Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Αλλαγές στους φόρους ακινήτων, αύξηση ΕΦΚ στο ντίζελ συστήνει η Κομισιόν - Δεν αποδίδει το φορολογικό


Πρωτοσέλιδο 10.10.2013 Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013
Συστάσεις για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, όπως και σε άλλων χωρών της ΕΕ, οι οποίες θα επιφέρουν νέες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους περιλαμβάνει έκθεση της ....
Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φέρει τον τίτλο «Φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ».
Ειδικά για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, προτείνει αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων με μείωση του φόρου μεταβίβασης και αύξηση των φόρων για την κατοχή ακινήτων. Ακόμη συστήνει αύξηση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης, κάτι που μετά την εξίσωση θα επηρεάσει και το πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον προτείνει μέτρα για την τόνωση των εσόδων από ΦΠΑ.

Στην έκθεση γίνεται αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα φορολογικά συστήματα των χωρών μελών της ΕΕ, ενώ εντοπίζονται και οι αδυναμίες που οδηγούν σε χαμηλή απόδοση φόρων και υψηλή φοροδιαφυγή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι συστάσεις που ξεχωρίζουν είναι οι εξής:

* Επειδή εντοπίζεται χαμηλή απόδοση του ΦΠΑ θα πρέπει είτε να βελτιωθεί η «διάρθρωση του ΦΠΑ είτε να βελτιωθεί η συμμόρφωση σε σχέση με την καταβολή του φόρου». Μαζί με την Ελλάδα πρόβλημα στα έσοδα από ΦΠΑ εμφανίζουν και Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία και Βρετανία.

* Η δεύτερη σύσταση έχει να κάνει με την φορολόγηση των ακινήτων, προτείνοντας αλλαγή μείγματος. Ουσιαστικά καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του φόρου μεταβίβασης ο οποίος σήμερα ανέρχεται έως και 10% και στην εξεύρεση των εσόδων που θα χαθούν από φόρους κατοχής ακινήτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση, αρκετά κράτη μέλη (όπως και η Ελλάδα) αντιμετωπίζουν ακόμη την πρόκληση της στροφής από τους φόρους μεταβιβάσεων στους επαναλαμβανόμενους φόρους της ακίνητης περιουσίας. Η συνύπαρξη της σχετικά υψηλής φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων και σχετικά χαμηλής φορολόγησης στα ακίνητα δείχνει το εύρος αυτού του τύπου μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποδοτικότητας. Αυτό ισχύει ειδικότερα στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά επίσης θα πρέπει να συζητηθούν μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία, στο Λουξεμβούργο, στη Γαλλία και στην Πορτογαλία.

* Προτείνει αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης. Η σύσταση αυτή βασίζεται σε σοβαρούς περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ σημειώνεται ότι θα βοηθήσει και στην αύξηση των εσόδων.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι πιθανή αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης θα οδηγήσει και σε αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της εξίσωσης των φόρων που έγινε πέρυσι.

Οι συστάσεις δε αυτές έρχονται τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλλει πρόταση στην τρόικα για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί για το επίδομα θέρμανσης φέτος.
Πρωτοσέλιδο 10.10.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: