Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Παίζει τα ρέστα του - Ο Σαμαράς τα “δίνει όλα” για ιδιωτικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και απολύσεις στο Δημόσιο, με στόχο να πάρει τις επόμενες δόσεις και να σώσει την παρτίδα

getFile 
Τρίτη 23 Απριλίου 2013
Οπως όλα τα ευχάριστα, έτσι και η συζήτηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τερματίστηκε γρήγορα. Τώρα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έχει μπροστά του το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα της τρόικας και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου είναι υποχρεωμένος να ...
κλείσει νομοθετικά όλες τις εκκρεμότητες ώστε στο επόμενο Eurogroup, στις 13 Μαΐου, να αποδεσμευτούν και οι δύο δόσεις των 2,8 και 6 δισ. ευρώ.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ορίζονται μέσα από το χρονοδιάγραμμα της τρόικας:

-Η τελευταία μέρα του Απριλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο Α. Σαμαράς έχει καταλήξει στην απόφαση ότι η Εθνική πρέπει να διατηρηθεί ως έχει, δηλαδή οι μέτοχοι να συνεισφέρουν το 10%, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στην εβδομάδα θα συγκεντρωθούν κεφάλαια ύψους 750-950 εκατ. ευρώ, ειδάλλως η τράπεζα θα περιέλθει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ζητούνται κεφάλαια

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες αισιόδοξοι για την έκβαση της προσπάθειας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει αναλάβει τον συντονισμό και τις επαφές με τους παλαιούς μετόχους και ενδιαφερόμενους επενδυτές. Χθες το μεσημέρι συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ Αλ. Τουρκολιά, που επέστρεψε από το road show του Λονδίνου, και συζητήθηκε διεξοδικά το πλαίσιο της τελικής συμφωνίας για την τοποθέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Οσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμάται ότι στην κατάσταση που είναι, ακόμη και αν εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την τρόικα που παρακολουθεί προσεκτικά τις διαδικασίες.

-Η εβδομάδα αυτή θεωρείται κρίσιμη και για την πορεία των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων. Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ και κατόπιν εισέρχεται στην τελική φάση ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, με καταληκτική προθεσμία προσφορών τη 10η Μαΐου. Και σε αυτή την ιδιωτικοποίηση κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι έχουν ξεπεραστεί να σοβαρότερα προβλήματα και ευελπιστούν ότι το τίμημα θα είναι καλό. Σύμφωνα με συνεργάτες του Α. Σαμαρά, οι πιέσεις που ασκούνταν από ΗΠΑ και Γερμανία, για το ενδεχόμενο να περάσει η επιχείρηση σε ρωσικά συμφέροντα (Gazprom), έχουν αμβλυνθεί και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες Αθήνας-Μόσχας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία έχουν αναθερμανθεί. Μέσα στον Μάιο αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, στην οποία θα οριστεί και το πλαίσιο της επίσκεψης Σαμαρά.

-Το τρίτο και κρισιμότερο κεφάλαιο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι το νομοθετικό έργο για τις συμφωνίες με την τρόικα που προέκυψαν από την πρόσφατη επιθεώρηση του προγράμματος. Το εμπόδιο Μανιτάκη, για τις διαδικασίες των απολύσεων περίπου 2.000 υπαλλήλων που θεωρούνται επίορκοι, έχει αρθεί όπως έχουν αρθεί και οι ενστάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις διαδικασίες απομάκρυνσης άλλων 25.000 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του 2014. Η κατανομή ανά υπουργείο ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη. Το θέμα των δημόσιων υπαλλήλων χαρακτηρίζεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο το σημαντικότερο στην ατζέντα του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, και εφόσον υπάρξουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις, από τον Φ. Κουβέλη κατά κύριο λόγο αφού ο Ευ. Βενιζέλος πλειοδοτεί στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τότε θα συγκληθεί το συμβούλιο των τριών. Για τα υπόλοιπα θέματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει τα χέρια της λυμένα από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Στίγμα ανανέωσης 

Αυτός ο σχεδιασμός δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις ως προς τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μολονότι, όπως παραδέχεται ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real, «η κυβέρνηση θα έπρεπε σε ορισμένους τομείς να έχει καλύτερους ρυθμούς». Προσθέτει εντούτοις ότι «ο ανασχηματισμός είναι ένα μόνο μέρος του προβλήματος – και μάλιστα πολύ μικρό». Ο πρωθυπουργός όπως είναι επόμενο θέλει να πάει στον ανασχηματισμό χωρίς ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα, που επιστρέφει στις αρχές Ιουνίου. Στα τέλη του μήνα έχει το τακτικό συνέδριο της Ν.Δ., όπου θα προσπαθήσει να δώσει στίγμα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού. Κατόπιν εάν αυτός ο σχεδιασμός υλοποιηθεί χωρίς μεγάλες αποκλίσεις, ο Α. Σαμαράς -όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες- θα έχει για πρώτη φορά την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός παίζει τις επόμενες ημέρες τα βαριά χαρτιά που, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει, θα σηματοδοτήσουν την ανάταξη της οικονομίας, δηλαδή οι μεγάλες επενδύσεις και η επανάκαμψη των τραπεζών. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη καθώς όλες οι διαβεβαιώσεις προς την τρόικα θα είναι στον αέρα και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη νέων μέτρων, εξαντλώντας και τα τελευταία περιθώρια κοινωνικής ανοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: