Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Φόβοι για εκατόμβη νεκρών μετά τον σεισμό 8,9 Ρίχτερ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011
Προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν εκδώσει οι αρχές 20 χωρών από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία μέχρι την Καλιφόρνια και τις... δυτικές ακτές του Καναδά.
Μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία και έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, δημιουργήθηκε ένα γιγαντιαίο τσουνάμι ύψους 10 μέτρων το οποίο σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 29 νεκρούς, όμως ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Η προειδοποίηση ισχύει για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ταϊβάν, τη νήσο Γκουάμ, δεκάδες νησιά-κρατίδια του Ειρηνικού, τη Χιλή, την Αλάσκα, τη Χαβάη, καθώς και  τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ (Καλιφόρνια και Όρεγκον) και του Καναδά.

Στη Χαβάη, οι σειρήνες ήχησαν στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας), προειδοποιώντας ότι το τσουνάμι αναμένεται στις ακτές των νησιών της γύρω στις τρεις το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:46 (ώρα Ελλάδος - 14:46 τοπική ώρα) και η αρχική μέτρησή του ήταν 7,9 Ρίχτερ, για να αναβαθμιστεί λίγο αργότερα σε 8,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια στα 8,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 100 χλμ από τη βορειοανατολική ακτή της νήσου Χονσού, στον Ειρηνικό
Ωκεανό, σε βάθος περίπου 25 χλμ και 380 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Τόκιο.

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησε τεράστιο τσουνάμι που παρέσυρε σπίτια, αυτοκίνητα και ανθρώπους.
Τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας έκλεισαν ενώ σημειώθηκαν αρκετές πυρκαγιές σε κτίρια και σπίτια πιθανότατα από διαρροή γκαζιού και σπάσιμο των εγκαταστάσεων από το σεισμό, το τσουνάμι ή και τον τεράστιο όγκο λάσπης που κάλυψε τις παραλιακές περιοχές.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε και στο διυλιστήριο πετρελαίου στην πόλη Ιντσιχάρα με τις φλόγες να υψώνονται στα 30 μέτρα. 

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tohoku Electric Power Co στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, που κηρύσσεται όταν υπάρχει επιβεβαίωση διαρροής ραδιενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο ή όταν ένα σύστημα ψύξης αντιδραστήρα παρουσιάσει βλάβη. 
Από Syndesmos71

Δεν υπάρχουν σχόλια: