Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Το θέατρο της «αυτοκριτικής»

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας www.massavetas.gr
Σε σημαδιακή ημέρα συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Τη μέρα που το «κίνημα» έγινε 37 ετών. Από τα οποία τα περισσότερα, τα ..
είκοσι, βρίσκεται στην εξουσία. Έχοντας σφραγίσει και διαμορφώσει την πορεία του τόπου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πολιτική παράταξη και κομματικό σχηματισμό.
Περίμενα λοιπόν κ. Πρόεδρε ότι η ομιλία σας, την ώρα τούτη την κρίσιμη, που ο λαός δοκιμάζεται και η πορεία της χώρας διαγράφεται αβέβαιη, θα περιείχε μια πιο ουσιαστική αυτοκριτική από την βολική αοριστία του «κάναμε λάθη».

Κυβερνήσατε και κυβερνάτε όλα αυτά τα χρόνια πάντοτε με ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Είχατε όλες τις ευκαιρίες να αλλάξετε την Ελλάδα. Χάρη στους εκλογικούς νόμους που εκάστοτε μαγειρεύατε, δεν βρεθήκατε ποτέ στη θέση π.χ. του Μητσοτάκη να έχετε ποσοστό 47% και να σας λείπει ...ο Κατσίκης για να μπορέσετε να σχηματίσετε οριακή πλειοψηφία 151 εδρών.

Ποιος σας εμπόδισε λοιπόν να τα αλλάξετε όλα, να φέρετε την «Αλλαγή» που είχατε υποσχεθεί; Σας εμπόδισε μια Δεξιά που μονίμως αυτοτραυματίζεται από τις διασπάσεις της και όταν κυβερνά καταφέρνει να πέσει από μόνη της; Σας εμπόδισε μια παραδοσιακή Αριστερά κατακερματισμένη, που δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει στο σύνολο της το 15%;

Δυστυχώς η «αυτοκριτική» που επιχειρήσατε σε μια παράγραφο όλη και όλη της ομιλίας σας ήταν τελείως επιφανειακή και προσχηματική. Και αυτό είναι το μέγα πολιτικό πρόβλημα του σήμερα. Ότι και εσείς και οι άλλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, δεν αναγνωρίζεται τα λάθη σας. Και όσο δεν τα αναγνωρίζεται, όσο δεν τα λέτε ένα-ένα με το όνομα τους, δεν υπάρχουν σοβαρές ελπίδες να απαλλαγείτε, αλλά και να μας απαλλάξετε από αυτά.

Οι πολίτες διακινούνται να γνωρίζουν την αλήθεια για όσα πληρώνουν σήμερα. Η χώρα έχει ανάγκη την αλήθεια για να μπορέσει να ξεπεράσει κάποτε την κρίση. Και εσείς επιμένετε να καταφεύγετε σε εξωραϊσμούς τελείως ξένους προς την πραγματικότητα. Όπως ο ισχυρισμός ότι ως το 2013 θα έχετε βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Μια κρίση που θα κρατήσει για μια ολόκληρη γενιά. Και η οποία ως τώρα όχι μόνο δεν περιορίσθηκε, αλλά έχει γίνει βαθύτερη. Δεν το βλέπετε αλήθεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: