Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο - ΒΙΝΤΕΟ

«Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα επικρατεί στα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που το τελευταίο διάστημα έχουν μετατραπεί σε «πύλες» εισόδου μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Μέση Ανατολή και την Ασία προς την Ευρώπη και τη Δύση. ...

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν κατακλύσει τη Λέσβο, την Κω και τη Ρόδο, ενώ σε καθημερινή βάση καταγράφονται εκατοντάδες νέες αφίξεις. 

Οι χώροι υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων λειτουργούν καθημερινά επί πολλές ώρες, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, προκειμένου να διεκπεραιώσουν την ταυτοποίηση των νεοεισερχομένων, ενώ οι χώροι που έχουν διατεθεί για την πρώτη φιλοξενία δεν επαρκούν, δημιουργώντας ένα ακόμα πόλο έντασης.

Οι τοπικές αρχές δηλώνουν αδύναμες να διαχειριστούν το πρωτοφανές κύμα μεταναστών, ενώ δεν λείπουν και στιγμές έντασης και μεταξύ των μεταναστών που υποχρεώνονται να παραμένουν επί πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο προκειμένου να καταγραφούν. 

Σχεδόν 18.300 επίδοξοι μετανάστες διασώθηκαν στο Αιγαίο σε διάστημα ενός μήνα

Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες βρίσκονται στη Λέσβο

Το μεγάλο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου τις τελευταίες ημέρες δέχεται πολύ μεγάλο κύμα προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας. 

Σε περισσότερους από 4.000 υπολογίζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες οι οποίοι, μετά τη διαδικασία ταυτοποίησής τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Λέσβο, ζουν χωρίς νερό αλλά και χωρίς χώρους υγιεινής, αδυνατώντας να φύγουν από το νησί. 

Πιάστηκαν στα χέρια μετανάστες

Σκηνές που τις προηγούμενες ημέρες είχαν διαδραματιστεί και στην Κω, εκτυλίχθηκαν χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Αγριες συμπλοκές μεταναστών μπροστά από το γραφείο του Λιμενικού Σώματος, όπου γίνονται οι καταγραφές των παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών στη χώρα μας.

Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι μετανάστες, προσπάθησαν να παρακάμψουν τη σειρά προτεραιότητας και να περάσουν μπροστά από άλλους που περίμεναν υπομονετικά, για να κερδίσουν χρόνο.




Δεν μπορούν να φύγουν για την Αθήνα

Τα πλοία της γραμμής είναι γεμάτα από ντόπιους ταξιδιώτες του Δεκαπενταύγουστου και υπολογίζεται ότι η πληρότητα αυτή θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι οι αριθμοί αυτοί προέκυψαν μετά την προσπάθεια που υπήρξε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν και με έκτακτο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν πάνω από 1.820 άνθρωποι.

Είχε προηγηθεί η αναχώρηση άλλων 1.900 προσφύγων-μεταναστών με τα δυο τακτικά δρομολόγια της Παρασκευής 14 Αυγούστου καθώς και άλλων 950 επίσης με τακτικά δρομολόγια της 15ης Αυγούστου. Συνολικά δηλαδή το εορταστικό διήμερο έφυγαν 4.500 άνθρωποι. Από την Κυριακή όμως 16 Αυγούστου άρχισε η επιστροφή των Ελλήνων εκδρομέων! Την Κυριακή έφυγαν μόλις 147 πρόσφυγες, ενώ χθες μόνο ακόμα 200. 

«Εισιτήρια για τον Πειραιά με τα πλοία δεν υπάρχουν μέχρι σχεδόν τα τέλη Αυγούστου. Με ρυθμούς απελευθέρωσης 1.500 με 2.000 ανθρώπων τη μέρα σε μια εβδομάδα και εφόσον δεν έχει υπάρξει λύση, στο λιμάνι θα ζουν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι» προειδοποίησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκ των παλιότερων και πλέον έμπειρων τουριστικών πρακτόρων της πόλης Αντώνης Πίκουλος.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έπειτα από πρόσκληση του γενικού γραμματέα Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη στην οποία παραβρέθηκαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο δήμαρχος Λέσβου, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας και υπηρεσιακά στελέχη. 

Εκεί επισημάνθηκε το άμεσο πρόβλημα μετακίνησης των μεταναστών, που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες καταγραφής. Τονίστηκε, μάλιστα, ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των αφίξεων και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων στα πλοία για τη μετακίνηση αυτών εκτός Λέσβου, καθώς και υπερκάλυψη των χώρων διαμονής.

Πέραν όμως των εγκλωβισμένων από το λιμάνι, κάθε μέρα περνούν άλλοι 1.500 με 2.000 περίπου πρόσφυγες-μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο. Εκεί γίνεται η πρώτη τους καταγραφή πριν μεταφερθούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Διαδικασία που συχνά έχει αποτέλεσμα συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων πράγμα που έγινε και σήμερα. Αιτία η πολύωρη αναμονή κάτω από τον ήλιο και η προτεραιότητα που δίνεται σε Σύρους πρόσφυγες, ιδιαίτερα σε γυναίκες με παιδιά.

Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, οι δυο επιχειρηματίες της Λέσβου που δραστηριοποιούνται στην καθημερινή σίτιση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στους καταυλισμούς, έκαναν γνωστό στους αρμόδιους της Ελληνικής Αστυνομίας ότι θα διακόψουν την τροφοδοσία εφόσον δεν καταβληθεί μέρος τουλάχιστον από τα όσα έχουν λαμβάνειν.

Θέμα προκύπτει και με τις ανάγκες των μεταναστών σε υλικά πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα σε φαρμακευτικό υλικό. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης οι εκπρόσωποι των οργανώσεων διατύπωσαν τις προτάσεις τους και τη δραστηριότητά τους ανά χώρο διαμονής. 

Υποβλήθηκαν κατάλογοι αναγκαίων υλικών και φαρμάκων με σκοπό να προωθηθούν στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου ώστε να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής αναμένεται να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη με σκοπό να πάρει μέρος και σε συσκέψεις για τα προβλήματα από τις ροές μεταναστών και προσφύγων.

Με αργούς ρυθμούς η επιβίβαση προσφύγων στο «Ελ.Βενιζέλος»

Σημάδια σχετικής ομαλοποίησης δείχνει η κατάσταση στην Κω. Πριν το Δεκαπενταύγουστο η ατμόσφαιρα στο νησί ήταν ηλεκτρισμένη, καθώς οι χιλιάδες των προσφύγων ελλείψει χώρων διαμονής είχαν κατασκηνώσει στον κεντρικό δρόμο του νησιού. 

Το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» χωρητικότητας 2.500 ατόμων κατέπλευσε στο νησί από τον Πειραιά, προκειμένου να συνδράμει τις ανάγκες στέγασης των προσφύγων. Μέχρι χθες, 1.166 πρόσφυγες από τη Συρία είχαν επιβιβαστεί και φιλοξενούνται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Κω. 

Οι πρόσφυγες, εξέρχονται του πλοίου για να κάνουν με τις οικογένειές τους μια βόλτα στην πόλη και να προμηθευτούν είδη αναγκαία για την διαμονή τους και επιστρέφουν αφού περάσουν τον έλεγχο και τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις καμπίνες τους.

Ο λιμενάρχης Κω , Γιάννης Μισπίνας, ο οποίος παραιτήθηκε από το λιμενικό σώμα για να αναλάβει υπηρεσία στον Ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια στην θάλασσα, που εδρεύει στην Λισαβόνα, και αναχωρεί άμεσα μιλώντας στο dhras.gr, έκανε λόγο για ομαλοποίηση της κατάστασης στο λιμάνι και ικανοποιητική την διάθεση εισιτηρίων στους πρόσφυγες για να αναχωρήσουν από την Κω, παρά τις αυξημένες πληρότητες στα πλοία λόγω επιστροφής από τις διακοπές.



Στήριξη από τον ΟΗΕ στη μεταναστευτική ατζέντα Αβραμόπουλου

Λύση στο μείζον όχι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών, επιχειρεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις και τη μετανάστευση Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος καταρτίζει ένα «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ενημέρωσε σχετικά και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. 

Ο ΟΗΕ σε επιστολή του γ.γ. γραμματέα του Μπαν Κι-Μουν προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο χαιρέτισε ανεπιφύλακτα τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση είναι ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» καθώς και πως «υποστηρίζει τις προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή και υλοποίηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου». 

«Τα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε ο Μπαν Κι-Μουν, «στηρίζουν την προσπάθεια αυτή για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πρόκλησης, προς όφελος των μεταναστών και της Ευρώπης».
http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: