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή τους.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο «Σκιώδης διαπραγματευτής», γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Έρογλου, του οποίου το κόμμα φαίνεται ότι θα αναδειχθεί πρώτο στις «εκλογές» της 19ης Απριλίου, υπόσχεται ότι θα κάνει θαύματα με την ανάληψη της ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα και απειλεί ότι θα εμπλακεί ακόμα και στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι για άλλη μια φορά, στις ελληνικές καλένδες κινδυνεύει να παραπεμφθεί η έρευνα σε τάφους με την επιγραφή «ΑΓΝΩΣΤΟΣ», αλλά και για ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο «Στα κρύα του λουτρού ο Ταλάτ», γράφει ότι ναυάγησαν τα σχέδια της Αγκυρας για συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, εντός των ημερών. Γράφει, επίσης, ότι και νέα ποσότητα κροτίδων, συνολικά 380 τεμάχια τύπου Rocket και Torbil, τα οποία αγοράστηκαν από τουρκοκυπριακό κατάστημα στην Πύλα, περισυνέλεξε χθες βράδυ η Αστυνομία, ενώ, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, δύο άτομα πέταξαν τη τσάντα με τις κροτίδες σε χωράφι όταν άρχισε η καταδίωξή τους από αστυνομική περίπολο.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο «Νέες ημερομηνίες συζητούν οι ΗΠΑ», γράφει ότι αναβλήθηκε αλλά δεν ακυρώθηκε η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον. Γράφει, επίσης, ότι συμπληρώνεται σε λίγες μέρες, στις 3 του Απρίλη συγκεκριμένα, ένας χρόνος από τη μέρα που ο κεντρικότερος δρόμος της Λευκωσίας, η οδός Λήδρας, άνοιξε και πάλι για το κοινό απ’ άκρη σ’ άκρη ύστερα από 45 χρόνια διχοτόμησης. Από εκείνη τη μέρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το μοναδικό ανοικτό -έστω υπό όρους- οδόφραγμα στην καρδιά της Λευκωσίας έγινε το δημοφιλέστερο σημείο διάβασης απ’ τη μια πλευρά στην άλλη.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο «Ζητά έδρες στην Ευρωβουλή», γράφει, ότι σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προωθώντας τον πάγιο στόχο του για επίτευξη αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Απέστειλε, σύμφωνα με την εφημερίδα, επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκέρτ Πέτερινγκ με την οποία του ζητά να αφαιρέσει δύο έδρες από τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σώμα, οι οποίες να μείνουν κενές μέχρι και τη λύση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι ασυνήθιστες προαγωγές στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού κατήγγειλε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο «Ενωμένοι θα πετύχουμε», γράφει ότι μήνυμα ενότητας για να αντιμετωπίσουμε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και τους οποιουσδήποτε άλλους σκοπέλους, έστειλε χθες προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις που αγωνίζονται ενωμένες επιτυγχάνουν τους στόχους τους και ο δικός μας κοινός στόχος είναι η επανένωση του λαού και της πατρίδας μας. Γράφει, επίσης, ότι το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας καζίνο στην Κύπρο είναι ένα ευρύτερο θέμα για το οποίο έχει τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

ΚΡΑΧΤΗΣ

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: