Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Πιέζουν για εκλογές "τώρα" οι πραιτωριανοί του Μαξίμου - Του Δημήτρη Γκάτσιου

Όλο και πιο κοντά φαίνεται πως πλησιάζουν οι πρόωρες εκλογές, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στρέφουν την προσοχή τους σε τρεις κομβικές ημερομηνίες. Σύμφωνα με..
πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία από τη στιγμή που η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ολομέλεια, αφήνοντας, κατά μέρους, τη σεναριολογία περί σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με τη συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Έτσι, η Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου και η Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, θεωρούνται οι επικρατέστερες, για να στηθούν κάλπες, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο-εξπρές, που φέρνει το Μέγαρο Μαξίμου να προωθεί τις εκλογές για τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτέμβρη. "Θέλουμε και τους 162 βουλευτές στην ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση δεν στέκεται με 118 ψήφους. Άλλωστε έρχονται 6 εφαρμοστικοί νόμοι. Θα τους ψηφίσει η πλευρά Λαφαζάνη; Απίθανο. Άρα;", ανέφεραν, μιλώντας στο Mega, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και ερωτηθέντες εάν οι Βρυξέλλες έχουν θέσει βέτο, σημείωσαν: "Καθόλου. Μάλιστα αν δείτε τις δηλώσεις Σόιμπλε μάλλον το έχουν αποδεχτεί".
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση για πρόωρες εκλογές ελήφθη από το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, που απαρτίζεται από τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, τους υπουργούς Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρη και Νίκο Παππά, την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Κορωνάκη και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σπύρο Σαγιά.
Εξάλλου, προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών δείχνουν από νωρίς σήμερα το πρωί στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Οι υπουργοί, Αλέκος Φλαμπουράρης, Πάνος Σκουρλέτης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κρατούν ψηλά τη σεναριολογία της κάλπης, την ίδια ώρα που στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας τραβούν περισσότερο το σκοινί, διαμηνύοντας πως δεν είναι οι... λαφαζανικοί που άφησαν στη λήθη τις προγραμματικές δηλώσεις της Κουμουνδούρου, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, που επέλεξε τη λογική των κυβιστήσεων, υπογράφοντας νέο Μνημόνιο.
Σταθερό σημείο αναφοράς, σε μία κυβερνητική παράταξη που βράζει και αυτοδιαλύεται εν μέσω των πολλαπλών αντιφάσεών της, είναι το ιονισμένο περιβάλλον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Το βέβαιο είναι πως η δεδηλωμένη έχει πλέον χαθεί και οι ισορροπίες στην Κουμουνδούρου κρέμονται από μία λεπτή κλωστή, η οποία ήδη έχει φθαρεί και είναι έτοιμη να σπάσει ανά πάσα στιγμή.
Επιβεβλημένες χαρακτήρισε τις εκλογές ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Πάνος Σκουρλέτης. "Δεν παίζουμε με τη δημοκρατία, τις λειτουργίες και τις αξίες της. Οι εκλογές είναι επιβεβλημένες, καθώς η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε πριν. Χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση από την κοινωνία. Οι κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθούν από τον λαό”, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. "Περάσαμε τρεις εβδομάδες με απανωτά χτυπήματα στην λειτουργία της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι το σοκ που έχουν υποστεί ψηφοφόροι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζω το δικαίωμα στους διαφωνούντες να εκφραστούν με μια ψήφο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ενοποίησής του. Εάν πάμε σε εκλογές θα δούμε πως θα διαμορφωθούν και οι λίστες”, συμπλήρωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους διαφωνούντες.
"Από τη στιγμή που πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης, ήθελα 162 βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να συνεχίσουμε”, σημείωσε, από πλευράς του, ο τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. "Πραγματικά είναι πολύ δύσκολη η εκτίμηση που μπορεί να κάνει κανείς, όλοι οι βουλευτές, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες,οι φίλοι και οι φίλες σκέφτονται όλο αυτό το διάστημα ποιο είναι το καλύτερο να κάνουν και δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Σκεφτείτε κάποιοι να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, δεν θα ήθελαν να καταψηφίσουν μια κυβέρνηση της αριστεράς παρότι αναγκάστηκε αν κάνει αυτή τη συμφωνία. Θα είναι αδικία αυτή η κυβέρνηση να πέσει από τους ίδιους της τους βουλευτές”, είπε ο κ. Φλαμπουράρης.
Πρόωρη κάλπη, ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. "Ακόμα και εάν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές είναι η μοναδική λύση που θα πρέπει να προκριθεί, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν διαδικασίες, μετά από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, άρα η ψήφος εμπιστοσύνης κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση”, υποστήριξε, μιλώντας στο "Βήμα fm”, την ίδια ώρα που ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά πιθανό το σενάριο των εκλογών, μέσα στους επόμενους μήνες.
Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν πρόωρες εκλογές, εκτίμησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Οι της Αριστερής Πλατφόρμας συνεχίζουν να πετούν καρφιά εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Τσίπρα, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού, που θα εδράζεται στα προεκλογικά χαρακτηριστικά της Κουμουνδούρου. "ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνια είναι έννοιες ασύμβατες. Δε στηρίζω μνημόνια. Εγώ παρέμεινα συνεπής σε όσα λέω και παρόλα αυτά, δέχομαι κριτική και δεν δέχονται κριτική εκείνοι που δεν ήταν συνεπείς. Η κυβέρνηση χρειάζεται το γρηγορότερο να ανατρέψει αυτό που υπέγραψε. ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο δε μπορεί να υπάρχει”, ανέφερε ο βουλευτής και στέλεχος της Πλατφόρμας, Στάθης Λεουτσάκος. "Ο αριστερός πρέπει να έχει αξιοπιστία στην πολιτική του. Εγώ είμαι συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ”, υπερθεμάτισε ο βουλευτής, Θανάσης Πετράκος.
Για "αλλοπρόσαλλη” και "παραπαίουσα” στρατηγική κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, καλώντας, παράλληλα, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβει πρωτοβουλίες, με στόχο να μην αποτελέσει η Αριστερά "μία εφταμηνίτικη παρένθεση”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Η αλλοπρόσαλλη και παραπαίουσα στρατηγική της Κυβέρνησης Μαξίμου, έχει δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις στην ιδεολογική και πολιτική συνείδηση των αγωνιστών. Ενώ κανένας δεν συμφωνεί με το τρίτο μνημόνιο που δένει και υποδουλώνει χειροπόδαρα το Λαό μας για δεκαετίες ολόκληρες, με τα ψευτοδιλήμματα απελπισίας και τρομολαγνείας που δημιουργεί, βασανίζει τους αγωνιστές, που δεν θέλουν να αποτελέσει η Αριστερά μια εφταμηνίτικη παρένθεση”, τόνισε, σε δήλωσή του, ο κ. Γλέζος. "Συνέλθετε επιτέλους συναγωνιστές κι σύντροφοι της ηγεσίας του Ενιαίου Κόμματος. Σταματήστε να βιάζετε τις συνειδήσεις, σταματήστε να διαγράφετε και να καταστρέφετε τις ελπίδες και τα οράματα. Πριν να είναι πολύ αργά και πριν την λήψη βιαστικών πρωτοβουλιών, ακούστε τη φωνή του Λαού, των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και συγκαλέσετε μια πλατιά σύσκεψη και παρά τον έντονο διάλογο που θα διεξαχθεί, θα βρεθεί η λύση. Στη Δημοκρατία, όταν εφαρμόζεται και λειτουργεί, δεν υπάρχουν αδιέξοδα”, συμπλήρωσε. 
http://www.capital.gr/story/3053772
Του Δημήτρη Γκάτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: