Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για εκλογές

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει και όπως όλα δείχνουν οι κάλπες αναμένεται να στηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο...

Ποιες οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών



Τρεις είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών: Το "αργότερο" στις 27 Σεπτεμβρίου, το "πιθανότερο" στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ δεν αποκλείονται και εκλογές εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.

Δύο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού δήλωσαν στο MEGA:

"Θέλουμε και τους 162 βουλευτές στην ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση δεν στέκεται με 118 ψήφους. Άλλωστε έρχονται 6 εφαρμοστικοί νόμοι. Θα τους ψηφίσει η πλευρά Λαφαζάνη; Απίθανο. Άρα;".

Σε ερώτηση αν από τις Βρυξέλλες έχουν βάλει "βέτο", οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απάντησαν: "Καθόλου. Μάλιστα αν δείτε τις δηλώσεις Σόιμπλε μάλλον το έχουν αποδεχτεί".

Για το εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για εκλογές οι ίδιοι είπαν: "Χαρτί για τα ψηφοδέλτια μπορείς να παραγγείλεις μόνο αν προκηρυχθούν οι εκλογές. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες...".

Το παρασκήνιο της κάλπης

H απόφαση για εκλογές - εξπρές ελήφθη στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα που αποτελείται από τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Φίλη, τον Στέλιο Παππά, τον Σπύρο Σαγιά, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι οι εκλογές πλέον είναι αναπόφευκτες είτε γίνουν τώρα είτε σε δυο μήνες.

Μοναδική πιθανότητα το σενάριο να μπει στον "πάγο" είναι αυτό να γίνει μετά από παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων γι' αυτό και στο Μαξίμου είχαν τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα αν ανησυχεί την Κομισιόν καθ'οιονδήποτε τρόπο η προοπτική νέων εκλογών στην Ελλάδα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ απάντησε: "Γνωρίζουμε τις φήμες αλλά δεν σχολιάζουμε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας".

Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτίμησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι ακόμη κι αν η Αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη απέχει από την ψηφοφορία, αυτό δεν αλλάζει την ουσία που είναι ότι το πολιτικό σχίσμα έχει οριστικοποιηθεί.
"Ο καθένας τραβάει τον δρόμο του. Αν μπει σε ένα μονοπάτι δυστυχώς πολλές φορές το μονοπάτι σε πάει και όχι εσύ ακολουθείς το μονοπάτι", δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

H κυβέρνηση, όπως λένε κορυφαία στελέχη της, δεν στέκεται πια ούτε με 115 ούτε με 130 ψήφους υπέρ της και επιρρίπτουν ευθέως την ευθύνη στα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

"Σκοτώσαν οι δικοί μας το γελαστό παιδί. Τώρα όμως η Ιρλανδία υπάρχει. Και υπάρχει ως χώρα ανεξάρτητη. Ο Αλέξης Τσίπρας αντέχει όμως. Το γελαστό παιδί δεν θα επιτρέψω να το σκοτώσουν οι δικοί μας", δήλωσε στο "Πρωινό MEGA, ο Στέλιος Παππάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπουργοί και στελέχη επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεροποιηθεί και να προχωρήσει τα νομοσχέδια που η ίδια θα θέλει να προωθήσει αν παραμένει δέσμια μιας ανάπηρης ή μιας δάνειας πλειοψηφίας.

"Νομίζω ακριβώς γι' αυτό το λόγο, της πολιτικής σταθερότητας, είναι επιβεβλημένες οι εκλογές. Γιατί με δεδομένα τα προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία, μόνο ως σταθερή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή εικόνα", είπε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγρκότησης Πάνος Σκουρλέτης.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με δάνειες πλειοψηφίες, εκτίμησε και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του στον Βήμα Fm, βλέποντας ως "μονόδρομο" τις πρόωρες εκλογές.

Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο της ομάδας Λαφαζάνη προσπαθούν να μην χρεωθούν την πτώση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό Mega" δήλωσε πως δεν είναι πρόθεση των στελεχών της πλατφόρμας να ρίξουν την κυβέρνηση.

"Δεν μπορούμε να στηρίξουμε κανένα μνημόνιο, κανέναν εφαρμοστικό νόμο, κανένα προαπαιτούμενο", τόνισε ο Στάθης Λεουτσάκος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Εν τω μεταξύ,17 βουλευτές όπως η Βασιλική Κατριβάνου, η Ηρώ Διώτη, η Αννέτα Καββαδία, ο Θωμάς Κώτσιας και ο Γιώργος Κυρίτσης που άλλοι ψήφισαν ΝΑΙ, άλλοι ΟΧΙ και κάποιοι ΠΑΡΩΝ ζητούν να σταματήσουν τα συντροφικά μαχαιρώματα.

Ο Μανώλης Γλέζος απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα είπε συνέλθετε για να μην αποτελέσει η αριστερά επταμηνήτικη παρένθεση.

Από τη άλλη πλευρά Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν ότι η στήριξη τελείωσε.

ΜΕΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: