Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Στα 2,6 δισ. ευρώ τα κονδύλια για τη στήριξη της απασχόλησης Μέτρα ανάχωμα

Τετάρτη 20 Οκτώβριος 2010 
Πέντε στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης περιλαμβάνει το σχέδιο συνολικού κόστους 2,6 δισ., με αποδέκτες 670.000 εργαζομένους και ανέργους, που παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους ο Πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την... ανεργία το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει "ενεργητικές πολιτικές" και όχι απλά πολιτικές... στήριξης των ανέργων.
Πρόγραμμα μαμούθ

Δεκαεπτά προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ ύψους 2,6 δισ., με αποδέκτες 670.000 εργαζόμενους και ανέργους, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς φορείς.
Τονίζοντας ότι η ανεργία αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας ο πρωθυπουργός έθεσε πέντε στόχους για την αντιμετωπισή της:
* τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος, όπως τόνισε.
* Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
* η επανένταξη ανέργων μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και χορήγηση "επιταγής επανένταξης" ανέργων αντί για "το κλασικό επίδομα εργασίας".
* η ένταξη στην αγορά εργασίας και υποστήριξη των γυναικών
* η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αποφυλακισμένων ή τοξικοεξαρτημένων για τους οποίους προβλέπεται και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στα προγράμματα θα γίνεται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από τα 17 προγράμματα τα 10 έχουν ξεκινήσει ήδη την υλοποίησή τους ενώ 7 πρόκειται να αρχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία δομών σχεδιασμού και αξιολόγησης αυτών των προγραμμάτων και θα προχωρήσει και σε διεθνή συνεργασία με τον Σουηδό Γιοακίμ Πάλμε, τον ΟΟΣΑ και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την αξιολόγηση και την καταλληλότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει καταγραφή όλων των προνοιακών επιδομάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην οικονομία εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας και είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, για πρώτη φορά πνέει άνεμος αλλαγής.
<="" την="" για="" πρόβλημα="" ένα="" αριθμόν="" υπ?="" ως="" ανεργία="" χαρακτήρισε="" και="" σιγουριά="" ενότητα="" συνοχή,="" με="" κοινωνία="" μια="" είναι="" προσπάθεια="" η="" πετύχει="" να="" στόχος="" πρώτος="" τόνισε="" υπογράμμισε="" χαμένη?,="" πάει="" αφήνουμε="" ή="" ολοκληρώνουμε="" χρεοκοπία,="" στη="" πίσω="" γυρνάμε="" μπροστά="" πάμε="" αποφασίζουμε="" που="" σημείο="" στο=""><="" παρασιτική="" κατανάλωση="" επιδοτήσεις,="" στις="" στηρίζονταν="" επιχειρήσεις="" εσωστρεφείς="" λόγο="" ταυτόχρονα="" κάνοντας="" παπανδρέου,="" κ.="" ο="" σημείωσε="" μοντέλου?,="" αναπτυξιακού="" αλλαγή="" σε="" προχωρήσει="" είχαμε="" δεν="" ενώ="" ανάπτυξης,="" της="" μηχανές="" τις="" σβησμένες="" καθώς="" αργοπέθαινε,="" οικονομίας="" μιας="" συνέπεια=""><="" στην="" νέοι="" οι="" μείνουν="" ώστε="" μηχανισμό,="" κρατικό="" τον="" κινητοποιεί="" κρίσης="" συνθήκες="" κυβέρνηση="" ότι="" πρωθυπουργός="" επισήμανε="" αγορές?,="" διεθνείς="" μας="" αξιοπιστίας="" αποκατάσταση="" μοντέλου="" παραγωγικού="" του="" προχωρά=""> Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, τονίζοντας, ότι η προοπτική εξαρτάται από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων η οποία προϋποθέτει την αναγνώριση της κρισιμότητας της περίστασης και τη λήψη αποφάσεων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην κοινωνική συνοχή και την πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: