Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ποντάρουν στην αύξηση εσόδων και στα ληξιπρόθεσμα "Στο ζύγι" τα μέτρα της ΔΕΘ

 

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011
«Πρόγευση» από  την πρωθυπουργική ομιλία στη  ΔΕΘ αναμένεται έχει να δώσει η  εισήγηση του υπουργού Οικονομικών σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, όπου θα.. εκθέσει την κατάσταση υπό την οποία συντάσσει η κυβέρνηση το σχέδιο για τα επόμενα βήματα στην Οικονομία.
Στο «ζύγι» των οικονομικών  δεδομένων μπαίνουν τα υπό εξέταση  νέα φορολογικά μέτρα, με τα οποία  θέλει να βάλει τη «σφραγιδα» του ως υπουργός Οικονομικών και ο κ.Βενιζέλος.
Αν και το τοπίο  εντός και εκτός Ελλάδος παραμένει  θολό, καθώς διεξάγονται πολλά  ταυτόχρονα παζάρια για βοήθεια, εγγυήσεις, μέτρα και στον αέρα βρίσκονται η 6η δόση και η συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο υπουργός Οικονομικων θα μπορέσει να παρουσιάσει στοιχεία που επιτρέπουν –με ολίγη αισιοδοξία- τη λήψη και ορισμένων μέτρων που θα δίνουν μικρή ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι εισηγήσεις για μείωση ΦΠΑ από 23% σε 19%, ελάφρυνση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, κατάργηση του φόρου πολυτελείας και αύξηση αφορολογήτου, που θα συνδυαστούν πάντως με νέα κατάργηση φοροαπαλλαγών ή και επιστροφή του ΦΠΑ στα ακίνητα.
 Στα «καλά νέα» περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες η συνεχιζόμενη αύξηση των δημοσίων εσόδων και ότι το κυνήγι των οφειλετών ωθεί χιλιάδες πολίτες στα γκισέ της εφορίας να πληρώσουν όσα χρωστούσαν στο δημόσιο αλλά ... αμελούσαν.
Συγκεκριμένα τον  Αύγουστο καταγράφεται αύξηση 3,3%-3,5% στην είσπραξη εσόδων.
Πάνω από 6.000 οφειλέτες  του δημοσίου έσπευσαν να ρυθμίσουν  χρέη ύψους 100 εκατ ευρώ το περασμένο  Αύγουστο ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες  πληροφορίες, οι προκαταβολές που κατέβαλαν  οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, για  να μπουν στην ρύθμιση με δόσεις, ξεπέρασαν τα 30 εκατ ευρώ δίνοντας μικρή ανάσα στην προσπάθεια που καταβάλει το οικονομικό επιτελείο ανατρέψει την κακή πορεία των εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση , το πρόβλημα για τον προϋπολογισμό παραμένει καθώς στο α’επτάμηνο του έτους τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 6,4% έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 5,6%. Τις απώλειες στα κρατικά ταμεία ευελπιστεί να καλύψει το υπουργείο οικονομικών με έσοδα που θα προκύψουν τόσο από την νέα, σαρωτική περαίωση, που τίθεται σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα (θα περιλαμβάνει και του επιτηδευματίες με ακίνητα που εξαιρέθηκαν στην τελευταία ρύθμιση) όσο και από την προσέλευση για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: