Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

«Πρόβα» Κεντροαριστεράς στην εκδήλωση Λυκούδη

«Πρόβα» Κεντροαριστεράς στην εκδήλωση Λυκούδη: Παρόντες ο Στ. Θεοδωράκης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ «Πρόβα» Κεντροαριστεράς στην εκδήλωση Λυκούδη: Παρόντες ο Στ. Θεοδωράκης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.Την από κοινού συγκρότηση.....
ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης με τη συμμετοχή της Ελιάς, του Ποταμού και της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς και πρώην γραμματέας της, Σπύρος Λυκούδης, σε ομιλία του νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στο Γκάζι, παρουσία στελεχών του κόμματός του, των βουλευτών Γρηγόρη Ψαριανού και Βασίλη Οικονόμου, στελεχών από τους 58 και από άλλες κινήσεις του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.«Πρόβα» Κεντροαριστεράς στην εκδήλωση Λυκούδη: Παρόντες ο Στ. Θεοδωράκης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ 
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριανταφύλλου, η πρώην ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά, ο πρώην υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Βερνίκος και άλλοι. Η ανταπόκριση των στελεχών του χώρου έκανε πολλούς να μιλήσουν για μια εκδήλωση-«πρόβα Κεντροαριστεράς» στο πεδίο που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές.Στην εκδήλωση ο Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία του με την σχεδιαζόμενη στροφή που συζητείται στη ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.Συγκεκριμένα πρότεινε οι τρεις χώροι Ελιά, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν, όπως ανέφερε, έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα για την συγκρότηση της νέας μεγάλης ελπίδας, όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός.Έντονη κριτική άσκησε και στον Βαγγέλη Βενιζέλο τονίζοντας ότι: «Αναρωτιέμαι σε τι βοήθησε π.χ. πριν ακόμα μετρηθούν οι κάλπες και μόλις αισθάνθηκε ότι άντεξε, η εξαγγελία από τον Βενιζέλο του δικού του Συνεδρίου και η πρόσκληση του να προστρέξουμε. Αν νομίζει ότι ανοίγει πόρτες έτσι να μου επιτρέψει να του πω ότι η βιασύνη του για πρωτιά στις πρωτοβουλίες κλείνει πόρτες».
Ο Σπ. Λυκούδης κάνοντας αυτοκριτική αλλά και κριτική στον τρόπο που η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ χειρίστηκε την έξοδο από την κυβέρνηση αποδίδοντας σε αυτήν την κύρια ευθύνη για το τραγικό και ταπεινωτικό, όπως το χαρακτήρισε, εκλογικό αποτέλεσμα. «Το έχω πει πολλές φορές, δεν είχαμε κανένα συμβόλαιο αιώνιας παραμονής στην κυβέρνηση, αλλά επειδή το κάναμε, με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και με λάθος αφορμή, οι ψηφοφόροι του Ιουνίου το 2012 δεν το συγχώρησαν».
Επίσης θεώρησε ως δεύτερο μεγάλο λάθος την πλήρη άρνηση να συμπράξει η ΔΗΜΑΡ στη πρόσκληση της Ελιάς για την Κεντροαριστερά με το επιχείρημα , όπως είπε, ότι ήταν αντίπαλο πολιτικό σχέδιο. «Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια. Όχι, η ανασυγκρότηση της μεγάλης Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι αντίπαλο σχέδιο. Είναι το δικό μας σχέδιο», συμπλήρωσε.
«Κρατήσαμε την πόρτα μας ερμητικά κλειστή, φωνάζοντας από μέσα : Φύγετε, γιατί υπηρετείτε «αντίπαλο πολιτικό σχέδιο» και αυτό γιατί, άκουσον-άκουσον γιατί η πρόσκληση σε διάλογο δεν απέκλειε το ΠΑΣΟΚ!!» ειπε.
«Και γιατί όχι το ΠΑΣΟΚ ρωτούσαν πολλοί; Γιατί παραμένει στην Κυβέρνηση. Αυτά λέγαμε. Νομίζω τα λέμε ακόμα. Και τα λέγαμε εμείς, έχοντας δύο μήνες μόνο μακριά από μία Κυβέρνηση στην οποία μετείχαμε έναν χρόνο και μάλιστα σε περίοδο σκληρών μέτρων» είπε και πρόσθεσε πως «Αλήθεια, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν εγκατέλειπε αύριο το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση ανταποκρινόμενο στην άποψή μας, με τις εκλογές που θα προέκυπταν και τις οποίες κατά κόρον διακηρύσσουμε ότι δεν θέλουμε, τι θα γινόταν; Ή αν κι αυτό ξεπερνιόταν δια μαγείας, το ΠΑΣΟΚ εκτός κυβέρνησης θα ήταν τότε μαζί μας στο δημοκρατικό μέτωπο; Και οι αμαρτίες του; Θα ξεπλένονταν;».
Επέκρινε ακόμη την γραμμή για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου και ζήτησε να αναλάβουν την ευθύνη της ήττας χωρίς να συμμερίζεται λογικές ανθρωποφαγίας.
Κάνοντας εκτενή αναφορά στην κρίση που διέρχεται η Ευρώπη ο Σπύρος Λυκούδης ανέφερε ότι μόνο με συναινέσεις και περισσότερη ενοποίηση θα ξεπεραστεί.
«Η παραμονή, οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου είναι μονόδρομος για τη Ελλάδα καθώς κάθε άλλη επιλογή θα ήταν ένα χαώδες άλμα προς το παρελθόν», είπε αλλά πρόσθεσε πως αυτό προϋποθέτει αλλαγή συσχετισμών σε εθνικό και συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο και σύγκλιση ευρύτερων προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Αναλυτικά στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν:
 
Σταύρος Θοδωράκης (επικεφαλής Ποταμιού)
Αλέξανδρος Μαλλιάς (υποψήφιος ευρωβουλευτής Ποτάμι)
Μάκης Παπούλιας (υποψήφιος ευρωβουλευτής Ποτάμι)
Σταύρος Τσακυράκης (υποψήφιος ευρωβουλευτής Ποτάμι)
Γιώργος Βερνίκος (υποψήφιος ευρωβουλευτής Ελιά)
Παντελής Καψής (υποψήφιος ευρωβουλευτής Ελιά)
Μάνος Επιτροπάκης (υποψήφιος ευρωβουλευτής Ελιά)
Πασχάλης Αγανίδης (υποψήφιος ευρωβουλευτής Ελιά)
Γρηγόρης Ψαριανός
Κατερίνα Μάρκου
Βασίλης Οικονόμου
Νίκη Φούντα
Σπύρος Βούγιας (πρώην υπουργός)
Φοίβος Ιωαννίδης
Μπάμπης Τσέρτος (καλλιτέχνης)
Κώστας Κουτσομύτης (καλλιτέχνης)
Χρήστος Χωμενίδης
Σπύρος Δανέλης
Άννη Ποδηματά
Πέτρος Κουναλάκης
Βασίλης Πουλαντζάς
Κώστας Τριαντάφυλλος
Γιάννης Βούλγαρης
Αθηνά Δρέττα
Φίλιππος Σαχινίδης
Νίκος Μπίστης
Μάνος Ματσαγγάνης
Νίκος Διακουλάκης
Γιάννης Μειμάρογλου
Γ. Παγουλάτος
Λενιώ Μυριβίλη (Ευρώπη - Οικολογία)
Διονύσης Γουσέτης
Παναγιώτης και Μαίρη Αρώνη (αγωνιστές της αντίστασης)
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: