Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ορθοπεταλιές!...

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, το Μνημόνιο 1 έκλεισε τον κύκλο του για να ακολουθήσει μάλλον ένα δεύτερο.. Μνημόνιο. Οι Βρυξέλλες θα ανάψουν το πράσινο φως για την καταβολή της 5ης δόσης του τρέχοντος πακέτου στήριξης καθώς και για τη χορήγηση συμπληρωματικού δανείου και έξτρα βοήθειας για ανάπτυξη. Μένει βέβαια να ψηφιστεί και ο εφαρμοστικός νόμος. Στις εκκλήσεις της Τρόικας για συναίνεση ανταποκρίθηκε η βουλευτής της ΝΔ κ. Έλσα Παπαδημητρίου που είπε «Ναι» στο Μεσοπρόθεσμο σε αντίθεση με τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουρουμπλή που ψήφισε «Όχι».

Στο εσωτερικό παρέμειναν, αν δεν ενισχύθηκαν, τα ελλείμματα πολιτικής αξιοπιστίας και ανησυχίας για την απώλεια κι άλλων θέσεων εργασίας που έχει πλήξει την αξιοπρεπή διαβίωση, αν όχι επιβίωση, των μικρομεσαίων και δημιούργησε πλεονάσματα κατήφειας στον κοσμάκη και αγανάκτησης στις πλατείες.

Η επικαιρότητα εκτός από τα σκληρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου για τους μικρομεσαίους  είχε και τη νέα παράγκα των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο.

Ο θείος Αφεντούλης παρακολούθησε τα νέα στο καφενείο παρέα με τον φίλο κ. «Αποξεραμένο», ιδιοκτήτη καταστήματος «Ένδυσης-Υπόδησης-Νεωτερισμών». Πριν απαό την κρίση έφερε το παρωνύμιο «Χλωρός» λόγω της «χυμώδους» τσέπης. Το Μνημόνιο 1 τον «ξέρανε». Αν και έκανε τις τιμές, «τιμούλες», οι πελάτες δύσκολα μπαίνουν στο μαγαζί, οι «σκασμένοι»!  Με το Μεσοπρόθεσμο ο θείος δεν έχασε ευκαιρία και το παρατσούκλι «Αποξεραμένος» ήταν φυσικό και επόμενο. Μετά τη «βάφτιση» (λέμε τώρα!) ο «νεοφώτιστος» στις έκτακτες εισφορές του Μεσοπρόθεσμου ξεράθηκε από τα γέλια. Η συμπεριφορά του προκάλεσε την άμεση «εξανάσταση» του αναδόχου που φώναξε: «Αβγά σού καθαρίζουν;»!

«Να φέρω τσιπουράκια;» πετάχτηκε ο καφετζής. Πέρασε η εποχή του «συγγνώμη δεν άκουσα» όταν έδιναν παραγγελία οι πελάτες. Με την ύφεση οι μεζέδες ψάχνουν τις μασέλες των μερακλήδων κι αραχνιάζουν μαζί τους! Αν δεν απατάται ο θείος, κάποιοι έχουν πει ότι οι κρίσεις ανέδειξαν νέες μορφές ηθών και κοινωνιών. Ε, η τρέχουσα κρίση έχει δημιουργήσει ήδη έναν καφετζή… «homus sveltus»!

«Να βάλεις την τηλεόραση να παίζει, αφού κλείσεις τον ήχο του εμπειροτέχνη αναλυτή από δω!» είπε ο κ. «Αποξεραμένος» στον καφετζή, χαμογελώντας.

«Γελάς με τα χάλια σου;» ρώτησε ο Αφεντούλης.

«Με τα δικά σου» απάντησε εκείνος,

«Αποξεράθηκα κι εγώ;» απόρησε ο αναλυτής.

«Συνελήφθης από το Μακροπρόθεσμο για κατοχή μικροσύνταξης!» εξήγησε ο κ. «Αποξεραμένος».

«Θα πάρετε κάτι ή θα παίζει τζάμπα η Τι-Βι;» υπενθύμισε ο καφετζής.

«Μια γκαζόζα» αποκρίθηκε ο Αφεντούλης ενώ ο φίλος έδωσε την παραγγελιά: «Τίποτας»!!!

«Με δύο καθαρά!» διευκρίνισε ο θείος.

«Θέλετε κρούσταλλα;» φώναξε ο καταστηματάρχης. Βλέπετε υπάρχουν και τα καλαμάκια που δεν χρειάζονται πλύσιμο!

Μόλις άρχισε η ανάλυση των μέτρων που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο, στο δελτίο ειδήσεων, επικράτησε απόλυτη ησυχία. Αυτά τους έκαιγαν στο καφενείο. Οι παράγκες να «πέσουν και να πλακώσουν», που λέει ο λόγος, όλους όσοι εγκλημάτησαν με τα στοιχήματα στο ποδόσφαιρο και βρέθηκαν στα χέρια της Δικαιοσύνης που ξέρει πολύ καλά να τους περιποιηθεί εφόσον αποδειχτούν ένοχοι. Πάντως οι αρχές να έχουν υπόψη ότι ο θείος ουδέποτε στοιχημάτισε, εκτός από την παραμονή κάθε εκλογικής αναμέτρησης με τη σύζυγο, κυρία Πολυτίμη. Η θεία κερδίζει συνέχεια τον εμπειροτέχνη πολιτικό αναλυτή, τις αστοχίες του μέσα!

Οι φίλοι άκουσαν για τη φοροκαταιγίδα που έρχεται και ο κ. «Αποξεραμένος» τραγούδησε: «Τα ποδήλατά μας όπως τα όνειρά μας ξέρουν από ανηφοριές»!

«Πάμε για ορθοπεταλιές;» ρώτησε ο αναλυτής.

«Μην τρέχετε πολύ κι έχουμε κανένα “accident” (ατύχημα). Θυμάστε τι έπαθε ο Γιώργος με το ποδήλατο;» συμβούλεψε ο καφετζής.

«Αξ και ξερός που θα πεις “ άξιντεντ”!» ούρλιαξε ο θείος. Θυμώνει μόλις ακούει τη διάλεκτο των «Τροϊκανών»!

Οι φίλοι περιμένουν να δουν τις αντοχές του Αντώνη. Από την πολλή πίεση του «βγήκε το λάδι» στη σύνοδο του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος αλλά τα είπε και τα εξήγησε καλά οπότε δικαιούται να άδει: «Για μένα άξιος κριτής είναι μονάχα ο λαός».

«Πάμε για ορθοπεταλιές;» επανέλαβε ο κ. «Αποξεραμένος».

«Ίδωμεν…» απάντησε ο Αφεντούλης.

-Ω-
http://www.olympio-bima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: