Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο μήνυμα ευρω-στήριξης προς την Ελλάδα - Μέρκελ: Δεν είναι εφικτή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόοδο στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία από την Ελλάδα βλέπει «σύντομα» ο πρόεδρος της.. ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση που είχε με τον φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν. Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την υποστήριξη των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε γραπτή δήλωσή του, που διανεμήθηκε μέσω Twitter, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, έκανε λόγο για «ικανοποιητική πρόοδο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα βρεθεί σύντομα συμφωνία».

Αυτή η συμφωνία, συνέχισε ο ίδιος, θα ικανοποιεί τα αιτήματα της Φινλανδίας αλλά δεν θα αποδυναμώνει το στόχο της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένεται από την Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, όσον αφορά στην αυστηρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με την ΕΕ.


Μέρκελ-Σόιμπλε


Στη Γερμανία, τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο υπουργός της των Οικονομικών προέβησαν σε δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας.

Ούτε εφικτή, ούτε νόμιμη χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Αν το κάναμε, θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε το φαινόμενο που λέγεται ντόμινο, και αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα», είπε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι αδύνατη και από νομική άποψη: «Το θεωρώ πολιτικά σωστό να αφήσουμε όλες τις χώρες της ευρωζώνης να είναι μέλη».


Ο κ. Σόιμπλε, σε άρθρο του στους Financial Times, επισημαίνει από την πλευρά του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις πιο αδύναμες ανάμεσά τους, δηλώνοντας ότι η στρατηγική αυτή εμπεριέχει κινδύνους αλλά δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση από αυτήν.


«Τα μέλη της ευρωζώνης οφείλουν και θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν τη συλλογική οικονομική υποστήριξή τους σε αυτούς που βρίσκονται αποκομμένοι από τις αγορές, δίνοντάς τους το χρόνο να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους».


«Η στρατηγική αυτή ενέχει κινδύνους», συνεχίζει. «Όμως, η εναλλακτική της, η οποία θα επέτρεπε στην κρίση να διαδοθεί στη ζώνη του ευρώ και θα απειλούσε το ευρώ στο σύνολό του, θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη».


Οι προσπάθειες των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες «θα αποφέρουν αναπόφευκτα τους καρπούς τους, αλλά όχι από μέρα σε μέρα», προσθέτει, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν ορισμένοι, στραγγαλίζουν την ανάπτυξη.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, στέλεχος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος υποστήριξε ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει καμία δανειακή βοήθεια το μήνα αυτό, αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης.
Το Bloomberg δεν κατονομάζει τον εν λόγω κυβερνητικό αξιωματούχο, επειδή η συνάντηση κατά την οποία εξέφρασαν την «θέση» αυτή η γερμανίδα καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών ήταν «ιδιωτικού χαρακτήρα».ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: