Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

23 χρόνια συμπληρώνει φέτος ο πολιτιστικός θεσμός Άνοιξε στη Ράχη η αυλαία των εκδηλώσεων "Πάτρια"

Τετάρτη 20 Οκτώβριος 2010  Τοπικά

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται στη Ράχη τα ΚΓ' ΠΑΤΡΙΑ, μία διοργάνωση - θεσμός για τον Δήμο Πέτρας και την ευρύτερη περιοχή. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με αφορμή την πανήγυρη προς τιμήν του προστάτη του χωριού Αγίου Αποστόλου - Ευαγγελιστή Λουκά.
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε το 23ο επιστημονικό συνέδριο με ..θέμα: "Ευρωέλληνες ή Εληνορθόδοξοι;" (τελευταίο μέρος μιας τριλογίας), ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πλούσια μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΡΟΣ
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου στο πνευματικό κέντρο του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης. Κατά την επίσημη έναρξη ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Ντούρος σημείωσε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του:
"Ανάλογα με την κοσμοθεωρία του ο καθένας, με την φιλοσοφία του, ίσως με την ιδεολογία του και τις καταβολές του απορρίπτει ή αποδέχεται συντάσσεται ή αντιτάσσεται στο θέμα... Άλλοι συμφωνούν στην άποψη ότι οι όροι δεν πρέπει να θεωρούνται εξ ορισμού αντίθετοι και ότι με προϋποθέσεις η αποδοχή του ενός δεν μπορεί αβασάνιστα να αποκλείει το άλλο...στην εποχή που συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές...έχουμε χρέος να αναπτύξουμε πνευματικά αντισώματα κα αυτό θα γίνει αν αγαπήσουμε, βιώσουμε και προβάλλουμε την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας...".
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους ο Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος, ο Αντινομάρχης Πιερίας Νίκος Μπουρονίκος, ο Δήμαρχος Κολινδρού Θωμάς Σολοποτιάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης Ερ. Θεοτοκάτος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πιερίας (Νομαρχ. Σύμβουλος), Ασημίνα Πούλιου - Περδίκη.
Όλοι οι ομιλητές, εξήραν το πολιτιστικό έργο του συλλόγου, ενώ, τόνισαν την επιτακτική ανάγκη στήριξής αυτών των πρωτοβουλιών στην πορεία προς το μέλλον.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Στο συνέδριο συμμετείχαν ως εισηγητές Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διακεκριμένοι άνθρωποι των γραμμάτων όπως ο πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής π. Θεόδωρος Ζήσης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μαντουβάλου, ο φιλόλογος - συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, ο καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτριος Τσελεγγίδης, ο φιλόλογος - συγγραφές Κωνσταντίνος Γανωτής, η φιλόλογος Αντωνία Βουλγαράκη, ο ιατρός - μουσικολόγος Παναγιώτης Κικήλης και ο μοναχός Λουκάς.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Η αυλαία της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων έκλεισε το βράδυ στο δημοτικό σχολείο Ράχης με συναυλία παραδοσιακής μουσικής. Πρωταγωνιστές σε ένα μουσικό σεργιάνι στην Ελλάδα ήταν ο Χρίστος Τσιαμούλης, η Κατερίνα Παππαδοπούλου και το επίλεκτο μουσικό τους σχήμα. Την συναυλία παρακολούθησαν πολλοί φίλοι του συγκεκριμένου μουσικού είδους, οι οποίοι με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα αποζημίωσαν τους καλλιτέχνες για την εξαιρετική εμφάνισή τους επί σκηνής.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής, ενώ το βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο παρουσιάστηκε από το Θέατρο Ράχης το έργο "Το τίμημα της Λευτεριάς" του Γ. Θεοτοκά.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται την προσεχή Πέμπτη με εθελοντική αιμοδοσία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: