Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΗΣ 28ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2011. Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ:

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSgeiK2angnBtD1GTItJjq_H9-cPcFQvlhLhdgLVuCL8gweA00gyTIKzcJAIp4oubrQ3DOY-SrmkR4d1HFTO6ADsi9ql6EeAKUcZsAp6xZE2_W_L_rZ2yzFGywgZFSNJMeR8LRjotBe0o/s1600/Lappas.JPG

Τρίτη 02 Αυγούστου 2011
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε διπλή συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου. Προηγήθηκε η ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του ισολογισμού – απολογισμού οικ. έτους 2010 του..
Δήμου Λιτοχώρου. Οφείλουμε να συγχαρούμε για την πολύ εμπεριστατωμένη έκθεση και την παρουσίαση του ισολογισμού, τον ορκωτό ελεγκτή λογιστή κ. Καμπούτα που πραγματοποίησε τον έλεγχο, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου για την αγόγγυστη εργασία τους και για την προθυμία τους στη διάθεση των στοιχείων και των επεξηγήσεων που τους ζητήσαμε.
Στη συζήτηση του ισολογισμού σταθήκαμε ως συνδυασμός περισσότερο σε δύο ζητήματα που προέκυπταν από τα στοιχεία του κυκλοφορούντος ενεργητικού: τις απαιτήσεις του πρώην Δήμου Λιτοχώρου από πώληση αγαθών και υπηρεσιών που φτάνουν τα 432.641,65 , καθώς (και κυρίως) τα χρέη διαφόρων προς τον πρώην Δήμο Λιτοχώρου, ύψους περίπου 2,1 εκατ. ευρώ!
Για το πρώτο ζήτημα ζήτησα να γίνει μία εκτίμηση σχετικά με το μέρος του ποσού των απαιτήσεων που μπορεί να εισπραχθεί από τον Δήμο (π.χ. πόσοι από τους οφειλέτες έχουν έρθει σε διακανονισμό των οφειλών τους με τον Δήμο) και το αντίστοιχο μέρος που δύναται να θεωρηθεί επισφαλές (ουσιαστικά αδύνατον να εισπραχθεί). Ακριβής εκτίμηση δεν έγινε, ωστόσο καταλαβαίνει κανείς πως όταν οι καθυστερήσεις εξόφλησης πέραν του έτους  φτάνουν τα 289.000 , ενώ μία και μόνη «εταιρία – φάντασμα» πλέον χρωστάει στον Δήμο πάνω από 100.000 , τότε το μεγαλύτερο ίσως μέρος του παραπάνω ποσού θα πρέπει μάλλον να κριθεί «επισφαλές». Συμφωνούμε λοιπόν με το συμπέρασμα της έκθεσης του ορκωτού πως «πρέπει να γίνει εκτίμηση από την Οικονομική Υπηρεσία σχετικά με το πραγματικό ποσό που είναι δυνατόν να εισπράξει ο Δήμος και για το υπόλοιπο να σχηματισθεί πρόβλεψη επισφαλειών σε βάρος των αποτελεσμάτων χρήσης». Αυτός θα είναι και ο μόνος τρόπος για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης.
Για το δεύτερο ζήτημα ζήτησα να πληροφορηθούμε εάν όντως, όπως αναφερόταν στην παράγραφο «Θέμα έμφασης» στην έκθεση του ορκωτού, το τεράστιο ποσό χρέους προς τον Δήμο Λιτοχώρου των 2,1 εκατ.προερχόταν αποκλειστικά από την Δ.Ε.Α.Λ. και πως φτάσαμε σε αυτό το μεγάλο πράγματι ποσό. Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω ξανά πως θα ήμουν ο τελευταίος που θα παραγνώριζε την τεράστια πολυετή προσφορά της Δ.Ε.Α.Λ. στο Λιτόχωρο και την ειδική σχέση της με τον Δήμο και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου μας. Ωστόσο, δεν είναι σωστό η ειδική αυτή σχέση να συνεχίζεται με τον ίδιο εδώ και πολλά χρόνια τρόπο, εφ’ όσον αυτός αποδεικνύεται τελικά παράτυπος. Δεν είναι επίσης καλό να δίνεται στον καθένα το δικαίωμα να διαβλέπει μέσα από την παρατυπία αυτή «ρουσφετολογική» πολιτική του εκάστοτε δημάρχου (ασχέτως αν και σε ποιο βαθμό ακολουθήθηκε ή όχι τέτοια πολιτική). Εξ άλλου, όπως επεσήμανα και στη συζήτηση, δεν θα πρέπει να αποκλείονται δυσάρεστες επιπτώσεις από τέτοιες παρατυπίες, πόσο μάλλον σε μία περίοδο κρίσης, όπου όλα τα οικονομικά στοιχεία των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων μπαίνουν στο μικροσκόπιο! Το τελευταίο πράγμα που θα είχε ανάγκη ο Δήμος μας αυτή τη στιγμή θα ήταν μία ακόμη «καμπάνα» που θα μας «γονάτιζε» κι άλλο οικονομικά! Είναι λοιπόν αναγκαίο να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί αυτή η «μαύρη τρύπα», ακόμη κι αν υπάρχει κάποιο κόστος σε αυτή τη φάση, και τουλάχιστον αρχικά να σταματήσει να διευρύνεται το συγκεκριμένο χρέος.
Μετά από αυτές μας τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις καταψηφίσαμε, όπως ήταν επόμενο,  τον ισολογισμό για πολιτικούς λόγους.
Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: