Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Μια μεγάλη ανάσα

anasa
 
Εξήντα εκατομμύρια ευρώ, «περιμένουν» τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, για να «πάρουν μια μεγάλη ανάσα» (για να χρησιμοποιήσουμε τον.. τίτλο του προγράμματος).
Το Πρόγραμμα «Πάρε μια μεγάλη ανάσα-Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» εντάσσεται στο  Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013, και αποσκοπεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο  υπεύθυνος έργου-προβολής και Δημοσιότητας της ΚΕΠΑ - ΑΝΕΜ - ΕΦΕΠΑΕ για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία  Γιάννης Τσιτσόπουλος, στον μετασχηματισμό της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας προς νέα ή διαφοροποιημένα προϊόντα και μεταποιητικές υπηρεσίες. Στους στόχους, εντάσσεται και η ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Στο πρόγραμμα (το οποίο τροποποιήθηκε κατά το βέλτιστο μετά την αρχική ανακοίνωσή του τον Ιούνη του 2010) μπορούν να υποβάλλουν πρόταση, οι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οι νέες και υπό σύσταση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών.  Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης οι λοιπές επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης ή άλλων τομέων (π.χ. εμπόριο, υπηρεσίες) που επιθυμούν να επεκταθούν σε μεταποιητικές δραστηριότητες σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Προγράμματος.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιτσόπουλος, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 200 εκ. ευρώ (Δημόσια Δαπάνη) το οποίο κατανέμεται σε 140 εκ. ευρώ για τις υφισταμένες επιχειρήσεις και 40 εκ. ευρώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις και 20 εκ. ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Από τα 200 εκ. ευρώ, τα 60 προορίζονται για τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 100.000 ευρώ έως 800.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις.(ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: