Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Καμπάνια ευαισθητοποίησης από το ΨΝΠΟ για τη Δωρεά Οργάνων - Πρώτος δωρητής οργάνων ο διοικητής κ. Μανόλης Κοσμαδάκης

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 Τοπικά


Καμπάνια ευαισθητοποίησης ξεκίνησε ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου κ. Μανόλης Κοσμαδάκης για τη Δωρεά Οργάνων και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις υπηρεσίες του ..
Ψυχιατρικού Νοσοκομείου προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.
Μάλιστα ο ίδιος έγινε δωρητής οργάνων συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμουλα στο διαδίκτυο, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Όπως χαρακτηριστικά είπε "οι άνθρωποι που υπηρετούν την υγεία πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα".
Ο διοικητής του ΨΝΠΟ
Όπως ανέφερε ο κ. Κοσμαδάκης μπορεί κάποιος να περιμένει μέχρι και 7 χρόνια για μεταμόσχευση κάποιου οργάνου και πρόσθεσε πως εάν κάποιος γίνει δωρητής οργάνων μπορεί να βοηθήσει μέχρι 20 συνανθρώπους μας ."Υποστηρίζω ολόθερμα αυτή τη διαδικασία και ευελπιστώ ότι θα έχω μαζί μου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες" τόνισε ο κ. Κοσμαδάκης λέγοντας πως με αυτή τη διαδικασία δίνεται ζωή μέσα από το θάνατο σε άλλους συνανθρώπους μας.
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ, Παναγιώτης Μπερεδήμας εξέφρασε την ευχή η καμπάνια αυτή να βρει ανταπόκριση από τους πολίτες.
Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων
Η Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση το ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Δυστυχώς όμως η μη αξιοποίηση οργάνων από εκλιπόντες ανθρώπους αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας και τη σωτηρία ασθενών συνανθρώπων μας.
Όπως ανέφερε η ο κ. Κοσμαδάκης η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον.
Η Δωρεά Οργάνων αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας που δεν είναι πια στη ζωή. Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και είκοσι ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.
Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις . Σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου η οικογένεια του δυνητικού δότη προσεγγίζεται από εξειδικευμένους γιατρούς της Μ.Ε.Θ. και ενημερώνεται για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων του εκλιπόντος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πάντοτε ζητείται η συναίνεση των συγγενών ανεξάρτητα αν ο εκλιπών είχε δηλώσει Δωρητής Οργάνων εν ζωή. Αυτό γίνεται από σεβασμό στην οικογένεια του δυνητικού δότη, ενώ σχεδόν πάντα η οικογένεια συναινεί όταν ο εκλιπών τους το είχε δηλώσει ή είχε συζητήσει το θέμα με την οικογένεια όσο βρισκόταν ακόμη στη ζωή.
Τα όργανά από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ όσο ζούσαν με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη Δωρεά ως τη Μεταμόσχευση.
Πέρα λοιπόν από τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μίας μεταμόσχευσης, η οποία αποτελεί δώτο ζωής για χιλιάδες ασθενείς συνανθρώπους μας, παραμένει μόνο μία:
Η αγάπη, ο αλτρουϊσμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν μοναδικό κίνητρο για κάποιον, ο οποίος υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο μπροστά στην απώλεια δικού του ανθρώπου, καταφέρνει να γεφυρώσει την ζωή με το θάνατο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: