Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ξεμπλοκάρει τα έργα ο Μπαρόζο - Κονδύλια 900 εκατ. αφού αυξάνεται από 85% σε 95% η κοινοτική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ

Τρίτη 02 Αυγούστου 2011
Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση επιπλέον κονδυλίων 900 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα μετά την απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να αυξηθεί από 85% σε 95% η κοινοτική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά... καταργείται η εθνική συμμετοχή για τα 15 δισ. ευρώ που απομένουν έως το 2013.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες τη σχετική πρόταση Μπαρόζο που αφορά τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομής και χορήγηση κονδυλίων για την παιδεία.

ΕΞΙ ΧΩΡΕΣ.Η ρύθμιση αφορά έξι χώρες, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία. Το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ είχε μειωθεί σε 15% ύστερα από σχετικές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν.
Οπως ανακοίνωσε η ΕΕ, το αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι ζωτικό για έργα που θα συμβάλουν στην οικονομική μεγέθυνση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Οι χώρες αυτές θα χρειαστούν λιγότερα εθνικά κεφάλαια σε μια στιγμή κατά την οποία οι εγχώριοι προϋπολογισμοί τους δέχονται σοβαρή πίεση και, συνεπώς, προγράμματα που δεν έχουν εκτελεστεί έως σήμερα λόγω έλλειψης εθνικής χρηματοδότησης μπορούν να αρχίσουν και να διοχετεύσουν εκ νέου χρήμα στην οικονομία. Σύμφωνα με τον Μπαρόζο, οι προτάσεις αυτές είναι «μια έκτακτη απάντηση σε μια έκτακτη κατάσταση». Η ταχύτερη διάθεση των κονδυλίων αυτών, σε συνδυασμό με τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, «καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής για ενίσχυση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, συμβάλλοντας έτσι σε ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για την οικονομική ανάκαμψη. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ισχυρή οικονομική ένεση στις εθνικές οικονομίες, μειώνοντας παράλληλα την πίεση για τη συγχρηματοδότηση των έργων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Καλώ σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την απόφαση το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου τα κονδύλια να καταστούν διαθέσιμα έως τις αρχές του επόμενου έτους».
Σημειώνεται ότι το μέτρο δεν αντιπροσωπεύει νέα ή πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά επιτρέπει την πρόωρη καταβολή των κονδυλίων που ήδη δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της πολιτικών της ΕΕ για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
«Πλέον η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξοικονοµήσει σηµαντικούς πόρους από την αύξηση της κοινοτικής συνδροµής στο πρόγραµµα του ΕΣΠΑ στο 95%. Αυτό σηµαίνει ότι εξοικονοµούµε εθνικούς πόρους για να τους αξιοποιήσουµε µέσα από πιο ευέλικτα κανάλια για τη χρηµατοδότηση της πραγµατικής οικονοµίας και ταυτόχρονα να επιταχύνουµε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση έχει υποβάλει ήδη το σχετικό αίτηµα προς την Κοµισιόν για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης µε αφορµή την ανακοίνωση της Επιτροπής και τις δηλώσεις Μπαρόζο για τα ποσοστά συγχρηµατοδότησης των ευρωπαϊκών ταµείων. (ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: