Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Μοναδικό μουσείο σε μοναδικό κτίριο - Μουσείο Παλαιών Εντύπων η πρόταση για την αξιοποίηση του πρώην νεοκλασικού Τσαλόπουλου

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/3d60c59513c5401f0ab6d4fcaaed6631_L.jpg

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Η πρόταση, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε από τον Ευτύχιο Τσακπουνίδη, ο οποίος αναμένεται να διαθέσει (υπό όρους) τη..
μοναδική συλλογή του, η οποία απαρτίζεται από σπάνια βιβλία
Σε Μουσείο παλαιών εντύπων, αναμένεται να μετατραπεί το νεοκλασικό πρώην κτίριο Τσαλόπουλου, ύστερα από την κατ’ αρχήν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης, για αποδοχή της πρότασης του Κατερινιώτη καθηγητή Ευτύχιου Τσακπουνίδη. Η πρόταση συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή και πέρασε κατά πλειοψηφία, αφού διαφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Σαλπιστής, Σάββας Ανανιαδης και Αντώνης Μάντζιος, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους

Στη συνεδρίαση, το «παρών» έδωσε και ο κ. Τσακπουνίδης, του οποίου η προσωπική συλλογή από σπάνια βιβλία θα φιλοξενηθεί στο Νεοκλασικό του Δήμου Κατερίνης, εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία, ως προς τους όρους για την ίδρυση του Μουσείου.
Αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, η Κατερίνη θα είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας, η οποία θα διαθέτει Μουσείο Παλαιών Εντύπων, κάτι που υπογράμμισε ιδιαίτερα στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κατερίνης, αλλά και οι κύριοι Μηλιώτης και Καραφουλίδης, οι οποίοι δέχθηκαν με θέρμη την πρόταση.
Η συλλογή του καθηγητή Ευτύχιου Τσακπουνίδη (ο οποίος έφυγε για το εξωτερικό πριν 53 χρόνια) αριθμεί περισσότερα από 2000 σπάνια βιβλία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι διαθέτει το 10% των εκτυπωμένων βιβλίων του 1600, ενώ διαθέτει και άλλα 500 με χίλια αντίγραφα βιβλίων του 17ου αιώνα.
«Λείπω από την Κατερίνη 53 χρόνια και έχω μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια ότι βιβλίο αφορά την Ελλάδα», είπε ο κ. Τσακπουνίδης μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Με την καρδιά μου θέλω να τα φέρω στην Κατερίνη», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας όμως μια προϋπόθεση «θα είμαι εγώ υπεύθυνος, επειδή δεν θέλω να ξανά δω σε αγορές, τα βιβλία που με τόσο κόπο κατάφερα να αποκτήσω».
Η πρόταση του κ. Τσακπουνίδη, περιλαμβάνει τη δημιουργία Ιδρύματος, στο οποίο ο Δήμος Κατερίνης θα παραχωρήσει τη χρήση του πρώην κτιρίου Τσαλόπουλου (για 25 έτη), ενώ την προεδρία στο Διοικητικό Συμβούλιο (και ουσιαστικά και την πλειοψηφία), θα έχει ο κ. Τσακπουνίδης. Το ίδρυμα, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και σύμφωνα με το σχεδιασμό, δεν θα επιβαρύνει με έξοδα το Δήμο Κατερίνης, ενώ θα αναλάβει εξολοκλήρου και την συντήρηση του νεοκλασικού κτιρίου για το διάστημα που θα έχει τη χρήση του.
Με την παραχώρηση της χρήσης διαφώνησε ο κ. Σαλπιστής, σημειώνοντας ότι η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης γίνεται μόνο με πολιτικά κριτήρια και επισημαίνοντας ότι την πρωτοβουλία για πολιτιστικά θέματα δεν θα πρέπει να την έχει ένας ιδιώτης, αλλά πρώτα το Κράτος, μετά η τοπική διοίκηση και ύστερα οι πολιτιστικοί σύλλογοι.
Ενστάσεις εξέφρασε και ο Αντώνης Μάντζιος, υποστηρίζοντας ότι το θέμα θα έπρεπε να έρθει σε τακτική συνεδρίαση. «Είμαστε θετικοί σε κάθε προσφορά προς το Δήμο, αλλά ο βιαστικός τρόπος με τον οποίο εισάγεται προς συζήτηση το θέμα, μας προκαλεί άσχημη εντύπωση», είπε, υποστηρίζοντας ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση για τη χρήση του πρώην κτιρίου Τσαλόπουλου, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ευρύς διάλογος με φορείς και πολίτες, αλλά και μια μελέτη σκοπιμότητας. «Αυτή η προσφορά, είναι δυσανάλογη σε σχέση με το νεοκλασικό κτίριο», εκτίμησε ο κ. Μάντζιος.
Αντίθετα με τους κ. Σαλπιστή και Μάντζιο, ένθερμοι υποστηρικτές της πρότασης, ήταν οι κύριοι Χιονίδης, Μηλιώτης και Καραφουλίδης, οι οποίοι μίλησαν με θερμά λόγια για τον κ. Τσακπουνίδη και την πρόθεσή του να δωρίσει έναν τόσο σημαντικό «πλούτο» στην πόλη μας.
Ο δήμαρχος, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, ακόμη πριν τη συνένωση, είχε αποφασίσει ομόφωνα την παραχώρηση του κτιρίου στον Πολιτιστικό Οργανισμό Κατερίνης, αφού από τότε υπήρχε η πρόθεση για μετατροπή του σε Μουσείο Παλαιών Εντύπων. «Ομόφωνα τότε, αναθέσαμε την μουσειολογική μελέτη στο ΑΠΘ και συζητήσαμε το θέμα ευρύτατα», υποστήριξε ο κ. Χιονίδης, απαντώντας εμμέσως στα όσα υποστήριξε ο κ. Μάντζιος περί ελλιπούς ή καθόλου διαλόγου. Ωστόσο ο δήμαρχος συμπλήρωσε, ότι θα γίνει και πάλι εκτενής συζήτηση, μόλις θα είναι έτοιμοι οι όροι της σύμβασης και πριν αυτοί υπογραφούν από το Δήμο και το υπό σύσταση ίδρυμα.
«Στηρίζω την προσπάθεια και ευχαριστώ κι εγώ από την πλευρά μου τον κ. Τσακπουνίδη για την προσφορά του», είπε ο Νίκος Μηλιώτης. Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Ευτύχιο Τσακπουνίδη, λέγοντας ότι αυτή έγινε όσο ακόμα το νεοκλασικό κτίριο ήταν σε φάση αναπαλαίωσης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο συγκεκριμένος χώρος, «ενδείκνυται» για τη χρήση που προτείνει ο κ. Τσακπουνίδης.
«Τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτών, μπορούν να οδηγήσουν την πόλη σε κάτι καλύτερο», ανέφερε από την πλευρά του ο Χρήστος Καραφουλίδης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του συνδυασμού του, προς τον Ευτύχιο Τσακπουνίδη. Ο κ. Καραφουλίδης, εκτίμησε ότι η πρόταση «θα συμβάλει στην ενότητα όλων των δυνατοτήτων της πόλης», τονίζοντας πως «δεν έχει σημασία ποιοι οδηγούν την πόλη, αρκεί να παρακινηθούν και άλλοι συμπολίτες μας, από μια τέτοια κίνηση.»
από  ΕΠΤΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: