Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η ψήφος εμπιστοσύνης, οι εκλογές και η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας

Το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη ενός διαζυγίου στον ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί τόσο την πλειοψηφία όσο και την μειοψηφία, με το blame game να διαμορφώνει αυτή τη στιγμή το εσωκομματικό παιχνίδι στην Κουμουνδούρου....

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιστρέφει σήμερα ο πρωθυπουργός, όπου θα ενημερωθεί από το οικονομικό επιτελείο για την πορεία όλων των τεχνικών διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ, αλλά και τις λεπτομέρειες της σύναψης του νέου δανείου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αυτό που περιμένουν, επίσης στην κυβέρνηση είναι οι ψηφοφορίες στα κοινοβούλια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου και οι πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός έχει μετατεθεί για μετά τις 20 Αυγούστου και αν δεν υπάρξουν συγκλονιστικές εξελίξεις μέχρι την Πέμπτη το πρώτο βήμα που αναμένεται να γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου είναι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης.
Το «χαρτί» της ψήφου εμπιστοσύνης
Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως οι έξι εφαρμοστικοί νόμοι που θα έρθουν το ερχόμενο διάστημα δεν μπορούν να στηριχτούν και πάλι στις ψήφους της αντιπολίτευσης, αλλά και να είναι δέσμιοι μιας ομάδας βουλευτών που όλοι γνωρίζουν, πως κάποια στιγμή θα προχωρήσουν στον σχηματισμό νέου πολιτικού φορέα.
Η επιλογή η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης φέρεται να έχει φέρει ήδη σε δύσκολη θέση την άλλη πλευρά που εξετάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της. Σε καμία περίπτωση η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θέλει να πάρει πάνω της τον «μουτζούρη» της διάσπασης, αλλά και της πτώσης της «πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς».
Για τρεις λόγους σύμφωνα με την ιστοσελίδα iskra η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτήν την επιλογή:
Θα τη ζητήσει για να «εκθέσει» υποτίθεται τους βουλευτές υπέρμαχους του «ΟΧΙ» (κάτι για το οποίο είναι βαθιά νυχτωμένη).
Θα τη ζητήσει για να βρει αφορμή και δικαιολογητική βάση προκειμένου να εκδιωχθούν ως παρασυνάγωγοι οι «διαφωνούντες» του «ΟΧΙ» αφού δεν υπογράφουν δήλωση «εμπιστοσύνης» στο νέο τρίτο μνημόνιο υποδούλωσης και στην εφαρμογή του. Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό, πάγια απαίτηση προς την κυβέρνηση των κυριάρχων της ΕΕ και της εγχώριας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας ήταν, να απαλλαγούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από τα «βαρίδια» της αριστερής πτέρυγας, τα οποία εμπόδιζαν την ρεαλιστική προσγείωση στη μνημονιακή πεπατημένη.
Θα τη ζητήσει , τέλος, η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε ανεξαρτήτως, σχεδόν, αποτελέσματος, να την αξιοποιήσει ως «καλή» αφορμή, προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου. Κι θέλει αυτές τις εκλογές εξπρές η κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν και στις 13 Σεπτεμβρίου, γιατί φοβάται, σχεδόν, τρέμει , ότι η πάροδος του χρόνου της επιφυλάσσει φθορά και μάλιστα ακατάσχετη και ραγδαία.
Ο σχεδιασμός της Αριστερής Πλατφόρμας
Προς το παρών από την μειοψηφία δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους σχετικά με το τι θα πράξουν σε μια ενδεχόμενη πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, με την πιθανότητα να δηλώσουν ακόμα και «παρών» ή να απέχουν από την ψηφοφορία να υπάρχει στο τραπέζι μετά και από τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών.
Στην ιστοσελίδα iskra κατά της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εμφανίζεται το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Σόφη Παπαδόγιαννη:
«Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι βουλευτές δεν πρόκειται να υποκύψουν τώρα και σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να ψηφίσουν έμμεσα την εφαρμογή, τώρα, του νέου μνημονίου.
Η πρόταση εμπιστοσύνης, σε περίπτωση που κατατεθεί από την κυβέρνηση, δεν θα συνιστά τίποτα άλλο πάρα ένα κακόγουστο «τρικ» που θα αποβλέπει στο να δώσει την διάτρητη αφορμή στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει με απολύτως αντιδημοκρατικό τρόπο σε εκλογές εξπρές.»
Σε κάθε περίπτωση με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να συνεδριάζουν συνεχώς απάντηση στο pressing που έχει προκαλέσει η σκέψη του Μεγάρου Μαξίμου για πρόταση εμπιστοσύνης θα μπορούσε να είναι και η αποχώρηση των βουλευτών που αναφέρονται στην Αριστερή Πλατφόρμα πριν τις 20 Αυγούστου.
Οι εκλογές
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο NEWS 247, τόνιζε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς πέραν του ηθικού υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα. Μάλιστα υποστήριζε πως αν η Αριστερή Πλατφόρμα  στηρίξει μια ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα χάσει την αξιοπιστία της.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ημερομηνία των εκλογών θα εξαρτηθεί από τη στήριξη που θα πάρει η κυβέρνηση. Αν υπερβεί το όριο των 120 βουλευτών δεν αποκλείεται οι εκλογές να μετατεθούν για τα τέλη Οκτώβρη μετά την αξιολόγηση, σε διαφορετική περίπτωση οι κάλπες θα στηθούν μέσα στον επόμενο μήνα.
Οι ισορροπίες έτσι και αλλιώς θα είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με την ψήφιση του μνημονίου. Ήδη τέσσερις συντάκτες από το κείμενο των «17», που ζητούν να μην διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ηρώ Διώτη, η Βασιλική Κατριβάνου, η Αννέτα Καββαδία και η Δανάη Τζήκα φέρονται αποφασισμένες να στηρίξουν την κυβέρνηση αν κατατεθεί πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης.
Από την πλευρά των εταίρων οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει υπάρξει κάποιο είδους βέτο για την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα.
http://news247.gr//Αντώνης Αντζολέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: