Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Κινητοποιήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Αρχίζουν οι γενικές συνελεύσεις για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των φοιτητών. 231 τμήματα τελούν υπό κατάληψη.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Σε 231 ανέρχονται τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με τα στοιχεία των φοιτητών, που προγραμματίζουν νέο..
συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, την προσεχή Πέμπτη. Συγχρόνως, από σήμερα αρχίζουν νέες γενικές συνελεύσεις στις σχολές και τα τμήματα, για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να καθορισθούν τα επόμενα βήματα φοιτητών-σπουδαστών. Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την έναρξη των μαθημάτων στις 12 Σεπτεμβρίου, που αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών.
Η έλλειψη των βιβλίων αναδεικνύεται ως κυρίαρχη αιτία προβλημάτων, καθώς δεν έχει ετοιμαστεί η πλειοψηφία των σχολικών τίτλων και το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν φωτοτυπίες και DVD.
Ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, τονίζει ότι μέσα στο πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου οι μαθητές θα έχουν στα χέρια τους το 70% των βιβλίων, ενώ τα υπόλοιπα που θα δοθούν αργότερα αναφέρονται σε δευτερεύοντα τεύχη που δεν θα χρησιμοποιηθούν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες στα δημοτικά σχολεία απαιτούνται συνολικά 14 εκατομμύρια αντίτυπα, 9,5 εκατομμύρια στο γυμνάσιο, 5,5 εκατομμύρια στο λύκειο και 2 εκατομμύρια στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές. Μέχρι τώρα, τα αποθέματα που υπάρχουν και οι αποστολές που έχουν γίνει ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια για το δημοτικό, 1,6 για το γυμνάσιο, 1,1 για το λύκειο και 0,8 για τα Επαγγελματικά. Περίπου 5,5 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν σταλεί και βρίσκονται στα σχολεία. Όμως τα βιβλία δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, καθώς οι δάσκαλοι και καθηγητές καταγγέλλουν ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως επισημαίνουν φέτος συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί και διορίστηκαν μόνιμοι 546. Οι υπόλοιπες θέσεις αναμένεται να καλυφθούν από τους 20.0000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους που θα προσληφθούν.
Συγχρόνως το υπουργείο Παιδείας, ποντάρει στην εξάντληση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, αλλά και στις συγχωνεύσεις σχολείων που έχουν γίνει.
Πάτρα: Γενικές συνελεύσεις φοιτητών και σπουδαστών
Σε εγρήγορση βρίσκονται τόσο οι φοιτητικοί σύλλογοι στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όσο και οι σπουδαστικοί σύλλογοι στο ΤΕΙ της πόλης. Ειδικότερα για σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το αν θα συνεχιστούν οι καταλήψεις σε σχολές, που τελούν ήδη υπό κατάληψη, ή αν θα ξεκινήσουν νέες, σε όσες σχολές παραμένουν ανοικτές.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια των συνελεύσεων, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για συμμετοχή και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων, όπως για παράδειγμα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες.
Στο μεταξύ νωρίτερα το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Όταν η πορεία έφθασε έξω από το δημαρχείο της πόλης, κάποιοι ανέβηκαν στο κτίριο, ανήρτησαν πανό στο κεντρικό μπαλκόνι και φώναξαν συνθήματα κατά του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: