Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Τις έχουμε … υπόψη μας

Όσο για την έλλειψη ιατρού ακτινολόγου, που κρατά κλειστό για πάνω από ένα χρόνο το ακτινολογικό, το ΙΚΑ περιμένει ακόμη να εκδηλωθεί ενδιαφέρον!
Ούτε μια αίτηση γιατρού ακτινολόγου δεν κατατέθηκε εδώ και δυο χρόνια ..για την πλήρωση της μιας και ikaμοναδικής οργανικής θέσης στο Ακτινολογικό των Πολυϊατρείων του ΙΚΑ Κατερίνης, που παραμένει κλειστό για πάνω από ένα χρόνο. Τι στο καλό! Μισθό ανειδίκευτου εργάτη προσφέρει στους γιατρούς η Διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Ιδρύματος της χώρας και δεν ενδιαφέρεται κανείς!

Μια από τα ίδια είναι η απάντηση που πήρε από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο διαμαρτυρόμενος (για την απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΙΚΑ στο νομό) βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος.
«Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει υπόψη της τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού» και «σε επόμενες προσλήψεις θα εξεταστούν οι ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των περιοχών, καθώς και τις αιτήσεις υποψηφιότητας, προκειμένου να επιτευχθεί πιο άρτια στελέχωση στις Μονάδες του», είναι η επωδός της νέας απάντησης του κ. Κουτρουμάνη, ίδια και απαράλλαχτη με αυτήν της απάντησης που είχε δώσει προν από εφτά μήνες (Μάρτιο του 2010), ως υφυπουργός τότε και πάλι στον βουλευτή Πιερίας της Ν.Δ, που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη πολλών γιατρών ειδικοτήτων στο ΙΚΑ Κατερίνης.

Όσο αφορά την έλλειψη ακτινολόγου, που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό για πάνω από ένα χρόνο το Ακτινολογικό Εργαστήριο των Πολυϊτατρείων, δυστυχώς, μετά την οικιοθελή (λέει ο υπουργός) αποχώρηση (πριν από δυο χρόνια) του προηγούμενου γιατρού ακτινολόγου (που είχε σύμβαση αορίστου χρόνου), δεν υπεβλήθη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αίτηση γιατρού ακτινολόγου για την αναπλήρωση της θέσης.
«Πρώτο μέλημα του Ιδρύματος θα (!) είναι», απαντά ο κ. Κουτρουμάνης, «η στελέχωση του ακτινολογικού εργαστηρίου του ΙΚΑ Κατερίνης με γιατρό ακτινολόγο».

Αναφορικά με το πρόβλημα της άρνησης του Νοσοκομείου Κατερίνης να εξυπηρετήσει ασφαλισμένους του ΙΚΑ που χρειάζονται ακτινολογικές εξετάσεις (που έθετε στην ερώτησή του ο βουλευτής Πιερίας), αλλά και τη μη κάλυψη από το ΙΚΑ του κόστους της δαπάνης που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικά ακτινολογικά εργαστήρια, ο αναπληρωτής υπουργός απαντά πως πράγματι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν έχει συνάψει συμβάσεις με τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων, όπου πολλοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι προσφεύγουν για ιατρικές εξετάσεις, που σημαίνει πως «πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι τη δαπάνη για τις εξετάσεις που υποβάλλονται εκεί, σύμφωνα με τις κοστολογήσεις του Δ.Σ του κάθε νοσοκομείου».
Η οποία κοστολόγηση μπορεί να είναι υψηλότερη από αυτήν που δικαιολογεί το ΙΚΑ, το οποίο «αποδίδει τη δαπάνη σύμφωνα με το ελάχιστο όριο κρατικής διατίμησης, όπως έχει καθοριστεί με Προεδρικά Διατάγματα και αποφάσεις της ΕΚΙΑ (Επιτροπή Κοστολόγησης Ιατρικών Αμοιβών) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
«Το γεγονός αυτό», προσθέτει ο κ. Κουτρουμάνης, «έχει σαν αποτέλεσμα τις διαφορές που παρουσιάζονται, λόγω των αποκλίσεων των ποσών, στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ιδρύματος, οι οποίοι απευθύνονται σε μη συμβεβλημένα Εργαστήρια ή Νοσοκομεία, λαμβανομένου υπόψη, ότι η απόδοση από το Ίδρυμα είναι πάντα σύμφωνα με την κρατική διατίμηση».
Για το πρόβλημα αυτό πάντως, ρίχνει το «μπαλάκι» στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο, όπως αναφέρει, είναι αρμόδιο για τον ανακαθορισμό των τιμών των εξετάσεων και το οποίο έχει καταρτίσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος Κοστολόγησης Ιατρικών Πράξεων που έχει υπογραφεί και από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Σε κάθε περίπτωση», συμπληρώνει ο αναπληρωτής υπουργός, «μπορούν οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους παρέχει ο Κανονισμός Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και να υποστηρίζουν τα αιτήματά τους ενώπιον της ΤΔΕ του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπου ανήκουν».
Αν έχουν βέβαια τη δυνατότητα να περιμένουν για πολύ έως ότου τους επιστραφεί (αν τους επιστραφεί) η πρόσθετη δαπάνη που έκαναν, γιατί τόσο καιρό δεν έχει βρεθεί τρόπος να ανοίξει το κλειστό ακτινολογικό εργαστήριο των Πολυϊταρείων του ΙΚΑ στην Κατερίνη.

«Είναι απαράδεκτο, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, που έχουν πληρώσει με χρόνια δουλειάς το Ταμείο τους, να ταλαιπωρούνται με αυτόν τον τρόπο, μπαίνοντας στα γρανάζια μιας απίστευτης γραφειοκρατίας και μάλιστα για θέματα υγείας», τόνιζε στην ερώτησή του ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος.
Το περίεργο ωστόσο δεν είναι απλά που υπουργείο και Διοίκηση του ΙΚΑ δε συμμερίζονται τους ταλαίπωρους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Το περίεργο είναι που (σε καιρούς χαλεπούς, όπως λένε, για τα ασφαλιστικά ταμεία) επιτρέπουν να γίνεται τόσο μεγάλη σπατάλη πόρων του Ιδρύματος, καθώς το ανενεργό ακτινολογικό εργαστήριο πραγματοποιούσε 1400 ακτινογραφίες, κατά μέσο όρο, το μήνα, το κόστος των οποίων το ΙΚΑ πληρώνει εδώ κι ένα χρόνο σε ιδιωτικές και άλλες μονάδες υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: