Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Γ. Παπανδρέου - Δριμεία επίθεση κατά των οίκων αξιολόγησης Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/364E7055CC24F80D46BC18F7A2060E51.jpg 

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011
«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις στην Ελλάδα, κάνοντας το πατριωτικό μας καθήκον για να σωθεί η χώρα. Αποφάσεις αναγκαίες, ώστε να..
σωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.»
Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προς τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που συνεδριάζουν στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Παρά το γεγονός ότι τα θέματα του συνεδρίου είναι κυρίως οι επιπτώσεις από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι συνέπειες από την πυρηνική τραγωδία της Φουκουσίμα, το ελληνικό οικονομικό θέμα κυριαρχεί στις ομιλίες των 300 σοσιαλιστών ηγετών.

«Αν οι οίκοι υποβαθμίσουν κατά μία βαθμίδα την Ελλάδα, θα έχουν μεγαλύτερη δύναμη από την Βουλή των Ελλήνων»

Επίθεση εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός κατά των οίκων αξιολόγησης, προκαλώντας την επιδοκιμασία των σοσιαλιστών ηγετών. Εθεσε μάλιστα το ερώτημα αν είμαστε αδύναμοι για να τους αντιμετωπίσουμε. Το σημαντικότερο είναι ότι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τι θα σημαίνει για την Ελλάδα, αν οι οίκοι την υποβαθμίσουν κατά μία ακόμα βαθμίδα. Τότε, όπως είπε, οι οίκοι θα έχουν περισσότερη επιρροή από τη Βουλή των Ελλήνων, πράγμα που είναι, όπως σημείωσε απαράδεκτο. Δεν ζήτησε τον εξοβελισμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών από το δημόσιο διάλογο. Αντιθέτως τόνισε ότι έχουν θέση σ΄αυτόν, αλλά δεν είναι δυνατόν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Τέλος κατηγόρησε και τα ΜΜΕ, για τα οποία ανέφερε ότι προβλέπουν συνεχώς καταστροφές και με τις αναλύσεις ή την προπαγάνδα τους εκμεταλλεύονται τον φόβο του κόσμου. Τα ΜΜΕ, είπε χαμογελώντας ,προέβλεπαν καθημερινά πτώχευση, αλλά «εμείς αντέχουμε».


Με την ομιλία του ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup της Κυριακής, τονίζοντας ότι η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και του εφαρμοστικού νόμου είναι σαφής ένδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε επίσης τους ευρωπαίους πολίτες και τα κοινοβούλια των ξένων χωρών για την αλληλεγγύη που δείχνουν, μέσω της συμμετοχής των χωρών - μελών της ΕΕ στο νέο πακέτο βοήθειας.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις που εβδομάδες τώρα γίνονται στους δρόμους και στις πλατείες, λέγοντας ότι αυτοί που διαδηλώνουν, δεν διαδηλώνουν μόνον για τα μέτρα, για τη λιτότητα, αλλά για την ανάγκη να υπάρξει ένα πιο δίκαιο και  πιο υπεύθυνο σύστημα. Ζητούν, είπε, όσοι διαδηλώνουν ανανέωση της Δημοκρατίας. Οι διαδηλώσεις γίνονται και για το όραμα, και για το μέλλον και για τη δημοκρατία.

Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο «ύβρις» για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση της εξουσίας. Αντί για  ανοικτή  διακυβέρνηση, υπήρχαν οι πελατειακές  σχέσεις, κατασπατάληση πόρων, ενίσχυση των ισχυρών έναντι των φτωχών.

Η Ελλάδα, είπε δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά είναι χώρα που υπέστη κακή διαχείριση. Η κακοδιαχείριση δεν είναι τεχνικός όρος, αλλά πολιτικός και αναρωτήθηκε «πόσο δημοκρατικά διαχειριζόμαστε την εξουσία;» Επιτέθηκε στη Ν.Δ.,  λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε οικονομικό και κοινωνικό χάος. Αλλά, όπως είπε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ ανέλαβε τις ευθύνες της:  «Μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και η Ευρώπη, να προχωρήσουμε στις αλλαγές» Ευχαρίστησε εν συνεχεία τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς λαούς για τη στήριξη και τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τη σοσιαλιστική οικογένεια. Σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, σημείωσε, χρειαζόμαστε φίλους για να κερδίσουμε το στοίχημα και θα το κερδίσουμε.»

Εντυπωσιακά τα μέτρα ασφαλείας στη Βουλιαγμένη - Ακύρωσε τη συμμετοχή της η Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Στον 6ο όροφο  των πολυτελών εγκαταστάσεων του «Ναυσικά» στον Αστέρα Βουλιαγμένης συγκεντρώθηκαν οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι να σημειωθεί ότι ήρθαν στην Ελλάδα με δικά τους έξοδα, χωρίς να χρεώσουν το ΠαΣοΚ.  
Η υποψήφια για το χρίσμα των Γάλλων σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές κυρία Σεγκολέν  Ρουγιάλ, τη τελευταία στιγμή ακύρωσε, επικαλούμενη φόρτο εργασίας,  την άφιξή της στην Ελλάδα, και δεν συμμετέχει στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι εντυπωσιακά.  Όπως εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των τούρκων δημοσιογράφων που ακολουθούν τον κ. Κεμάλ Κιλιτσταρόγλου αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα συναντηθεί μάλιστα κατ΄ιδίαν με τον κ. Παπανδρέου. Ο τούρκος πολιτικός ζητεί από τον πρωθυπουργό Ερντογάν να εφαρμοσθούν τα δημοκρατικά δικαίωματα στην Τουρκία, τη στιγμή που νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμμάτός του, του «Δημοκρατικού Λαού», βρίσκονται σε φυλακές. Στο πάνελ των ομιλητών βρίσκονται και… μπλόγκερς από την Αίγυπτο, την Υμένη και από άλλες αραβικές χώρες που οι λαοί τους έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της τυρανίας.

Ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης μιλώντας στο συνέδριο είπε στους σοσιαλιστές ηγέτες ότι η χώρα μας παρά τις μεγάλες προκλήσεις , το ΠαΣοΚ παραμένει προσηλωμένο σε μια εξωστρεφή πολιτική προσέγγιση.

Σημαντικές συναντήσεις

Σημαντική χαρακτηρίζεται από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η συνάντηση που θα έχει, στα πλαίσια του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Βουλής της Φινλανδίας κ. Ερο Χαϊναλουόμα, αφού η Φινλανδία είναι από τις χώρες που διατηρούν σκληρή στάση έναντι του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Ακόμα και οι σοσιαλιστές της Φινλανδίας έχουν ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα προκειμένου να εγκρίνουν το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας.
Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο κ. Παπανδρέου θα αναφέρει στον Πρόεδρο της Φινλανδικής Βουλής τις προσπάθειες που έγιναν στον οικονομικό τομέα και θα του επισημάνει ότι το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και ο εφαρμοστικός νόμος που ψήφισε προσφάτως η Βουλή αποτελούν εγγύηση ότι και σαφής ένδειξη της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Επιπλέον σημαντική χαρακτηρίζεται και η συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στη Σοσιαλιστική Διεθνή κ. Λιου Τζιεγίν αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Σχέσεων. Και αυτό επειδή η Κίνα έχει ήδη προσφερθεί να δώσει χέρι βοηθείας σε χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται είναι πολύ πιθανόν στη συνάντηση αυτή να επισημοποιηθεί και η ημερομηνία της επίσκεψης του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα, που οι κινέζοι δημοσιογράφοι την προσδιορίζουν για τις 22 Ιουλίου.
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του κ. Πολ Ράσμουσεν, (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλισιτκού Κόμματος) ο οποίος κρατώντας ένα i’phone εξήγησε ότι με τη νέα τεχνολογία δεν μπορεί κανείς στην Συρία ή στη Υεμένη να κλείσει τα σύνορα και αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι η ομορφότερη χώρα του πλανήτη.
ΒΗΜΑ - Νίκος Χασαπόπουλος
ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: