Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αντάλλαγμα για την ευρωβοήθεια;

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τα βλέμματα στρέφονται στις Βρυξέλλες, ηγέτες και πολιτικές ομάδες διατυπώνουν τις τελικές θέσεις τους για τη Σύνοδο Κορυφής. Ελλάδα και Ιρλανδία προσδοκούν οικονομική βοήθεια ή αναδιαπραγμάτευση της βοήθειας
Την ίδια ώρα ..........
Πορτογαλία και Ισπανία παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Ο Γάλλος Ζόζεφ Ντολ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, πιστεύει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα επέλθει συμφωνία, γιατί ...πρέπει να επέλθει συμφωνία.
«Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία, δεν γίνεται διαφορετικά. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορούμε στη Γαλλία να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 60 και στη Γερμανία στα 67. Θέλουμε ενιαίους κανόνες για όλη την Ευρώπη, μόνο έτσι θα διατηρήσουμε σταθερό το ευρώ» τονίζει ο Ζόζεφ Ντολ στην Deutsche Welle.
Είναι λοιπόν το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας το αντάλλαγμα της αλληλεγγύης; Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάρκους Φέρμπερ προτιμά να κάνει λόγο για «καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής», για τον οποίο θα πρέπει να έχουμε κατ΄αρχήν συμφωνία την Παρασκευή.
Φέρμπερ: Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Φέρμπερ: "Στόχος είναι η σύγκλιση των οικονομιών"«Πιστεύω ότι το στοίχημα είναι ευρύτερο. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να αποκτήσουν ανταγωνιστική βιομηχανία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες, ώστε να επιβιώσουν στην ενιαία αγορά. Στόχος είναι η σύγκλιση των οικονομιών. Η εσωτερική αγορά βοηθάει, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Το Σύμφωνο Σταθερότητας επίσης δεν αρκεί, όπως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία επιχειρεί λοιπόν να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και τη σύγκλιση εντός της Ευρωζώνης».
Ανταγωνιστικότητα = Σύγκλιση;
Η αντίληψη αυτή διατυπώνεται πλέον συχνά σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο: «Σύγκλιση οικονομιών» δεν γίνεται με επιδοτήσεις, αλλά με μεταρρυθμίσεις. «Αλληλεγγύη» δεν σημαίνει μόνο μεταφορά πόρων, αλλά και προσαρμογή σε υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, επισημαίνει ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζοζέφ Ντολ.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να βοηθήσουμε τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι όλα αυτά. Αλλά θα πρέπει και αυτές οι χώρες από την πλευρά τους να προσαρμοστούν στα δικά μας δεδομένα, υιοθετώντας παρόμοια νομοθεσία, για παράδειγμα στη φορολογία. Ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη».
Διαμετρικά αντίθετη άποψη εκφράζει η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Όχι μόνο απορρίπτει την οικονομική πολιτική της πλειοψηφίας, αλλά και αμφισβητεί και την ικανότητά της να συνθέσει τις αντικρουόμενες απόψεις στη Σύνοδο Κορυφής. Η Σύνοδος της Παρασκευής δεν θα αποφέρει παρά γενικολογίες, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Λόταρ Μπίσκυ:
Μπίσκυ: Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μπίσκυ: "Νομίζω ότι θα γίνει πολύς θόρυβος για το τίποτα"«Οι προσδοκίες μου δεν είναι ιδιαίτερα θετικές μετά από όσα έχω δει τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι θα γίνει πολύς θόρυβος για το τίποτα, δεν το λέω απαξιωτικά, απλώς θα ακούσουμε τις γνωστές υποσχέσεις περί ευρωπαϊκής συνεργασίας. Θα ήμουν βέβαια ευτυχής αν υπήρχε συμφωνία. Ο κίνδυνος να διαλυθεί ή να εκφυλισθεί η ευρωζώνη αν πάμε σε μία Ευρώπη των δύο ταχυτήτων είναι τόσο προφανής, που νομίζω ότι θα έπρεπε κανείς να εθελοτυφλεί για να μην τον συνειδητοποιεί» τονίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Στο 6% το πορτογαλικό διετές ομόλογο
Λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης η Πορτογαλία δοκίμασε τις αντοχές της: άντλησε στις διεθνείς αγορές ένα δισεκατομμύριο ευρώ με διετές ομόλογο, αλλά πλήρωσε αυξημένο επιτόκιο που πλησιάζει το 6%. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ανησυχητική ένδειξη, που φέρνει την Πορτογαλία πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ έχει διαφορετική άποψη:
«Το 6% δεν είναι ανησυχητικό, είναι απλώς μία ρεαλιστική αποτίμηση της αγοράς. Ανησυχητικό θα ήταν το 10%. Τα σημερινά σπρεντ είναι νομίζω ανεκτά σε σχέση με τις χώρες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, αν δούμε το γενικότερο πλαίσιο, στο οποίο λειτουργεί η οικονομία της Πορτογαλίας...» λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
http://heraklion1.blogspot.com/2011/03/blog-post_4243.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: