Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

«Παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο το χρέος»


..

«Παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο το χρέος»
Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι παράνομο, ως εκ τούτου δεν πρέπει να αποπληρωθεί, και οι δεσμεύσεις της χώρας φαίνονται άκυρες, υποστήριξε χθες η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την ευκαιρία της διαδικασίας παρουσίασης των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της επιτροπής που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο με εντολή της «για λογιστικό έλεγχο του χρέους».

Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι από σήμερα αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης επί των προκαταρκτικών συμπερασμάτων, ενώ προανήγγειλε και δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας από την «Επιτροπή Αλήθειας».

Στο κείμενο των συμπερασμάτων τονίζεται ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει το χρέος», που όπως υποστηρίζεται είναι «παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο».

Προστίθεται, δε, και πως «τα κράτη έχουν δικαίωμα να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση όταν δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, στην οποία περίπτωση δεν διαπράττουν διεθνώς παράνομη πράξη και, επομένως, δεν φέρουν ευθύνη». Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «τα νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν σε ένα κυρίαρχο κράτος να αποκηρύξει μονομερώς το χρέος είναι πολλαπλά» και σημειώνεται πως, πέραν της αποκήρυξης, υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή, τουλάχιστον, της αναστολής αποπληρωμής του. Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά την έναρξη της διαδικασίας, σχετική προτροπή απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής στον πρωθυπουργό, ο οποίος παρέστη κατά την εναρκτήρια ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου.

Η τελετή, που διοργανώθηκε ως «συνέντευξη Τύπου», αμέσως μετά το τέλος της διήμερης δημόσιας συνεδρίασης της εν λόγω επιτροπής, «χρωματίστηκε» πάντως από τις νέες επιθέσεις της κ. Κωνσταντοπούλου: Μετά τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ και τον Γ. Στουρνάρα, σειρά είχαν χθες η Κριστίν Λαγκάρντ και, όπως παγίως συμβαίνει στις συνεντεύξεις τύπου της προέδρου της βουλής, οι δημοσιογράφοι. Αρχικώς επιτέθηκε σε δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, εξαιτίας του περιεχομένου της ερώτησης την οποία έκανε, ενώ μετά τα βέλη κινήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις. «Η ερώτησή σας ήταν στοχευμένη», είπε, για να συνεχίσει κάνοντας λόγο για εκπροσώπους του Τύπου που δεν κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον, που γελοιοποιούν σοβαρές διαδικασίες, εκτελούν εντολές, δεν κάνουν τη δουλειά τους. Για να κάνει λόγο ακόμη και για «νέες ερπύστριες».

Αφορμή για το νέο ξέσπασμα της κ. Κωνσταντοπούλου ήταν η ερώτηση για το εάν θα πρέπει να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ στα τέλη του μηνός και για το πώς σχολιάζει από τη μία να δηλώνεται (από την επιτροπή) ότι πρέπει να ανασταλεί η αποπληρωμή του χρέους και από την άλλη ο πρωθυπουργός να διαπραγματεύεται την αποπληρωμή του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: