Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Απασχόληση ανέργων, απολυμένων "ΚΟΡΤΑΓΚ" και "ΤΙΝ ΦΙΛ"

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 Τοπικά

Επιστολή του Βουλευτή Θανάση Παπαγεωργίου προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη για την ένταξη των ανέργων απολυμένων των εργοστασίων "ΚΟΡΤΑΓΚ" και "ΤΙΝ – ΦΙΛ" σε προγράμματα ....απασχόλησης
Ο κ. Παπαγεωργίου επανέρχεται για μια ακόμη φορά – έχει στείλει τον περασμένο χρόνο κι άλλες επιστολές, έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και είχε συναντήσεις στο αρμόδιο υπουργείο - επιμένοντας στην ανεύρεση λύσης για την τακτοποίηση των απολυμένων και ανέργων των παραπάνω εργοστασίων.

Ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως το κλείσιμο των δύο εργοστασίων, της ΚΟΡΤΑΓΚ (κλωστοϋφαντουργίας) και της ΤΙΝ ΦΙΛ (βαφεία-φινιστήρια), είναι μέρος του προβλήματος που αντιμετώπισε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας.

Σε πολλές περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχουν ληφθεί μέτρα υπέρ των απολυμένων, είτε εντάσσοντας τους σε ρυθμίσεις συνταξιοδότησης είτε σε επιδοτούμενα προγράμματα ΟΑΕΔ, Ολοκληρωμένης Παρέμβασης, Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.α.

Στην Πιερία, οι απολυμένοι των δύο εργοστασίων, όχι μόνο μένουν απλήρωτοι από τον πρώην εργοδότη τους, αλλά δεν έτυχαν και των ευεργετικών ρυθμίσεων ή δεν εντάχτηκαν σε προγράμματα απασχόλησης με αποτέλεσμα, σήμερα, 6 χρόνια μετά την απόλυσή τους, να παραμένουν άνεργοι και να αισθάνονται κατάφορα αδικημένοι σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους άλλων περιοχών της χώρας που έτυχαν ευεργετικών ρυθμίσεων.

Σήμερα από τους 150 περίπου ομαδικά απολυμένους από τα εργοστάσια αυτά, βρίσκονται σε αδιέξοδο και άνεργοι περίπου 90, αφού βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο χωρίς καμιά προοπτική, χωρίς καμιά βοήθεια και ευκαιρίες εργασίας. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται λίγα χρόνια πριν την συνταξιοδότηση γι αυτό και δεν έχουν πολλές ευκαιρίες εύρεσης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Στο χρόνο που πέρασε παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των ιδίων, του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, αν και υπήρξε δέσμευση ότι θα ενταχθούν σε προγράμματα της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του Ν. 3845/2010, δεν κατέστει δυνατό να βρεθούν θέσεις εργασίας για να εργαστούν να συμπληρώσουν ένσημα και χρόνο εργασίας ώστε να συνταξιοδοτηθούν.

Ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος μαζί με την επιστολή που απέστειλε έχει ζητήσει και συνάντηση με την Υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την δρομολόγηση λύσης στο πρόβλημα, καταλήγει στην επιστολή του προς την κ. Κατσέλη:

"Κυρία Υπουργέ,

Οι απολυμένοι άνεργοι των εργοστασίων ΚΟΡΤΑΓΚ και ΤΙΝ ΦΙΛ δικαιούνται της ίδιας μεταχείρισης με τους απολυμένους άλλων κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα.

Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστεί και στη δική τους περίπτωση ότι εφαρμόστηκε και σε άλλες περιπτώσεις απολυμένων εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας που έκλεισαν ή να ενταχθούν σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με ειδικές ρυθμίσεις.

Ειδικότερα σε προγράμματα για μακροχρόνια άνεργους είτε βρίσκονται σε ηλικία κάτω των 55 ετών, είτε άνω των 55 ετών και κοντά στο χρόνο συνταξιοδότησής τους".

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: