Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Το έργο "κώλυσε" στην γραφειοκρατική αντίληψη του κεντρικού κράτους Για δεύτερη φορά σταματά η κατασκευή του δρόμου Σκοτίνας - π. Σκοτίνας

Πέμπτη, 18 Νοέμβριος 2010  Τοπικά
Ένα αναπτυξιακό έργο τεράστιας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Πιερίας, ο δρόμος Σκοτίνας - Παλαιάς Σκοτίνας, που κατασκευάζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας ...σταμάτησε για δεύτερη φορά η κατασκευή του.
Πρόκειται για έναν δρόμο που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε από το 2002 με κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και καθώς ο πρώτος ανάδοχος δεν κατάφερε να τον ολοκληρώσει και κηρύχθηκε έκπτωτος, το έργο επαναπροκηρύχθηκε το Νοέμβριο του 2009, με νέα μελέτη και με προϋπολογισμό 1.185.000 ευρώ, ώστε να αποπερατωθεί.

Σήμερα ο δρόμος έχει ολοκληρωθεί κατά το 60%, δηλαδή τα 4,5 χιλιόμετρα, ενώ συγχρόνως έχει γίνει και η υποδομή στο υπόλοιπο κομμάτι, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών εργασιών απορροής των υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας του δρόμου.

Το έργο κώλυσε στη γραφειοκρατική αντίληψη του κεντρικού κράτους, καθώς μετά από εκτίμηση υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Αθήνας δεν εγκρίνεται η χρηματοδότηση της νέας εργολαβίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με συνέπεια ο ανάδοχος του έργου να ζητά τη λύση της σύμβασης.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου χαρακτήρισε το έργο ως ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, τονίζοντας ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το 60% του δρόμου και έχουν γίνει όλες οι υποδομές, ώστε με μια μικρή χρηματοδότηση το έργο να συνεχιστεί από τη νέα αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

"Πραγματικά θα έλεγε κανείς ότι το γεφύρι της Άρτας στη σύγχρονη εποχή είναι αυτός ο δρόμος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης και πρόσθεσε ότι "λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και αρτηριοσκλήρωσης του ελληνικού κράτους, καθώς κατά την άποψη κάποιων υπαλλήλων το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να πληρωθεί ο εργολάβος".

"Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να απευθυνθώ στους πολίτες της Σκοτίνας και να τους πω ότι δυστυχώς ένα έργο που ήταν μια μεγάλη επιθυμία για αυτούς αλλά και για εμένα δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί στη δική μου θητεία", είπε ο Νομάρχης και διαβεβαίωσε ότι θα επιμένει και θα αγωνιστεί στην κατεύθυνση το έργο να ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Εταιρίας Οδών και Γεφυρών Νικόλαος Κερίδης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι οι εργασίες του έργου βρισκόταν σε μια πολύ καλή φάση και το 60% του έργου είχε αποπερατωθεί.

"Για λόγους έξω από κάθε λογική δημιουργήθηκε πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του έργου, με αποτέλεσμα να είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ζητήσουμε τη διάλυση του έργου και να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τα χρήματα, τα οποία είναι εξασφαλισμένα από τη Νομαρχία και πλέον προσπαθούμε να διεκδικήσουμε τις πιστώσεις από το δημόσιο λογιστικό", ανέφερε ο κ. Κερίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: