Τρίτη 23 Απριλίου 2013

O φόρος στα αγροτεμάχια ανεβάζει το αφορολόγητο στις κατοικίες Αν ενταχθούν στον ενιαίο φόρο ακινήτων και τα χωράφια όσων είναι κατ΄επάγγελμα αγρότες, το αφορολόγητο όριο για κατοικίες και διαμερίσματα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τις 100.000 ευρώ



Τρίτη 23 Απριλίου 2013Οσο περισσότερα αγροτεμάχια ενταχθούν στο καθεστώς του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το αφορολόγητο όριο για τις κατοικίες και τα διαμερίσματα. Τη λύση στην εξίωση αυτή αναζητά η διακομματική επιτροπή που προετοιμάζει το νομοσχέδιο για τον... νέο ενιαίο φόρο επί των ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014 και θα πρέπει να φέρει έσοδα 3,2 δισ ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δημιουργηθεί μία ειδική εφαρμογή στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) που θα δηλώνονται λεπτομερώς όλα τα αγροτεμάχια, αν και τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά αφού το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η ένταξη στο νέο ενιαίο φόρο και των αγροτεμαχίων εκείνων που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι το αφορολόγητο όριο για κατοικίες και διαμερίσματα μπορεί να ανέλθει στα 100.000 ευρώ. Εάν, όμως, εξαιρεθούν οι περίπου 300.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες, τότε τα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο φόρο θα είναι μικρότερα και κατ’ επέκταση θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο σε διαμερίσματα στα επίπεδα των 50.000 ευρώ.
Η αρμόδια διακομματική επιτροπή συνεδρίασε χθες και ανανέωσε το ραντεβού για τη Μεγάλη Τρίτη. Ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων για το επόμενο έτος θα πρέπει να εξασφαλίζει έσοδα 3,2 δισ ευρώ και για αυτό γίνονται διάφορα σενάρια με αλλαγές στον αριθμό των αγροτεμαχίων που θα φορολογηθούν, αλλά και στο ύψος του αφορολόγητου ορίου. Στελέχη που μετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη επισημαίνουν ότι ο στόχος για τα τέλη Ιουνίου είναι εφικτός, καθώς έχει γίνει καλή προετοιμασία, αλλά παραδέχονται ότι μέχρι να φθάσουμε σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να επιλυθούν κάποια προβλήματα.
Στην χθεσινή επιτροπή συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, από τη ΝΔ ο βουλευτής, κ. Απ. Βεζυρόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αν. Μακρυπίδης και από τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Δ. Χατζησωκράτης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα προβλήματα είναι:
1. Το ύψος του αφορολόγητου ορίου και ο αριθμός των αγροτεμαχίων που θα φορολογηθούν, όπως περιγράφηκε παραπάνω. Χθες αποφασίστηκε να υπάρξει μία νέα φόρμα δήλωσης των αγροτεμαχίων στη βάση της ΓΓΠΣ, με στόχο να είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες και να γίνει καλύτερη εκτίμηση του τι θα αποδώσει η φορολόγησή τους.
2. Ο χρόνος δήλωσης των αγροτεμαχίων. Οι υπόχρεοι θα μπορούν να δηλώσουν τα αγροτεμάχιά τους έως το τέλος Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, η πρόβλεψη για τα έσοδα από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα βασίζεται σε εκτιμήσεις και όχι τελικά στοιχεία. Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες είναι αισιόδοξοι ότι οι έστω κι αυτές οι εκτιμήσεις θα είναι αρκετά «καλές», λόγω της προεργασίας που έχει γίνει.
3. Οι αντικειμενικές αξίες. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το νέο καθεστώς προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα το πώς θα επηρεαστούν τα έσοδα του φόρου από τις αλλαγές στις αντικειμενικές. 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Του Σωτήρη Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: