Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«ΜΑΧΑΙΡΙ» σε δαπάνες δήμων, Νοσοκομείων κ.α.



Πέμπτη, 18 Νοέμβριος 2010
Και στα επιδόματα του ΔημοσίουΝέες περικοπές 200 εκατ. ευρώ σε μισθούς
Τρόικα: «Εφαρμόστε αυτά που υπογράψατε - Προχωρήστε σε απολύσεις»
Θα αυξηθεί από φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης; Έρχονται πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ
Έκλεισε  χθες το πακέτο των ...μέτρων του 2011, τα οποία θα ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, με τη φιλοδοξία να καλύψει και τις δραματικές αστοχίες που καταγράφονται εντός του 2010.
Στη σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, των υφυπουργών και στελεχών του ΥΠΟΙΚ, πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα επιλεγούν από τις εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ και στη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ δεδομένα θεωρούνται τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το καλοκαίρι με την τρόικα και περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού έχουν σχεδιαστεί με βάση τα αποτελέσματα των αναθεωρήσεων του ελλείμματος και χρέους από τη Eurostat και οι στόχοι του 2011 θα οριστικοποιηθούν αφού εγκριθούν από το κλιμάκιο της τρόικας. Το έλλειμμα του 2009, μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat, διαμορφώθηκε στο 15,4% και του 2010 θα φτάνει στο 9,4% του ΑΕΠ.

Αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι στο ποσοστό 9,4%, περιλαμβάνεται τόσο η μεταφερόμενη από το 2009 επίπτωση, όσο και η υστέρηση των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού το ύψος της οποίας, το ΥΠΟΙΚ το υπολογίζει σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, αντί των 2 δισ. ευρώ, που είναι μέχρι και τον Οκτώβριο η υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου.

ΦΠΑ
Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ, τα σενάρια προβλέπουν την αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11%, από 12% μέχρι και 14%. Επίσης θα προβλεφθεί η μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων, από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (σήμερα 11%) στο μειωμένο συντελεστή, που σήμερα είναι 5,5% αλλά θα αναπροσαρμοστεί στο 50% του χαμηλού. Σύμφωνα με την εισήγηση, η μετάταξη θα αφορά σε είδη πρώτης ανάγκης, ψωμί, γάλα, ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και τοις τουριστικές υπηρεσίες.

Επίσης θα μεταταχθούν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) προϊόντα και υπηρεσίες που είναι στο χαμηλό συντελεστή, αλλά θεωρούνται «πολυτελείας».

Πετρέλαιο θέρμανσης
Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, τηρείται σιγή ιχθύος, χωρίς να αποκλείεται η εξίσωση της φορολογίας, με το πετρέλαιο κίνησης, ακόμα και εντός του 2010 και η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους ασθενέστερους. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο τυγχάνει της θερμής αποδοχής από την τρόικα.

Η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή
Eξ ολοκλήρου το 2011 θα γίνει η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή που προέκυψε μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του κ. Γιώργου Παπακωσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας, με τη συμμετοχή και του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Όπως ανέφερε, χθες  ουσιαστικά ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό, το κείμενο του οποίου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την επιπλέον προσαρμογή, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από τα 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι το μνημόνιο προβλέπει ήδη μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ύψους 9,15 δισ. ευρώ, στο νέο προϋπολογισμό αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά θα εστιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών.

Η πορεία της γ' δόσης
Παράγοντες, παράλληλα, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία εκταμίευσης του δανείου, ανέφεραν μετά τη συνάντηση, ότι «η διαπραγμάτευση για την τρίτη δόση του δανείου είναι σε καλό δρόμο».

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η εκταμίευση τον Ιανουάριο του μέρους της δόσης που αναλογεί στην Ευρωζώνη, «είναι κάτι, το οποίο γνωρίζαμε εδώ και εβδομάδες και συνδέεται με τεχνικούς λόγους».

Διευκρίνισαν επιπλέον, ότι ακόμη και χωρίς την τρίτη δόση, το Δημόσιο έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες του έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ οι περισσότερες λήξεις ομολόγων είναι τον Μάρτιο, και επισήμαναν ότι το ζήτημα είναι κυρίως η ταχεία και ορθή εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

Η Αυστρία
Μιλώντας χθες Τετάρτη στο ΑΠΕ, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, είπε ότι «η θέση μας είναι σαφής: Αναμένουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες, το Δεκέμβριο, και στη συνέχεια θα καταβάλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στο πλαίσιο της τρίτης δόσης των δανείων των χωρών - μελών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, δηλαδή 190 εκατ. ευρώ».

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ακόμη ότι «δεν θα μπλοκάρουμε την καταβολή της τρίτης δόσης, αλλά θέλουμε να δούμε τα ακριβή στοιχεία της Ελλάδας και στη συνέχεια θα στείλουμε τα χρήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: