Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ευρεία Σύσκεψη χθες στην Αντιπεριφέρεια Επί τάπητος τα θέματα της εκπαίδευσης στην Πιερία

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 Τοπικά

Συζήτηση για τη μεταφορά των μαθητών, το στεγαστικό και τα βιβλία
Ο προγραμματισμός για την σωστή λειτουργία των σχολείων ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με ..
πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Τη σύσκεψη συντόνιζε η αντιπεριφερειάρχης κ. Σοφία Μαυρίδου και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των δήμων, αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, οι διευθυντές των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την μεταφορά των μαθητών, ζητήματα σχολικής στέγης, συντηρήσεις σχολείων και μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν την εκπαίδευση.
Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Τη σύσκεψη άνοιξε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου η οποία αναφέρθηκε στις αλλαγές που έφερε ο Καλλικράτης σε ότι αφορά τα σχολεία, και πρόσθεσε πως η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας θα σταθεί στο πλευρό των δήμων και θα υποστηρίξει προτάσεις, έργα, δράσεις, που θα αφορούν τη σχολική στέγη.
Σημείωσε πως στόχοι της Περιφερειακής Ενότητας για τον τομέα της Παιδείας είναι αφενός η εξεύρεση οικοπέδων για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, η ετοιμότητα μελετών αλλά και η διασφάλιση κονδυλίων για τη βελτίωση των συνθηκών του εκπαιδευτικού έργου.
Σε ότι αφορά την αρμοδιότητα που έχει η Περιφερειακή Ενότητα και αφορά τις σχολικές εκδρομές, είπε πως θα δώσει βαρύτητα τόσο στον προγραμματισμό τους όσο και στον προορισμό των σχολικών εκδρομών. Γνωστοποίησε μάλιστα πως πρόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να υποστηριχθούν οι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των σχολικών εκδρομών μέσα από ένα πρόγραμμα που θα έχει τη φιλοσοφία του "γνωρίζω τον τόπο μου".
Τέλος ανέφερε πως θα εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις στον τομέα της Παιδείας.
Η μεταφορά των μαθητών
Σε ότι αφορά το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ενημέρωση έκανε η αρμόδια υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κ. Κατέρη, που γνωστοποίησε εγκύκλιο του υπουργείου με την οποία δίνεται παράταση των συμβάσεων που είχαν συνάψει οι πρώην νομαρχίες για το έργο της μεταφοράς μαθητών για το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να προετοιμαστούν οι δήμοι και να υλοποιήσουν το έργο από το νέο έτος.
Σημείωσε πως με τα περσινά δεδομένα, δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη λεπτομέρειες που αφορούν τα δρομολόγια, τα οποία προφανώς και θα έχουν αλλαγές λόγω των συγχωνεύσεων των σχολείων, πλην όμως τόνισε πως αυτά θα αντιμετωπιστούν στην πορεία.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Ιτσιος είπε πως ο δήμος προετοίμασε μέσα σε ασφυκτικούς χρόνους τη σχετική πρόταση που έπρεπε να καταθέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου με στοιχεία όμως όχι επικαιροποιημένα, λόγω αδυναμίας των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να δώσουν πλήρη στοιχεία του αριθμού των μαθητών που θα μετακινηθούν τη φετινή σχολική χρονιά, των δρομολογίων που απαιτούνται, των ωρών κ.λ.π.
Η αδυναμία αυτή έγκειται όπως διευκρινίστηκε από τους διευθυντές Εκπαίδευσης στο γεγονός ότι παρά του ότι η προθεσμία για τις εγγραφές των μαθητών στο νέο σχολικό έτος λήγει τον Ιούνιο, οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν να κάνουν τις εγγραφές το Σεπτέμβριο.
Η κ. Τσιμήτρη, αντιδήμαρχος δήμου Δίου - Ολύμπου για θέματα Παιδείας, είπε πως ο δήμος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά τη μεταφορά των μαθητών καθώς καλύπτονται οι ανάγκες των μαθητών από την Αστική και Υπεραστική Συγκοινωνία, ενώ υπάρχουν 8 διαδρομές για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που θα αντιμετωπιστούν.
Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Καζταρίδης στην τοποθέτηση του τόνισε μεταξύ άλλων πως η οικονομική συγκυρία παράγει προβλήματα και αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις αποσπάσεις. Ευχαρίστησε την κ. Μαυρίδου για την πρωτοβουλία συνάντησης εργασίας, ώστε να τεθούν διαδικαστικά πλην ουσιαστικά θέματα που έχουν προκύψει από τη νέα χωροταξία των σχολείων, ενώ τόνισε πως κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, πλην όμως η υπηρεσία κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια και προσκόμισε ο,τι στοιχεία είχε στη διάθεσή της για να διευκολύνει στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών.
Σε ότι αφορά το στεγαστικό σημείωσε πως η λειτουργία των δυο νέων λυκείων είναι μια θετική έκβαση καθώς δίνεται διέξοδο στα παιδιά της υπαίθρου και παράλληλα ανακουφίζεται το στεγαστικό της πόλης. Τέλος αναφορικά με τα βιβλία επεσήμανε ότι υπάρχει το 50% των βιβλίων και τα υπόλοιπα θα αναπαραχθούν είτε θα είναι με τη μορφή cd.
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Απόστολος Τζήκας αναφερόμενος στο θέμα των βιβλίων υπογράμμισε πως στη πρωτοβάθμια εκπαίδευσης δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς έχει έλθει το 90% με 95% των βιβλίων. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει τα υπόλοιπα βιβλία θα έλθουν στις 15 με 17 Οκτωβρίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: