Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Προς στρατιωτικό νόμο στην ανατολική Ουκρανία;

Νέα τροπή παίρνει η κρίση στην Ουκρανία, με το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου, που φέρεται ότι μελετάται από τον προσωρινό..
πρόεδρο της χώρας. Οι συγκρούσεις στα ανατολοκά σύνορα μαίνονται αδιάκοπα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λίστα των θυμάτων και από τις δυο πλευρές.
Δημοσίευμα της εφημερίδας "Kyiv Post", κάνει λόγο σήμερα για το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου στις περιοχές Ντονέτσι και Λουχάνσκ, οι οποίες είναι προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών. Οι αυτονομιστές έχουν ανακηρύξει τις περιοχές αυτόνομες μετά το δημοψήφισμα της 25ης Μαϊου, παρά την παγκόσμια καταδίκη της διεξαγωγής του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρερ Τουρτσίνοφ  ανέθεσε στον Γενικό Γραμματέα Άμυνας και Ασφάλειας Andriy Parubiy να εξετάσει εάν θα ήταν σκόπιμο να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στις δυο περιοχές όπου δεν έχουν κοπάσει οι μάχες μεταξύ του Ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών.
Την ίδια ώρα η ουκρανική εθνοφρουρά δήλωσε ότι εγκατέλειψε νωρίς το πρωί της Τετάρτης ένα στρατιωτικό φυλάκιο στο Λουχάνσκ. Σύμφωνα με το Al Jazeera η οπισθοχώρηση έγιμε μετά από 10ωρη μάχη με τους φιλορώσους αυτονομιστές.


 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν πληροφορίες για έξι νεκρούς και τρεις ουκρανούς στρατιώτες τραυματίες, στις ολονύκτιες μάχες στην περιοχή.
Οι μάχες μαίνονται καθώς ο ουκρανικός στρατός κλιμακώνει την επίθεση του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν την πόλη Σλαβιάνσκ, με τις δύο πλευρές να μετρούν νεκρούς και τραυματίες, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές, που την περασμένη εβδομάδα κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο σκοτώνοντας 14 στρατιώτες, υποστήριξαν ότι κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25 καθώς και ένα ελικόπτερο. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από το ουκρανικό υπουργείο άμυνας, το οποίο με γραπτή ανακοίνωση, υποστήριξε πως τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που εκτέλεσαν αποστολές εναντίων των αυτονομιστών, επέστρεψαν όλα στη βάση τους.
Δώδεκα ώρες αφότου οι δυνάμεις του Κιέβου ξεκίνησαν τη χθεσινή νυχτερινή επιχείρηση στη Σλαβιάνσκ και την ευρύτερη περιοχή, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής πλευράς,  εκτίμησε τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών από την πλευρά των αυτονομιστών σε περίπου 300, κάτι που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
 
Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσημα χθες ότι συνολικά 181 άνθρωποι –συμπεριλαμβανομένων 59 στρατιωτών– έχουν σκοτωθεί σε «τρομοκρατικές ενέργειες» από τον Απρίλιο όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες. Μάχες γίνονται επίσης στην περιοχή Ντόνετσκ, που είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κόμβος της Ουκρανίας, καθώς επίσης και κοντά στις παρυφές της πόλης Λουχάνσκ όπου και εκεί οι αντιμαχόμενοι μετρούν απώλειες.

Συνάντηση υπουργών ΗΠΑ - Ρωσίας στο Παρίσι για την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία και τη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, «θέμα της συζήτησης θα είναι η κρίση στην Ουκρανία, δεδομένου ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, καθώς και οι προσπάθειες για απομάκρυνση των εναπομεινάντων χημικών όπλών της Συρίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντα Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο. Παράλληλα, μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ με επικεφαλής των πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να παρευρεθεί την Παρασκευή στους εορτασμούς για την 70η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία.
Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο δεν είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Παρά τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, οι δύο χώρες εξακολουθούν να συνεργάζονται για την απομάκρυνση του αποθέματος των χημικών όπλων της Συρίας.
Ακολουθήστε το Capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: