Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Διαμαρτυρία μπροστά στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ - Με τη συμμετοχή δεκάδων συνταξιούχων του ΙΚΑ


Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 Τοπικά
Την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάργηση του πρώην ΙΚΑ εξέφρασαν χθες το πρωί με πανό και συνθήματα μπροστά από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Κατερίνης, καθώς επίσης εργαζόμενοι, αλλά και πολλά μέλη της Επιτροπής ...
Υγείας που συστάθηκε πρόσφατα στην Πιερία.
Οι συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για το «τσάκισμα» των παροχών της πρωτοβάθμιας υγείας με την ενοποίηση και την συγχώνευση των ταμείων.
«Είναι γνωστό άλλωστε πως ο ΕΟΠΥΥ στήθηκε σε μια νύχτα πρόχειρα και βιαστικά, χωρίς να υπάρχει όραμα για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Καθηγητάδες και πλήθος συμβούλων καλοθελητών και σοφών χωρίς να έχουν επισκεφθεί τις τοπικές μονάδες υγείας για να έχουν πραγματική άποψη και εικόνα για τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των μονάδων υγείας, χωρίς να έχουν ζυγίσει σωστά τα πράγματα, έχοντας κάνει αρκετά λάθη βάλθηκαν να διαλύσουν τις μονάδες με τις προτάσεις τους. Με στόχο ένα και μοναδικό «ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ».
Έτσι οι ασφαλισμένοι παραδίδονται με μαθηματική ακρίβεια στα χέρια των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ και θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην ήδη άδεια τσέπη για να έχουν στοιχειώδης παροχές υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Κατερίνης Θεόδωρος Τσιώτσιος.
Τι σημαίνει η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ
Με την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ αυτόματα καταργούνται και ΟΛΕΣ οι ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ των ασφαλισμένων όπως:
* Δωρεάν κλινική εξέταση - συνταγογραφία - εξετάσεις
* Δωρεάν προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους για τους βαρέα πάσχοντες όπως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.α.
* Δωρεάν παρακολούθηση εγκύου και μαθήματα ανώδυνου τοκετού (ΜΟΝΟ στον ΕΟΠΥΥ)
* Δωρεάν Οδοντιατρική περίθαλψη και χορήγηση οδοντοπροσθετικών ειδών (μασέλες) και Ορθοδοντική περίθαλψη σε ειδικά ορθοδοντικά ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.
* Δωρεάν Παιδίατροι ειδικά στον Νομό μας που δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ με δωρεάν εμβόλια και εμβολιασμούς και συμπλήρωση του Δελτίου Υγείας Μαθητή. Σε διαφορετική περίπτωση ο γονέας θα πρέπει να πληρώσει σε ιδιώτη για να συμπληρώσει το Δελτίο Υγείας Μαθητή.
* Δωρέαν παρακλινικές εξετάσεις.
* Δωρεάν ραντεβού με την φυσική παρουσία των πολιτών (Λειτουργεί στην Μονάδα μας με δική μας πρωτοβουλία).
* Εύκολη και άμεση πρόσβαση στη Μονάδα διότι βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης και όχι σε απόσταση 6 (έξι) χιλιομέτρων όπως το Νοσοκομείο.
* Δωρεά φυσικοθεραπείες και κατ' οίκον και στα φυσικοθεραπευτήρια.
* Δωρεάν ενεσοθεραπεία.
Τι προτείνει το Σωματείο
* Να μην στερηθούν ούτε για 1 (μία) ημέρα οι ασφαλισμένοι τη ΔΩΡΕΑΝ Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ειδικά για τις Μονάδες που στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια όπως αυτό της Κατερίνης.
* Το Πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) της Κατερίνης υπηρετεί αξιόλογος αριθμός προσωπικού (ιατρικό και υγειονομικό).
* Η Διεύθυνση του Πολυϊατρείου με δική της πρωτοβουλία μπορούμε να κλείνουμε ραντεβού με τους γιατρούς του Πολυϊατρείου στην Γραμματεία που λειτουργεί μέσα στο Πολυϊατρείο μας.
* Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να λειτουργεί και το τηλεφωνικό ραντεβού με χρέωση 1 (μία) αστική μονάδα για να μπορούμε και τηλεφωνικώς να κλείνουμε τα ραντεβού με τους γιατρούς του Πολυϊατρείου της Κατερίνης.
* Να παραμείνουν οι Μονάδες Υγείας και να λειτουργήσουν ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου δηλαδή μέχρι τις 10:00 μ.μ.
* Ενίσχυση των στεγασμένων εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ με πλήρη λειτουργία και εξοπλισμό με όλα τα απαραίτητα υλικά ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουμε 15% συμμετοχή σε ιδιωτικά εργαστήρια.
* Κατάργηση των πανάκριβων πενταψήφιων αριθμών τηλεφωνικού ραντεβού και δημιουργία δυνατότητας να κλείνουμε ραντεβού με την χρέωση 1 αστικής μονάδας.
* Προτείνουμε να συστεγαστεί και η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ στο Πολυιατρείο ώστε να έχουμε στη διάθεση μας όλε τις Υπηρεσίες που χρειαζόμαστε και έτσι να μην ταλαιπωρούμαστε.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να σώσουμε το πολύτιμό αγαθό της ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ που με τόσο κόπο, αγώνες και θυσίες αποκτήσαμε και που τόσο απαραίτητο μας είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: