Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Τεταμένο το κλίμα στη Μανωλάδα-Φόβοι για νέα επεισόδια

 
Τρίτη 23 Απριλίου 2013
Προφυλακιστέους έκρινε ο ανακριτής Αμαλιάδος τους τρεις επιστάτες και τον παραγωγό φράουλας για την υπόθεση των πυροβολισμών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Η αστυνομία αναφέρει στη δικογραφία κατηγορηματικά ότι πυροβολούσαν και οι τρεις και ..μάλιστα επανειλημμένως και αδιακρίτως επί είκοσι λεπτά, τραυματίζοντας πάνω από 30 εργάτες Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Τέντες έθεσε σε καθεστώς προστασίας του 35 αλλοδαπούς τραυματίες της Μανωλάδας, ο οποίος παράλληλα, με εγκύκλιό του δίνει οδηγίες προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για εντατικοποίηση ελέγχων προστασίας της εργασίας ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και της παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ειδικότερα, ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας να εκδώσει πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 τραυματίες αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων».

Ένταση στο δικαστήριο - Με τους δημοσιογράφους τα έβαλαν οι «πιστολέρο»

Ένταση και πανικός επικράτησε τη Δευτέρα στο δικαστικό μέγαρο Αμαλιάδας όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για την προφυλάκιση των τεσσάρων για τους πυροβολισμούς στην Μανωλάδα. Η μητέρα των δυο αδερφών ξέσπασε κατά του 57χρονου ιδιοκτήτη της φυτείας λέγοντας του «μου έφαγες τα παιδιά» ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι τα έβαλαν με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν το ρεπορτάζ και έφτυναν τις κάμερες λέγοντας «εσείς μας βάζετε στην φυλακή».

Οι συλληφθέντες επικαλούνται αυτοάμυνα

Από την πλευρά των κατηγορουμένων, ο δικηγόρος του 39χρονου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο πελάτης τους αρνείται την εμπλοκή του στο περιστατικό και πρόσθεσε ότι οι αλλοδαποί ήταν εκείνοι που κινήθηκαν απειλητικά. Ο δικηγόρος του 21χρονου και του 27χρονου, ανέφερε ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος διάθεση, ούτε υπήρχε σκοπός να γίνει ζημιά. Ακόμη υποστήριξε ότι δεν ευθύνονται οι κατηγορούμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών. Για τις συνθήκες της σύλληψης των δύο εκ των τριών σημείωσε ότι, ο ίδιος είχε ενημερώσει την Αστυνομία, πως επρόκειτο να παραδοθούν, αλλά ακολούθησε η σύλληψη μέσα στο γραφείο του.
Διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησε η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε Την πλήρη διερεύνηση των όσων συνέβησαν στη Μανωλάδα ζήτησε με ανάρτηση της στο twitter η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τα θέματα Δικαιοσύνης, Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία στην ίδια ανάρτηση έκανε λόγο για «σοκαριστικά νέα για τον πυροβολισμό μεταναστών στην Ελλάδα».
Όπως αναφέρεται στο δελτίο πληροφόρησης Agence Europe «η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να λάβει άμεσα και υποδειγματικά μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων απάνθρωπων επιθέσεων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά ότι πλέον δεν θα γίνεται ανεκτή στην Ελλάδα, η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή χιλιάδων μεταναστών εργατών υπό απαράδεκτες συνθήκες». Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι οι ξενοφοβικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα, όπως ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Επίτροπος, λέει το δημοσίευμα, άσκησε κριτική για την ατμόσφαιρα μίσους που έχει καλλιεργηθεί από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και έκανε έκκληση στις ελληνικές αρχές να δράσουν εναντίον του φαινομένου.
Logo ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια: