Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» - Άμεσος στόχος της κυβέρνησης να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή των Βαΐων


Τρίτη 23 Απριλίου 2013
Έναν ακόμα αγώνα δρόμου ξεκίνησε η κυβέρνηση, αυτή τη φορά για να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Κυριακή των Βαϊων, το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», που περιλαμβάνει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις πρόσφατες..
συζητήσεις με την τρόικα.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κρίνεται αναγκαία έως τα επόμενα εικοσιτετράωρα, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο Εurogroup της 13ης Μαΐου, όπου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.
Το βασικό για την κυβέρνηση είναι να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο έως την προσεχή Κυριακή, διότι τη Μεγάλη Τρίτη, 29 Απριλίου, είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Εuroworking Group, που αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ που αποτελεί τμήμα της δόσης που εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών της κυβέρνησης τα επόμενα εικοσιτετράωρα συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και συζήτησαν για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.
Επίσης, έγινε και εκτενής αναφορά για τη συνάντηση που θα έχει αύριο Τρίτη 23 Απριλίου, ο κ. Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κυβερνητικών εταίρων, τους κκ. Φιλ. Σαχινίδη (ΠαΣοΚ) και Δ. Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ).
«Πρέπει να το έχουμε ψηφίσει -εφόσον η Βουλή παραμένει κλειστή το Πάσχα- μέχρι την επόμενη Κυριακή» είπε ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, αλλά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τα χρονοδιαγράμματα.
Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο έως την Κυριακή των Βαϊων, αν και υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι μπορεί και να ψηφιστεί έως την Μεγάλη Τρίτη και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες αποκλείουν η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης να μετατεθεί μετά το Πάσχα.
Τις τελευταίες ώρες υπάρχει ανοικτή γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη για να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ενώ ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου, κ. Π. Μπαλτάκος έχει αναλάβει να συγκεντρωθούν όλες οι ρυθμίσεις και έχει αποστείλει σχετική οδηγία στους υπουργούς.
Στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι διατάξεις για τις απολύσεις, ο φόρος επί των ακινήτων (το λεγόμενο χαράτσι) που θα συνεχίσει να καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά θα είναι μειωμένος, κ.α.
Ενδοκυβερνητικές τριβές
Νέες ενδοκυβερνητικές τριβές μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα με μια σειρά πρωτοβουλιών του Μεγάρου Μαξίμου, με αποκορύφωμα την απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, σύμφωνα με την οποία δημιουργούνται έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών και μια υφυπουργού.
Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπει «πάγος», μέχρι στιγμής, και στο αίτημα του ΠαΣοΚ για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία δεν προβλέπεται να γίνει μέχρι το Πάσχα, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου.
Πάντως, δεν προβλέπεται, με βάσει τον υφιστάμενο σχεδιασμό του πρωθυπουργικού γραφείου, να γίνει έως την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα» στη Βουλή.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, έλεγαν ότι το ΠαΣοΚ έχει τη «συνήθεια» να ανοίγει διάφορα ζητήματα, που έχουν σχέση με τη λειτουργία της κυβέρνησης, παραμονές σημαντικών γεγονότων, όπως αυτή την περίοδο που πρέπει να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες το πολυνομοσχέδιο, αλλά δεν θέλουν να ρίξουν... «λάδι στη φωτιά»
Πρωτοσέλιδο 23.4.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: