Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Κομισιόν: Αμεση θετική αντίδραση στην επιστολή Παπανδρέου για το ΕΣΠΑ Θετικά υποδέχτηκαν οι Βρυξέλλες την επιστολή Παπανδρέου σε Μπαρόζο

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/7640A776821609A0E4316BD9F908B1E1.jpg 

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011
Θετικά υποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες την Παρασκευή την επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της.. Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011  για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά της Κομισιόν αναγνωρίζεται μεταξύ άλλων η δυσκολία εξεύρεσης πόρων από την Ελλάδα και σημειώνεται ότι «
εξετάζονται μέτρα που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση του υπολοίπου μέρους της δαπάνης, δηλαδή της εθνικής συμμετοχής» για το ΕΣΠΑ, μετά το αίτημα Παπανδρέου για αναστολή της εθνικής συμμετοχής.
«Η επιστολή του κ. Παπανδρέου είναι σημαντική και άκρως επίκαιρη αφού ανταποκρίνεται άμεσα στην πρόταση του Προέδρου Μπαρόζο να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασιστικά στην ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» δηλώνει στο «Βήμα» ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνης, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται σήμερα Παρασκευή.

«Ο Πρόεδρος Μπαρόζο έχει ήδη συζητήσει το θέμα, όχι μόνον με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, αλλά το παρουσίασε επίσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Ιουνίου 2011 σε όλους τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε. οι οποίοι εκδήλωσαν την υποστήριξή τους» προσθέτει.

Η Κομισιόν ανακοινώνει ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

«1. Την ενίσχυση της ικανότητας της Ελλάδας να απορροφήσει πόρους από τα Ταμεία της Ε.Ε. και την επιτάχυνση της χρήσης των κονδυλίων αυτών προκειμένου να ενθαρρύνει, κυρίως μέσω εκτέλεσης νέων έργων, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

2. Την αύξηση του ποσοστού κοινοτικής χρηματοδότησης των έργων στο μέγιστο δυνατόν που σύμφωνα με τους κανονισμούς μπορεί να φτάσει μέχρι το 85% της συνολικής δαπάνης.

3. Την εξέταση μέτρων που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση του υπολοίπου μέρους της δαπάνης, δηλαδή της εθνικής συμμετοχής, από άλλες πηγές, δεδομένης της δυσκολίας εξεύρεσης διαθέσιμων ελληνικών πόρων.

4. Την κατάρτιση ενός σημαντικού προγράμματος για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τις ελληνικές υπηρεσίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ούτως ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής».

«Με αυτήν την πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει την ταχεία διοχέτευση στην ελληνική οικονομία κονδυλίων ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας παράλληλα με την εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης» σημειώνει ο κ. Καρβούνης και προσθέτει: «Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα γίνει λεπτομερής διαμόρφωση του σχεδίου αυτού με τη στενή συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης, ούτως ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή του προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών».(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: