Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Καταθέσαμε προτάσεις που αν γίνουν δεκτές θα δώσουν ένα τέλος στο ελληνικό δράμα


..

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup ότι η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε προτάσεις στο σημερινό Eurogroup που αν γίνουν δεκτές θα δώσουν ένα τέλος στο ελληνικό δράμα. Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε ότι στα δημοσιονομικά ζητήματα οι διαφορές Ελλάδας και δανειστών δεν είναι μεγάλες. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να είπε ότι είμαστε επικίνδυνα κοντά σε μια ψυχική κατάσταση (state of mind) που αποδέχεται ακόμη κι ένα ατύχημα.
Ο υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν προ ημερών διότι οι διαπραγματευτές της Επιτροπής δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να συνάψουν συμφωνία. Ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δεν έδειξε να συμμερίζεται τις προτάσεις ανώτατων αξιωματούχων του ΔΝΤ που θεωρεί ότι παραχωρήσεις πρέπει να γίνουν από όλες τις πλευρές, ενώ απαρίθμησε τα δραματικά αποτελέσματα που είχαν ως σήμερα οι οικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που είχε χθες στο Παρίσι με τον ΟΟΣΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο αναλυτικά την ελληνική πρόταση που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο συνδυασμός των τριών, σύμφωνα με τον υπουργό, θα φέρει την τελική επίλυση της κρίσης, με την Ελλάδα να μην χρειάζεται μετά το τέλος του προγράμματος περαιτέρω δανεισμό καθώς θα έχει στη διάθεσή της τα απραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές καθώς και θα αποκλείουν το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών της.
Όπως είπε, η ελληνική πλευρά κάλεσε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και σε επίπεδο αρχηγών. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά αρκετός για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: