Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

“Ουκρανοί και Ρώσοι – ένας λαός” δηλώνει ο Πούτιν από την Κριμαία

Την πεποίθησή του ότι Ουκρανοί και Ρώσοι είναι «ένας λαός», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεπτόμενος τη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της ...
και θα ξεφύγει από την «εξωτερική διοίκηση», όπως χαρακτήρισε τη σημερινή κυβέρνησή της.

Μάλιστα σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο οι Ουκρανοί είναι η τρίτη σε μέγεθος πληθυσμιακή ομάδα του ρωσικού λαού μετά τους Ρώσους και τους Τατάρους.

«Ζουν 5 εκατ. Τάταροι στη Ρωσία, οι Ουκρανοί είναι 3 εκατ., χωρίς να υπολογίσουμε εκείνους, που βρίσκονται προσωρινά στη Ρωσία και θεωρούνται πολίτες της Ουκρανίας. Αυτοί είναι ήδη περίπου άλλα 3 εκατ., μάλιστα η συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία», είπε ο Ρώσος ηγέτης, αναφερόμενος στους ενήλικες Ουκρανούς πολίτες που καταφεύγουν σε ρωσικό έδαφος για να αποφύγουν την επιστράτευση τους και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι παρ` όλες τις δυσκολίες της σημερινής περιόδου, η κατάσταση στην Ουκρανία θα διορθωθεί και η Ουκρανία θα αναπτυχθεί θετικά, θα ξεφύγει από την ντροπιαστική πρακτική που παρατηρούμε σήμερα, και ειδικά το να έχει τεθεί μια τεράστια ευρωπαϊκή χώρα υπό ξένη διοίκηση, με την τοποθέτηση σε κομβικές θέσεις της κυβέρνησης και των περιφερειών, ξένων πολιτών», σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, υπονοώντας προφανώς και το γεγονός του πρόσφατου διορισμού του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ως κυβερνήτη της Οδησσού.

Κατά τη γνώμη του Πούτιν η υπάρχουσα κατάσταση είναι «μειωτική» για τον ουκρανικό λαό, και θα διορθωθεί «όταν η Ουκρανία σταθεί στα πόδια της και αναπτυχθεί θετικά, χτίζοντας μαζί με τη Ρωσία το μέλλον της».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε στο ρωσικό ΥΠΕΞ νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητούνται εξηγήσεις για την «επιδεικτική έλλειψη σεβασμού προς την ισχύουσα νομοθεσία της Ουκρανίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» από πλευράς του προέδρου Πούτιν, του πρωθυπουργού Μεντβιέντεφ και άλλα ηγετικά στελέχη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ουκρανική διπλωματία ζητά «να τερματιστεί η πρακτική παρόμοιων επισκέψεων» στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα έχει ανακηρύξει ρωσικό έδαφος.

- See more at: http://ikypros.com/?p=117754#sthash.ExeCK1B9.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: