Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Μνημόνιο Ανάπτυξης και Κοινωνικής Προστασίας


Τετάρτη 20 Οκτώβριος 2010  
Ζητούν Παραγωγικοί και Κοινωνικοί φορείς "Καλά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά..."Αναλυτικά τα μέτρα κατά της ανεργίας που εξήγγειλε ο ΠρωθυπουργόςΚονδύλια ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διατήρηση 670.000 θέσεων εργασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος ..
Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του, χθες Τρίτη, με τους κοινωνικούς φορείς της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην απασχόληση.
Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη στήριξη 17 προγραμμάτων και θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε πέντε στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «ενεργητικές» πολιτικές και όχι απλά πολιτικές στήριξης των ανέργων.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος, όπως τόνισε.

ΣΤΟΧΟΙ
Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας είναι ο δεύτερος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός: αυτό θα γίνει μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Ο τρίτος στόχος είναι η επανένταξη των ανέργων. Αυτό θα προωθηθεί με ολοκληρωμένα προγράμματα για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και χορήγηση «επιταγής επανένταξης» ανέργων αντί για «το κλασικό επίδομα».

Η ένταξη στην αγορά εργασίας και η στήριξη των γυναικών είναι ο τέταρτος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο πέμπτος στόχος είναι η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αποφυλακισμένων ή τοξικοεξαρτημένων, «άτομα, που όμως, διαθέτουν αστείρευτες δεξιότητες», όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Για την τελευταία αυτή κατηγορία προβλέπεται και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, «διαφανής, σαφής, εύκολη και γρήγορη», ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

“ΚΑΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ...”
Την ικανοποίησή τους για τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας εξέφρασαν χθες οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, όλοι αναφέρθηκαν επιτακτικά στην ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης, ως μοναδικής αποτελεσματικής λύσης για την ανεργία.

Η καλύτερη απάντηση είναι να συμφωνηθεί ένα «μνημόνιο ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος.

«Δυστυχώς λύσεις … fast track στο κύμα των λουκέτων και της ανεργίας δεν υπάρχουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ.Δασκαλόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε στον πρωθυπουργό και σειρά θεμάτων για την υπεράσπιση ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, όπως η επιστροφή του δώρου, κατά προτεραιότητα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και για αυτούς που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: