Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Αίτημα για αύξηση του ELA κατέθεσαν οι τράπεζες


..

Αίτημα για νέα αύξηση της πρόσβασης στον ELA κατά 3 δισ. κατέθεσαν σήμερα, εσπευσμένα, οι ελληνικές τράπεζες, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από τη συνάντηση των τραπεζιτών με τον Γιάννη Δραγασάκη, εν τη απουσία του Γιάννη Στουρνάρα. 
Το νέο αίτημα έρχεται στη σκιά του πανικού που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες υπό το βάρος φημών για ρήξη με τους δανειστές και των συνεπακόλουθων σεναρίων. Το ήδη φορτισμένο κλίμα επιβάρυνε και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιεύθηκε εσπευσμένα χθες, και στον πρόλογο της οποίας ο διοικητής κάνει λόγο για Grexit σε περίπτωση ρήξης.
Το αποτέλεσμα ήταν εκροές που προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ μόνο σε μια μέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αποφασίστηκε οριακή αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ.
Προς στιγμής απειλήθηκε νέα έκρηξη με τρομολαγνικό δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ ανησυχούσε για τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να ανοίξουν τη Δευτέρα, κάτι το οποίο διαψεύστηκε άμεσα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Αίτημα για αύξηση του ELA κατέθεσαν οι τράπεζες
© Sofokleousin.gr Αίτημα για αύξηση του ELA κατέθεσαν οι τράπεζες

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται νέα παρέμβαση της ΕΚΤ μετά από το αίτημα για αύξηση του ELA και από την πολιτική παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στον Μάριο Ντράγκι και στο Eurogroup.
Όλα αυτά εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα το βράδυ και η οποία είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε λύση ακόμα και παράτασης του υπάρχοντος προγράμαμτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: