Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Ολοι στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη έως το τέλος του 2015

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ολοι στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη έως το τέλος του 2015...

Ολοι στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη έως το τέλος του 2015

Του Γιώργου Γάτου
Ενα Ταμείο για κύρια σύνταξη θα δημιουργηθεί, υπό την «ομπρέλα» του ΙΚΑ, για όλους έως το τέλος του 2015. Την ενοποίηση των Ταμείων κύριας ασφάλισης προβλέπει το τρίτο μνημόνιο σε συνέχεια της ενοποίησης (τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) όλων των επικουρικών ταμείων που είναι ΝΠΔΔ στο ΕΤΕΑ. Η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης εντάσσεται στο πλαίσιο της ενιαιοποίησης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, της εναρμόνισης των εισφορών και των παροχών και της εξάλειψης των όποιων εξαιρέσεων εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης. Η ενοποίηση θα φέρει και... περικοπές στις συντάξεις, αφού ο στόχος που τίθεται είναι να εξοικονομηθούν επιπλέον δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) το 2016. Με βάση το δεσμευτικό, για τη χώρα και την κυβέρνηση, τρίτο μνημόνιο, τα «βήματα» που θα γίνουν έχουν ως εξής:
Τα 4 βήματα
Ολοι στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη έως το τέλος του 2015
Εως τον Οκτώβριο θα έχουν οριστικοποιηθεί οι επιπλέον παραμετρικές αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η/1/2016. Πέραν των αλλαγών που έχουν ήδη ψηφιστεί για το «μπλόκο» στις πρόωρες, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων αναδρομικά από 1/1/2015, τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 392,70 ευρώ και τη χορήγηση του προνοιακού τμήματος στα 67, το τρίτο μνημόνιο επιβάλλει αυξήσεις σε όσες εισφορές παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες σε σχέση με τις παροχές είτε λόγω των εσόδων από κοινωνικούς πόρους (ζητείται να καταργηθούν από τις 31 Οκτωβρίου) είτε εξαιτίας της υψηλής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. για τους αγρότες) και «ισοδύναμα» μέτρα (νέες εισφορές - περικοπές συντάξεων) ως αντιστάθμισμα στην απόφαση του ΣτΕ (έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, των δώρων κ.α.).
Εως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα ενοποιήσει όλα τα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μια οντότητα, θα συγκροτήσει νέο (ενιαίο) Δ.Σ. και ομάδα διαχείρισης χρησιμοποιώντας την υποδομή και την οργάνωση του ΙΚΑ, θα εφαρμόσει κεντρικό μητρώο όσων καταβάλλουν εισφορές και θα δημιουργήσει κοινές υπηρεσίες.
Εως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 θα έχει δημιουργηθεί και θα λειτουργεί κοινό κεφάλαιο με τους πόρους και τα αποθεματικά όλων των πρώην Ταμείων.
4 Πριν από τα τέλη του 2017 θα ενσωματωθεί η δήλωση, πληρωμή και η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.
Περικοπές 
Δεδομένες θεωρούνται οι περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Το νέο «κούρεμα» θα υπερκαλύπτει τις μειώσεις που είχε κρίνει το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές κυρίως ελλείψει οικονομικών μελετών, εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης. Ως όριο ασφαλείας πολλοί θεωρούν το εισόδημα των 1.000 ευρώ από κύρια + επικουρική σύνταξη, ενώ θα τεθεί νέο ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις περί τα 2.000 ευρώ, αντί των ορίων που ισχύουν σήμερα και είναι 2.774 ευρώ στα ειδικά Ταμεία, 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ σε όσους λαμβάνουν διπλές συντάξεις.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: