Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Πρωτοφανής η συμμετοχή στο μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/1/0/103380/1h.jpg 
Τρίτη 23 Απριλίου 2013
Περισσότεροι από 12.500 δρομείς και πάνω από 100 ομάδες, εθελοντές, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, μαθητές και χιλιάδες άλλοι απλοί πολίτες έδωσαν χθες δυναμικό «παρών» στον 8ο διεθνή μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», που τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί θεσμός.
Οι δρομείς της κλασικής διαδρομής..
των 42.195 μέτρων έτρεξαν με αφετηρία την κεντρική πλατεία της Πέλλας και σημείο τερματισμού το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Οι χιλιάδες συμμετέχοντες έτρεξαν με τη σκέψη τους στα θύματα και στους τραυματίες της τρομοκρατικής ενέργειας στο μαραθώνιο της Βοστόνης αλλά και σε όλους όσοι δοκιμάστηκαν από την τυφλή βία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δρομείς φορούσαν μαύρα βραχιολάκια με το σύνθημα «Thessaloniki to Boston», ενώ και στην εμφάνισή τους έφεραν ένα αυτοκόλλητο με τη λέξη «Why» (γιατί;). Εξάλλου στην οργανωτική επιτροπή ήταν και ο Νίκος Πολλιάς, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες έτρεξε στο μαραθώνιο της Βοστόνης, που βάφηκε από το αίμα αθώων ανθρώπων.
Παράλληλα με την κλασική διαδρομή των 42.195 μ. διεξήχθησαν οι αγώνες δρόμου των 5 και 10 χιλιομέτρων, καθώς και οι αγώνες δρόμου των 1.000 μέτρων για τους μαθητές δημοτικών σχολείων και των επίσης 1.000 μέτρων κοινωνικής προσφοράς.

Διεθνούς φήμης αθλητές
Σύμφωνα με τους διοργανωτές συγκινητικός ήταν ο τερματισμός του ιάπωνα πρέσβη, ο οποίος συμμετείχε στο μαραθώνιο και κατάφερε να περάσει τη γραμμή του τερματισμού στην πλατεία Λευκού Πύργου.
Νικητής του μαραθωνίου αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο αιθίοπας Μεταφέρια Τέκλου Γκέτο, ο οποίος παρέλαβε το μετάλλιο από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο επίσης αιθίοπας αθλητής Αμπάτε Ντέμπας Τεφέρα και στην τρίτη ο Αντώνης Παπαδημητρίου, αθλητής του Άρη Θεσσαλονίκης.
Στις γυναίκες νικήτρια του μαραθωνίου αναδείχθηκε η Μάγδα Γαζέα, ενώ τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ρουμάνα Άρια - Μαγκνταλένα Λούκα και την τρίτη η ελληνοϊταλίδα αθλήτρια Έλενα Κονστάντος.
Πρώτη πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στα 10 χλμ. η Σοφία Ρήγα, ακολουθούμενη από την Ευφροσύνη Πατούρα στη δεύτερη θέση και από τη Λαμπρινή Λιούτα στην τρίτη θέση. Στους άνδρες νικητής στον αγώνα των 10 χλμ. αναδείχθηκε ο Μιχάλης Παρμάκης, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Γιώργος Καραβίδας και στην τρίτη ο Βασίλης Πουλιόπουλος.

Στα 5 χιλιόμετρα
Στον «Αλεξάνδρειο» των πέντε χιλιομέτρων, στον οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρος Καράογλου, αγωνίστηκαν περίπου 4.500 αθλητές.
Νικητής στους άνδρες αναδείχθηκε ο Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος, όπως είπε, συμμετείχε για τέταρτη φορά. «Ο αγώνας ήταν πολύ όμορφος, γιατί οι συμμετοχές σχεδόν διπλασιάστηκαν και υπήρχε καλός ανταγωνισμός», σημείωσε ο ίδιος. Στη δεύτερη θέση κατατάχθηκε ο Λάμπρος Ταράτσας και στην τρίτη ο Κωνσταντίνος Νύκτας.
Μεταξύ των γυναικών πρώτη στα 5 χιλιόμετρα αναδείχθηκε η Γεωργία Σταμούλη, δεύτερη η Δανάη Πασπάτη και τρίτη η Βασιλική Μπουρτζάκις.
Στη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων έτρεξε και ο ολυμπιονίκης του ταεκβοντό Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ελλάδα προσφέρεται για εκδηλώσεις μαζικού αθλητισμού, προσθέτοντας πως είναι «ό,τι το καλύτερο να βλέπεις τόσο πολύ κόσμο σε τέτοιες διοργανώσεις».

Η παρουσία των επωνύμων
Για καλό σκοπό έτρεξαν στον 8ο διεθνή μαραθώνιο και πολλοί επώνυμοι, ανάμεσα στους οποίους η Φαίη Σκορδά, η Βίκυ Χατζηβασιλείου, η Ντορέττα Παπαδημητρίου, ο Άκης Πετρετζίκης, ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο Χρήστος Νέζος, η Άννα Πρέλεβιτς και η Σοφία Γκόσιου.
Η ιδέα για την οργάνωση ενός διεθνούς μαραθωνίου γεννήθηκε το 2004 από το διοικητικό συμβούλιο του Τρίτωνα Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά ο διεθνής μαραθώνιος δρόμος «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώθηκε το 2006. Πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση στη Βόρεια Ελλάδα και τη δεύτερη μεγαλύτερη πανελληνίως μετά τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας.

Μήνυμα κοινωνικής προσφοράς
Στους αγώνες των 1.000 μέτρων κοινωνικής προσφοράς συμμετείχε -μεταξύ άλλων υπέρ του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος- πολυμελής αντιπροσωπεία του δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Παρόντες ήταν ακόμη ο αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης Αντώνης Καρούμπης αλλά και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Ανέστης Τελίδης, ο Πέτρος Λεκάκης, ο Χρήστος Ελευθεριάδης, η Άννα Αγγελίδου και η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ελένη Τζιούτζια.
Μαζική ήταν και η συμμετοχή μαθητών από διάφορα δημοτικά σχολεία, που έτρεξαν μία διαδρομή 1.000 μέτρων από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι και το Λευκό Πύργο.
Πολλοί από τους απλούς πολίτες που συμμετείχαν στη διοργάνωση άδραξαν την ευκαιρία να στείλουν τα δικά τους μηνύματα για σειρά ζητημάτων μείζονος σημασίας, από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική μέχρι και τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου.

Σε Λονδίνο και Αμβούργο
Εκτός από τη Θεσσαλονίκη τα 42.195 μέτρα του μαραθώνιου έτρεξαν δεκάδες χιλιάδες αθλητές τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Αμβούργο, με τις δύο πόλεις να αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα των εκρήξεων στη Βοστόνη.
Στο Λονδίνο έτρεξαν 36.000 άνθρωποι και όλοι φορούσαν μαύρες κορδέλες σε ένδειξη πένθους και φυσικά τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Ο αιθίοπας Τσεγκάγιε Κεμπέντε τερμάτισε πρώτος σε 2:06.04 και ανάλογο επίτευγμα σημείωσε στις γυναίκες η κενυάτισσα Πρίσκα Τζέπτου (2:20:15).
Στο Αμβούργο επικράτησε αναστάτωση, όταν εντοπίστηκε «ύποπτο» αντικείμενο σε υπόγειο σταθμό του ηλεκτρικού, κοντά στο σημείο όπου έτρεχαν οι δρομείς. Ο χώρος εκκενώθηκε, αλλά το αντικείμενο τελικά ήταν ένα άδειο χάρτινο κουτί. Και εκεί τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ αρκετοί δρομείς φορούσαν περικάρπιο που έγραφε «Τρέξτε για τη Βοστόνη». Στους άνδρες νίκησε ο κενυάτης Έλιουντ Κιπτσόγκε με 2:05.30, ενώ στις γυναίκες επικράτησε η λιθουανή Ντιάνα Λομπατσέβσκε με 2:29:17.

ΠΗΓΗ:ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: