Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Οι Ρώσοι, μας… προτιμούν - Ο Διονύσης Ψωμιάδης για την Τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/46a6a7692dead353b93d8d3a45bf6160_L.jpg 

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Για τεράστιο ενδιαφέρον από τους Βαλκάνιους και τους ρώσους, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, έκανε λόγο ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής... Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης
«Δυστυχώς μείναμε πολύ πίσω στην προσπάθειά μας για ανάπτυξη και αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας, καθώς εδώ και δυόμισι χρόνια, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού! Ωστόσο, πιστεύω ότι με μια μικρή προσπάθεια και ελάχιστο προϋπολογισμό, μπορούμε να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, καθώς υπάρχει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον από τους Βαλκάνιους φίλους μας και ιδιαίτερα τους φιλέλληνες Ρώσους, το οποίο μένει ανεκμετάλλευτο με δική μας ευθύνη». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα (7-13 Ιουνίου 2011) η οποία «στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία», με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, υπεύθυνου για τον τουρισμό, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κ-Μ στις εκθέσεις της Σόφιας και του Βελιγραδίου, καθώς και για τις συναντήσεις που είχε εκεί με στελέχη του Τουρισμού.
Κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Δ. Ψωμιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Αλεξάντερ Ράντκοφ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Μόσχας Σεργκέι Σπίλκο και άλλα σημαίνοντα στελέχη της ρωσικής τουριστικής αγοράς και της ελληνικής ομογένειας της Μόσχας. Ο αν. Περιφερειάρχης ανέπτυξε διεξοδικά τις προτάσεις και τις ενέργειες της Περιφέρειας για την τουριστική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας και την τόνωση του τουριστικού ρεύματος μέσα από την προσέλκυση Ρώσων τουριστών. Ο κ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για την ανάγκη συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγάλη τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ, που θα διεξαχθεί στη Μόσχα το Μάρτιο του 2012, καθώς και για την ανάγκη ενίσχυσης του γραφείου του ΕΟΤ Μόσχας, αλλά και των τουριστικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, με στόχο την καλύτερη δυνατή μεταξύ τους συνεργασία.
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης εξέφρασε την εκτίμησή του για την ύπαρξη αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος προς την Ελλάδα από σημαντικό μέρος του ρωσικού πληθυσμού, και σε άλλες μεγάλες πόλεις πέραν της Μόσχας, μια δυναμική που, όπως τόνισε, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της Κεντρικής Μακεδονίας. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας προκειμένου να προσελκύσουμε τους Ρώσους τουρίστες, μέσα από λογικές τιμές, πακέτα προσφορών και ποιοτικές υπηρεσίες», τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά στη θετική παρουσία και συνεισφορά στην προσπάθεια αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος είχε επισκεφθεί νωρίτερα τη ρωσική πρωτεύουσα..
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης υπογράμμισε παράλληλα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η πρόσφατη απομάκρυνση των Ρώσων τουριστών από τη γειτονική Τουρκία (για λόγους ασφάλειας, νοθευμένων ποτών κτλ) προς όφελος του ελληνικού τουρισμού. «Μια βδομάδα στην Ελλάδα είναι πιο φθηνή από μια βδομάδα στο σπίτι σας» ήταν ένα σλόγκαν που χρησιμοποιήθηκε και πήρε θετική δημοσιότητα στον Τύπο της ρωσικής πρωτεύουσας, που είναι μια από τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο. Επίσης, ο αν. Περιφερειάρχης έκανε ειδική μνεία στο τραγικό γεγονός του θανάτου τεσσάρων Ρώσων τουριστών στην Τουρκία  από νοθευμένα ποτά, γεγονός που πήρε πολύ μεγάλη έκταση στα ρωσικά ΜΜΕ.
Ο Διονύσης Ψωμιάδης μίλησε «τεράστιες προοπτικές επενδύσεων από Ρώσους στην Ελλάδα» καθώς και για τις δυνατότητες προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο αρχαιολογικός τουρισμός (Μέγας Αλέξανδρος, Πέλλα, Βεργίνα, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού κ.ά.) ο αθλητικός τουρισμός (φιλοξενία ομάδων κατά τη χειμερινή περίοδο) και ο θρησκευτικός - προσκυνηματικός τουρισμός στην Κεντρική Μακεδονία (Άγιο Όρος, βυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες κ.ά.), ο περιβαλλοντικός τουρισμός (Όλυμπος, χιονοδρομικά κέντρα κ.ά.), σπηλαιολογικός τουρισμός κ.ά. Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης πρότεινε ακόμη την πρόσκληση φιλοξενίας Ρώσων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική ή στην Πιερία για μία εβδομάδα το φθινόπωρο, με τη συνδρομή των ξενοδόχων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Δ. Ψωμιάδης αποκάλυψε και το σλόγκαν που κυοφορείται για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Κ-Μ: «Visit Central Macedonia. The Soul of Europe. The Spirit of Greece».
Επόμενη στρατηγική κίνηση της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Ρωσία είναι η διοργάνωση μεγάλης συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπου θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής παρουσίαση του τουριστικού προσώπου της Κεντρικής Μακεδονίας στη Ρωσία.
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης αναφέρθηκε στις 6 θεματικές συσκέψεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στις 7 Περιφερειακές Ενότητες. Στις προτεραιότητες της ΠΚΜ είναι η διά θαλάσσης (ferry boat) σύνδεση Πιερίας – Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης, ενώ έχει ήδη αναβαθμισθεί το Τμήμα Τουρισμού της ΠΚΜ σε Διεύθυνση.
Ανακοίνωσε τη σύσταση Επιτροπής για τον Τουρισμό με στελέχη από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Αύγουστο προκειμένου να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2011-2012. Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία τουριστικών γραφείων της ΠΚΜ στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία», στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς και σε επιλεγμένα σημεία στα Βαλκάνια, στη Γερμανία και στη Ρωσία.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο Δ. Ψωμιάδης, μελετάται η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του Λονδίνου (7-10/11/2011), του Τελ Αβίβ (Φεβρουάριος 2012), Βελιγραδίου (Φεβρουάριος 2012), Κωνσταντινούπολης (9-12/2/2012), Σόφιας (16-18/2/2012), Βερολίνου (7-11/3/2012), Μόσχας (21-24/3/2012), Βουκουρεστίου (Απρίλιος 2012), Λευκωσίας (Μάιος 2012). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: