Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Συρία: νέο λουτρό αίματος - αδιέξοδο και στον ΟΗΕ 24 νεκροί χθες, οι 10 μετά την προσευχή της πρώτης ημέρας του ραμαζανιού

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/F31F55276F95DAC096F5DC6270B74089.jpg 

Τρίτη 02 Αυγούστου 2011
Εικοσιτέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία, οι δέκα από τους οποίους μετά την.. προσευχή της πρώτης ημέρας του ραμαζανιού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίσθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Συρίας μετά την προσευχή της πρώτης ημέρας του ραμαζανιού. Η προσευχή αυτή γίνεται κάθε βράδυ μετά τη διακοπή της νηστείας.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, συνολικά 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία.

Τον τερματισμό της βίας στη Συρία ζήτησε από το Ιράκ ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, αλλά δήλωσε ότι δεν προβλέπεται άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ πέραν της διπλωματικής πίεσης στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

« Σε ό,τι αφορά στη Συρία καταδικάζουμε τη βία και πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μάλεν στους δημοσιογράφους ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ιράκ.

« Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι εμείς οι αμερικανοί θα εμπλακούμε άμεσα σε αυτό. Θεωρώ, από πολιτικής και διπλωματικής πλευράς, ότι θέλουμε να ασκήσουμε όση περισσότερη πίεση μπορούμε για να επιτύχουμε την αλλαγή την οποία τόσες πολλές χώρες ζητούν», τόνισε.

Η Βρετανία έχει επίσης δηλώσει ότι επιθυμεί ισχυρότερη διεθνή πίεση στη Συρία έχοντας ωστόσο αποκλείσει τη στρατιωτική επέμβαση.

Αρματα μάχης και δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τουλάχιστον 122 πολίτες που διαδήλωσαν σκοτώθηκαν στη Συρία από την Κυριακή, σύμφωνα με κατοίκους, αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με εξόριστους σύρους ακτιβιστές.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την Κυριακή τον αποτροπιασμό του για τη χρήση βίας από τη συριακή κυβέρνηση και είπε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους του για την απομόνωση του Ασαντ. Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι ο σύρος ηγέτης έχει χάσει τη νομιμότητά του και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων, που θα αφορούν τον πετρελαϊκό τομέα και τον τομέα του φυσικού αερίου της χώρας.

Οι διαφωνίες στον ΟΗΕ εμπόδισαν την έκδοση ψηφίσματος για τη Συρία

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έγκριση ψηφίσματος, που να καταδικάζει τις βιαιότητες της Συρίας κατά πολιτών που ζητούν την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την Τρίτη, αλλά ήδη η ΕΕ επέκτεινε τις κυρώσεις προς το καθεστώς.

Παράλληλα η Ιταλία, επικαλούμενη τη φρικτή καταστολή των πολιτών, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της. «Η Ιταλία πρότεινε την ανάκληση των πρεσβευτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Δαμασκό» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού και μετά το τέλος της απογευματινής προσευχής, τα τανκ πολιόρκησαν την πόλη Χάμα, ενώ άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά αμάχων.

Όπως καταγγέλλουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, μέσα σε δύο 24ωρα έχουν σκοτωθεί πάνω από 140 άνθρωποι. Συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Δαμασκός.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμπντέλ Ραχμάν, συνολικά 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα.

Άκαρπη η συνάντηση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε έπειτα από αίτημα που υπέβαλαν η Γερμανία και η Ιταλία. Εξαιτίας των διαφωνιών όμως που εκφράζουν διάφορα μέλη του ΣΑ, για το εάν πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση της Δύσης, δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία για την έκδοση ψηφίσματος που θα καταδικάζει την αιματοχυσία και θα στέλνει αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πολλά από τα κράτη που αντιδρούν (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Λίβανος, Ινδία και Νότιος Αφρική) εκφράζουν φόβους ότι ένα σκληρό ψήφισμα ανοίγει το δρόμο για στρατιωτική επέμβαση, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λιβύης. Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, χαρακτήρισε ψευδείς τέτοιες πληροφορίες, λέγοντας ότι σε κανένα σημείο του κειμένου δεν υπονοείται κάτι τέτοιο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου την Τρίτη. Πάντως, μετά την πολύωρη -κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίαση, αρκετοί διπλωμάτες παραδέχθηκαν ότι, παρά το αδιέξοδο που παρατηρείται στις συνομιλίες, τα αιματηρά γεγονότα πιέζουν το διχασμένο 15μελές Συμβούλιο να αντιδράσει.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε ότι το καθεστώς έχει χάσει τη νομιμοποίησή του και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να στηρίξει τον λαό της Συρίας. Ζήτησε, μάλιστα, από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αντιτίθενται στο ψήφισμα να «αναθεωρήσουν τη θέση τους».

Νέες κυρώσεις από την ΕΕ

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ανακοίνωσε ότι η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει, παγώνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς και απαγορεύοντας την έξοδο από τη χώρα κι άλλων Σύρων αξιωματούχων που εμπλέκονται στις αιματηρές συγκρούσεις. Μεταξύ των αξιωματούχων αυτών είναι και ο υπουργός Αμυνας Αλί Χαμπίμπ.

Η Άστον ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για τον άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις, εάν το καθεστώς δεν αλλάξει τη στάση της απέναντι στους διαδηλωτές. (ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: