Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), ανάμεσα σε αυτούς και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Πλατέος, με... προειδοποιητική 24ωρη απεργία την Παρασκευή. Τη Δευτέρα με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Πρώτη αντίδραση
Η 24ωρη αυτή απεργία είναι η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων στην απόφαση της ΑΤΕBank να βγάλει στο σφυρί το ποσοστό 82,07% που κατέχει στη βορειοελλαδική βιομηχανία. Το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδρίασε ο σύλλογος των υπαλλήλων κεντρικών υπηρεσιών της ζαχαροβιομηχανίας, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα το μέλλον των κινητοποιήσεων τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου του επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας.
Η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση αφορά τους εργαζομένους στις μονάδες της εταιρείας της Ορεστιάδας, του Πλατέος και των Σερρών, ενώ όπως μας είπε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο εργοστάσιο του Πλατέος Σταύρος Κανσίζογλου, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για να μην πουληθεί η ΕΒΖ από την ΑΤΕ. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Εμείς προσπαθούμε με όλο μας το είναι να αποτρέψουμε την πώληση της ΕΒΖ η οποία θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το Νομό Ημαθίας αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε το μαρασμό της περιοχής και της υπαίθρου», μας είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση μας ποίες θα είναι οι περαιτέρω κινητοποιήσεις των εργαζομένων μας απάντησε πως οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν κι άλλες κινητοποιήσεις τις οποίες όμως θα ανακοινώσουν μετά την σύσκεψη της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Ημαθίας.
Θυμίζουμε πάντως, πως την προηγούμενη εβδομάδα η ομοσπονδία, που εκπροσωπεί 450 εργαζομένους στην ΕΒΖ, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα και τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη.
Σιγή ιχθύος
Από την πλευρά της , η διοίκηση της ΕΒΖ τηρεί σιγή ιχθύος, καθώς ο σύμβουλος που αναμένεται να προσλάβει ο μεγαλομέτοχος είναι αυτός που θα κινήσει τα νήματα για την πώληση των συμμετοχών της στην ΕΒΖ και στην ΕΛΒΙΖ. Σημειώνεται ότι η ΑΤΕ κατέχει το 82% της ΕΛΒΙΖ.
Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου
Όπως προαναφέραμε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, Κεντρικής 3 στη Βέροια, ευρεία σύσκεψη πολιτικών και κοινωνικών φορέων της Κεντροδυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Η πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Λάρισας, βουλευτές, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της ΑΤΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωποι της διοίκησης της ΕΒΖ, εκπρόσωποι των κατά τόπους ΕΑΣ, εκπρόσωποι του Συλλόγου τευτλοπαραγωγών, εργαζόμενοι της ΕΒΖ Πλατέος, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων των αντίστοιχων νομών, ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών.
Η «Μ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκο Ουσουλτζόγλου ο οποίος μας είπε τα εξής: «Είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, καθώς αν πουληθεί η ΕΒΖ αυτό θα φέρει ένα καίριο πλήγμα σε άλλους τομείς της οικονομίας της Ημαθίας και της Βόρειας Ελλάδος, Μην ξεχνάτε πως θα αποτελέσει και ένα καίριο πλήγμα και στην κοινωνία του νομού μας με την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Το Επιμελητήριο Ημαθίας μπαίνει μπροστά και σε αυτό το θέμα και καλούμε όλους τους φορείς να συμμετέχουν», μας είπε χαρακτηριστικά.
Στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες
Εξάλλου, οι εξελίξεις στην πάλαι ποτέ κραταιά ζαχαροβιομηχανία προκαλεί τριγμούς και στις τάξεις των τευτλοπαραγωγών, αρκετοί από τους οποίους παρουσιάζονται έτοιμοι να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, μετά και τις χαμηλές τιμές που αναμένεται να λάβουν. Να τονιστεί ότι η ελληνική τευτλοκαλλιέργεια, μετά την αναθεώρηση του τομέα ζάχαρης το 2006 και τις παλινωδίες στην τιμολογιακή πολιτική, κυριολεκτικά δίνει μάχη με τον χρόνο. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που συμμετείχαν στη μεταρρύθμιση, αποποιούμενη τελικά το 50,01% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης, μειώνοντας την ποσόστωσή της κατά 158.799,80 τόνους ζάχαρης, έχοντας πλέον δικαίωμα παραγωγής 158.702 τόνων ζάχαρης. Σημειώνεται ότι το 2010, που ήταν ένα από τα χειρότερη έτη της τελευταίας δεκαετίας για τη συγκεκριμένη παραγωγή, καλλιεργήθηκαν 136.000 στρέμματα, έναντι 234.000 στρεμμάτων το 2009, και το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών προσγειώθηκε απότομα στα 27,9 εκατ. πέρυσι από 57,9 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο.
Πάντως, πριν από ένα μήνα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τευτλοπαραγωγούς στα γραφεία της ΕΒΖ, απηύθυνε πρόσκληση να επενδύσουν και φέτος στην καλλιέργεια του προϊόντος. .(http://maknews.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου